DELFI skaitytojai itin aktyviai reiškė savo nuomonę, vyravo kritiški ir moteris peikiantys komentarai, vis tik skaitytojams labiausiai kliuvo tai, kad pačios moterys nežino, ko nori. Geriausiu straipsnio komentaru skaitytojai išrinko „nnn“ pasivadinusio skaitytojo nuomonę:

Moterys labai greit išlempa nuo dėmesio ir kitų gerų dalykų: vyras ruošia maistą, tvarko buitį, žino, kad tualetinis popierius baigiasi. Nesakau, kad tai blogai – šeima turi dalintis darbais, bet kodėl moterys tai pamiršta? Kodėl jos tapo tokios susireikšminusios, kodėl nori gauti daug, o duoti minimumą? Nesakau, kad visos moterys tokios, bet tokių moterų procentas sparčiai didėja. Beje tai daugiau liečia naujosios kartos atstoves. Yra daug veiksnių dėl ko tai vyksta,bet moterys pačios juos žino. Vyrai nėra galvijai – galvijais juos paverčia pačios moterys.“

Projekto „SantykiųABC.lt“ konsultantų Šarūno ir Silvijos Mažuolių nuomone, niekas moterų poreikiuose nepasikeitė – pasikeitė tik aplinka. „Norint suprasti, kas vyksta tarp vyro ir moters, reikia žinoti, kad egzistuoja 3 ryšių tipai: partnerystė, meilė arba draugystė ir seksualinis ryšys, aistra. Visi šitie komponentai daro labai didelę įtaką porai. Ir tie šaunūs vyrai, kuriuos palieka, su moterimis turi tik du santykių komponentus: partnerystę ir meilę ar intelektinį ryšį, bet tam kad pora būtų tvirtesnė, reikalingas ir fizinis, seksualinis ryšys“, – sako Š. Mažuolis.

Geri vyrai pralaimi „mačo“?

Nors komentatoriai spėjo, kad ši tendencija stipriai nepalietė Lietuvos porų, o lietuvaitės dar džiaugiasi negeriančiais ir nesmurtaujančiais vyrais. „Lietuviškų šeimų atvejais taip nėra. Turėti vyrą, kuris bent kavą į lovą atneštų rytais yra grynai sėkmės dalykas“ , – sakė „Katanuks“ pasivadinęs komentatorius. Ir nors atrodytų, kad aprašyta tendencija yra kažkur toli ir mūsų neliečia, skaitytoja Aistė atskleidė, kad yra priešingai: „Pati save „pagaunu“, kad kai vyras geras, švelnus, rūpinasi, tai su juo neįdomu. O jeigu tik koks blogiukas, neturintis vertybių, negerbiantis tavęs, tai jau galvas pametam ir lakstom paskui tokius.“

O skaitytoja Daina pasidalino savo gyvenimo istorija ir atskleidė, kad moterys kartais bėga ir nuo „mačo“. „Esu ta moteris, kuri nereikalavo iš vyro daryti moteriškų darbų. Santuoka byra ne dėl pasitenkinimo, o atsakomybės trūkumo ir paviršutiniško gyvenimo vertinimo“, – sakė Daina.

Santykių konsultantas Š. Mažuolis mano, kad dažna problema yra žmonių nepasiruošime santykiams. „Žmogaus branda labai daug ką duoda santykiams. Emociškai sužaloti, nesuaugę, nesubrendę žmonės eina į poras ir paskui tikisi, kad jie gyvens ilgai ir laimingai. Svarbiausia santykiuose – pagarba, tarpusavio sutarimas, partnerystė, emocinės švaros išlaikymas, partnerių seksualumo išlaikymas, o tai yra labai rimti darbai.

