Profesorius nespėlioja – stebėdamas poras, jis stengiasi pastebėti tam tikrus indikatorius, rodančius, ar santykiuose yra problemų, galinčių pasibaigti skyrybomis, informuoja independent.co.uk.

Savo knygoje „Septyni sėkmingos santuokos principai“ J. Gottmanas aiškina, kokie indikatoriai jam rodo, ar pora išsiskirs, ar toliau laimingai gyvens.

Yra keturi nestabilių santykių indikatoriai, kuriuos profesorius vadina keturiais apokalipsės pranašais.

Šie keturi indikatoriai trukdo spręsti konfliktą. Normalu, kad sutuoktiniai pykstasi, bet jei jie nesprendžia nesantaikos, tai gali sukelti rimtų problemų.

Kritika

Kritika yra priekaištavimas, kai priekaištais norima pabrėžti partnerio trūkumus.

Pavyzdžiui, jei sakoma „nėra švarių lėkščių, o aš alkanas“, ši pastaba tinkama. Tačiau sakant „tu netikęs, vėl neišplovei indų, nors buvo tavo eilė“, nieko gero nelaukite.

Gynyba

Kai imate gintis, tuo norite parodyti, kad jums nerūpi partnerio argumentai, nesvarbu, kaip jis jaučiasi. Nepaisant partnerio kritikos, apskritai sutuoktinio nepaisymas kelia grėsmę santykiams, kadangi tai rodo atsakomybės stygių.

„Jūs sakote: problema – ne aš, o tu“, – rašo profesorius savo knygoje. – Gynyba veikiau stiprina konfliktą nei jį sprendžia, tai apima atsakomybės vengimą dėl kilusių problemų, taigi atsakomybės perkėlimą partneriui.“

Išsisukinėjimas

Išsisukinėjimas reiškia pasišalinimą iš pokalbio – tiek fiziškai, tiek vien mintimis.

Žmonės dažnai susierzina, supyksta, o tai reiškia, kad tada jie negali tinkamai dalyvauti pokalbyje ir todėl išsisukinėja. Ši reakcija natūrali, bet ji gali skaudinti partnerį, nes trukdo išspręsti konfliktą.

Panieka

Pirmi trys indikatoriai yra normalūs net ir sveikai funkcionuojančiuose santykiuose, na o panieką reikia kuo greičiau šalinti.

Panieka reiškia, kad kitą laikote žemesniu už jus intelektualiai ar moraliniu požiūriu. Užgaulus šaipymasis iš partnerio, koks nors jų kalbėjimo manieros taisymas yra paniekos ženklai.

„Panieka nuodija santykius, nes ji reiškia pasibjaurėjimą. Praktiškai neįmanoma išspręsti problemos, kai partneris demonstruoja, kad jūs keliate jam pasibjaurėjimą“, – aiškina J. Gottmanas.

Minėti keturi pranašai, anot profesoriaus, trukdo spręsti konfliktus. Tai nereiškia, kad sutuoktinių poros turi ar gali gyventi be konfliktų. J. Gottmanas pabrėžia, kad dauguma nesutarimų taip ir lieka neišspręsti: „Daugumos santuokinio gyvenimo ginčų neįmanoma išspręsti... Nesutarimai yra įaugę į skirtingą gyvenimo būdą, asmenybę ir vertybes. Reikia suprasti skirtumo esmę, kuri sukelia tarp jūsų konfliktą, ir išmokti gyventi gerbiant vienas kitą.“

Skirtumas tarp laimingų ir išsiskyrimui pasmerktų porų yra gebėjimas ir noras stengtis. Anot profesoriaus, yra vienas slaptas ginklas. Galbūt ginčo metu mestelite jųdviejų juoką, kad greičiau susitaikytumėte, gal nutaisote kvailą veido išraišką, kad prajuokintumėte partnerį, o gal tiesiog atsiprašote.

Jei tarp sutuoktinių yra tvirta draugystė, jie natūraliai tampa ekspertais ir patys stengiasi pataisyti padėtį, taip pat jaučia partnerio pastangas tai daryti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)