Seksualumas yra daug daugiau nei vien patraukli išvaizda. Moterys žino – kartais sutinki visai neišvaizdų, netgi ne itin prisižiūrėjusį vyrą, o trauka jo link atsiranda akimirksniu, net jei intelektas priešinasi visomis išgalėmis, kaip toks vyras gali traukti? O traukia stipri energija, jos tėkmė per vyro kūną, kurią moteris jaučia ir jos kūnas automatiškai reaguoja. Vieni vyrai tai turi nuo gimimo, kitiems pravartu arba sportuoti arba užsiiminėti energetinėmis praktikomis, kovos menais – kas skatina energijos tėkmę ir jos resursų kaupimą. Jeigu žmonės tikisi nieko nedarydami turėti gerus santykius, tai tegul tikisi, bet šansų nėra daug“, – apie investicijas norint išlaikyti gerus santykius poroje sakė S. ir Š. Mažuoliai.

„Džiaugiuosi, kad mane žmona paliko“

Šiuolaikinės moterys perėmė nemažai vyriškų bruožų: tapo stiprios, kovingos, linkusios vadovauti, siekti karjeros aukštumų, o vaikai, vyrai, namai ir šeimos židinys sulaukia vis mažiau dėmesio. Lietuviu pasivadinęs skaitytojas džiaugėsi, kad buvo paliktas „užkariautojos“ moters: „Dabar džiaugiuosi kad mane žmona paliko, gyvenu gražų gyvenimą, turiu mylimą moterį, auginu savo sūnus, kurie po motinos neištikimybės išėjo kartu su manimi. Galiu pasakyti nereikia vyrams barakudų ir tinginių žmonų“.

Skaitytojai įsitikinę, kad nei gerų vyrų, nei gerų moterų antrosios pusės nepalieka. Jeigu iš šono žmogus atrodo puikus vyras ar nuostabi žmona, dar nereiškia, kad namuose žmogus išlieka toks pats. „Gerų vyrų moterys nepameta. Gal tik iš šono atrodo, kad jie geri, negeria, nerūko, nepaleistuvauja, bet nepadeda auginti vaikų, nesirūpina buitimi, neuždirba pinigų, nerodo užuojautos, neišsiskalbia kojinių ir nemoka išsivirti kiaušinio. O ką jau kalbėti apie kavutę į lovą ar žmonos palepinimą“, – savo nuomonę dėstė skaitytojas Renlis.

Skirtingą žmonių elgesį šeimoje ir visuomeniniame gyvenime lemia socialinės kaukės. „Mes vaidiname mokytojus, advokatus, daktarus ir šiaip fainus vyrus arba moteris, bet realiai tai yra tik kaukės. Žmogus atsiskleidžia šeimoje arba artimoje aplinkoje. Ypatingai gerai žmonės atsiskleidžia strese: gali tapti nevaldomi ir net blogesni nei yra iš tikro. Reikia nepamiršti, kad gyvename streso visuomenėje, šeima taip pat yra „nuostabus“ streso šaltinis: išgyvent su paskolomis, pasirūpint vaikais – streso į valias. Žinoma, reikia prisiminti, kad stresas nėra kažkur aplinkoje, darbe, vaikuose. Jį kuriame patys nemokėdami susitaikyti su gyvenimu tokiu, koks jis yra, besistengdami suvaldyti nevaldomas situacijas, skubėdami daugiau turėti, patirti, pamatyti, išgirsti, sužinoti“, – sako santykių konsultantai  Š. ir S. Mažuoliai.

Pranas apgailestavo, kad stengdamiesi būti gerais vyrais, bet patirdami nuolatinį nuovargį, vyrai negali prilygti aistringiesiems „mačo“. „Vyras yra lygiavertis partneris, kuris pavargsta, liūdi, turi nesėkmių. Kodėl mūsuose priimta vertinti tik turtingą, drūtą ir seksualų patiną“ , – klausė skaitytojas Pranas.

Prisistatyti nepanorusi skaitytoja dalinosi savo patirtimi ir teigė nesmerkianti moterų paliekančių vyrus: „Matau krūvas pavyzdžių, kaip vyresnės kartos sutuoktiniai gyvena: tos moterys, kurios iki šiol sulaukia iš savo vyrų dovanų ir komplimentų, puikiai sutaria su jais – vaikšto pasitempusios ir laimingos. Tuo tarpu tos, kurių vyrai palaipsniui tapo kelmais, arba yra išsiskyrę, arba gyvena sukandusios dantis vien iš įpratimo. Mano tėvas, deja, buvo tas antras atvejis, ir savo akimis mačiau, kaip mama atsigavo ir išgražėjo po jo mirties, todėl ir pati nežadu tąsytis su vyru, kuris man dėl kažko nepatiks, nors kitų akyse jis ir bus puikus žmogus“.

Ar vartojimo kultūra lemia ir vartotojiškus santykiai?

Skaitytojai nepamiršo paminėti ir vis labiau plintančios vartojimo kultūros, kuri daro poveikį ir poros santykiams. „Šiandien pas mus puodas prisvyla ir mes keičiame jį kitu. Suplyšo kojinės – metam ir perkam naujas. Tas pats modelis persimeta ir į santykius. Atsibosta žmogus – keiti jį kitu“, – sakė skaitytojas Nickas. 

Problemos nebesprendžiamos, o atsiradus nesutarimų daugiau – tiesiog keičiamas partneris. Negalvojama, kaip rasti kompromisą, prisitaikyti, o gal nusileisti vienas kitam. „Mes jau nebenorime šveisti, taisyti, kam? Juk vienam žmogui išėjus tuoj pat atsiras kitas. Džiaugiamės juo tol, kol horizonte pasirodo kažkas naujesnio. Vartojame be saiko ir vis mums maža. O juk turtingas yra ne tas, kuris daug turi, bet tas, kuriam užtenka“, – savo nuomonę dėstė skaitytojas Nickas.

Prisistatyti nepanoręs skaitytojas iškėlė ir šiuolaikinėje visuomenėje sustiprėjusį egoizmą: „Mus dabar visi mokina: mylėk save“. Savimeilė ir savanaudiškumas neigiamai veikia bet kokius santykius. „Moterys ėmė labai susireikšminti, reikia žinoti, ne tik ko nori pats, bet ir ką gali duoti kitam“, – sakė Evelina.

Santykių konsultantų nuomone, vartotojiškumas visada buvo ir bus. „Niekur tas vartotojiškumas nepersismelkia. Šimtmečiais kaip žmonės vartojo – taip vartoja. Bet viena žmogaus savybė labai gadina santykius, tai godumas. Žmonės galvoja, kad jie neturi galimybės pasitraukti iš netinkamų santykių. Moteris galvoja, kad ji negali pasitraukti nuo ją mušančio ar žeminančio vyro, nes ji neišgyvens. Bet pagyventi kažkur prisiglaudus įmanoma, tam kad išlaikyti savo asmenybės sveikatą ir turėti šansą kitiems darniems santykiams. Šiuolaikinė visuomenė yra tiek prisirišusi prie komforto, kad nepastebime, jog yra daug didesnės galimybės pokyčiams, kai to reikia, nei mes galvojame ar norime matyti“ – sakė santykių konsultantas Š. Mažuolis.

Anksčiau buvo aiškiau

2014 metų pradžioje Lietuvoje tūkstančiui vyrų teko 1171 moteris, akivaizdu, kad statistiškai moteriai susirasti vyrą yra sunkiau. „Rytuose vyrus pagadino komunizmas ir auklėjimas. Moterys pačios išpopino vaikelius, po II-ojo pasaulinio karo Rusijoje trūko vyrų ir kiekvienas jautė savo vertę. Lietuvoje reikalus pagadino tarybiniai laikai, masinė girtuoklystė“, – sakė „lietuve“ prisistačiusi skaitytoja.

Anksčiau šeimos gyvenimai buvo labiau kontroliuojami. „Buvo visokios sistemos reguliuojančios žmonių elgesį: buvo baudžiava, visuomenės spaudimas laikytis tam tikrų normų, žmonės buvo religingi. Dabar visa tai išnyko“, – apie svertus reguliuojančius žmonių gyvenimą sakė skaitytojas. „Pasižiūri į savo senelių, tėvų ar dėdžių šeimas – santykiai šilti, yra meilė ir pagarba. Nors anuomet vyrai tikrai nebuvo su dulkių siurbliu vienoj rankoj ir keptuve kitoj. Buvo visai kitokie, bet moterys juos mylėjo, o jie atsake tuo pačiu“, – pritarė Tomas.

Santykių konsultantų Š. ir S. Mažuolių teigimu, šiuolaikinėje visuomenėje nebėra šeimos modelių: „Anksčiau mums nurodinėdavo žyniai, bažnyčia – jie bandė išlaikyti visuomenės audinį ir jiems visai neblogai pavykdavo. Deja, šiuo metu nesam atradę, kaip sugyventi tarpusavyje šiek tiek susivienodinus pradams, nes dabar vyrai nėra tokie vyriški, o moterys nėra tokios moteriškos. Viskas susiveda tiek į seksualinę trauką tiek į poros dinamiką. Kai nei vieni, nei kiti nėra savo prado atstovai, trauka tampa silpnesnė, o poros dinamiką ne tokia „aiški“. Dalyje porų moteris pradėjo atlikti vyro vaidmenį, o vyrui atiteko moters vaidmuo. Bet kokiu atveju santykis poroje turi būti grįstas meile, pagarba, partneryste ir, aišku, seksu, o visa kita yra sutarimo klausimas“.

Geras seksas lygu geri poros santykiai?

Nors skaitytojai vardino įvairiais skyrybų priežastis, tačiau lovos reikalai ir gebėjimas patenkinti partnerį, komentatorių nuomone, yra labai svarbu. Skaitytoja Vilma į klausimą, kodėl žmonos palieka gerus vyrus, atsakė paprastai: „Dažniausiai geri vyrai būna netikę lovoje, todėl palieka“. Galima tik spėti, ar vadinamieji „mačo“ iš tiesų lovose daro stebuklus, o gal rūpestingas ir padedantis vyras padarys viską, kad jo moteris liktų patenkinta, vis tik dėl sekso svarbos santykiuose niekas neabejoja.

Santykių konsultantas Š. Mažuolis sako, kad blogas seksas yra tik pasekmė. „Kadangi žmonės yra labai nuvargę, persitempę, neturi žinių, kaip atsipalaiduoti ir priimti savo kūną – apie kokį seksą mes galime kalbėti? Visuomenė pilna kompleksų, gėdų ir problema ne sekso technikoje. Blogas seksas reiškia, kad žmonės nemoka mėgautis, nemoka dalintis artumu sekse, – sakė Š. Mažuolis. Taip pat santykių konsultantas apgailestavo, kad dalis visuomenės nežino kaip šias problemas išspręsti. „Svarbiausia yra sugebėjimas džiaugtis gyvenimu – mes tai pamiršome. Gyvename streso visuomenėje, žmonės persidirba, persitempia, pervargsta tiek vyrai, tiek moterys. Kaip galima kalbėti apie seksą, kai kūnas pervargęs, o širdis šalta“, – retoriškai klausė Š. Mažuolis.

Komentarus rašykite prisiregistravę


DELFI ragina skaitytojus savo poziciją išsakyti komentaruose užsiregistravus ir nesislepiant po anonimiškumo skraiste.

Nors jūs vis dar galite komentuoti anonimiškai, registruotiems vartotojams siūlome daugiau privalumų:

Jūsų žinutė pasirodys kartu su Jūsų pasirinktu paveikslėliu ir vardu.
Prie registruoto vartotojo žinutės bus rodomas ID simbolis, kuris patvirtina, kad tai yra registruoto vartotojo vardas. Jūs taip pat galėsite keisti šiuos duomenis arba bet kada komentuoti anonimiškai.
Vartotojo paskyros gali būti tarpusavyje susiję. Galite komentuoti iš pasirinktos paskyros su norimu paveikslėliu ir vardu, nepriklausomai nuo to, kokiu būdu būsite prisijungęs.
Prie Jūsų naujausių komentarų bus rodomas mini profilis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (431)