Holivudo žvaigždžių pamėgtas Akapulkas

Ieškantieji poilsio, kerinčios gamtos ir modernaus pasaulio privalo aplankyti Akapulką. Nors žodis „Akapulkas“ išvertus iš vietinių indėnų kalbos reiškia „nendrynas“, šis Ramiojo vandenyno pakrantėje esantis kurortas neprimena apžėlusios pelkės. Turistus miestas vilioja puikiais balto smėlio paplūdimiais, vandens sporto pramogomis, audringu naktiniu gyvenimu ir galimybe nors akies krašteliu žvilgtelėti į visiems gerai žinomas įžymybes. Holivudo žvaigždės šį miestą itin mėgsta! Ne veltui. Juk Akapulkas laikomas viena gražiausių pasaulio įlankų.

Senove alsuojanti Čičen Ica 

Turistai, norintys susipažinti su senąja krašto kultūra ir prisiliesti prie didingos majų kultūros, privalo užsukti į Čičen Icą. Šie griuvėsiai laikomi turtingiausiu archeologiniu palikimu, menančiu majų civilizacijos laikus. Jie įrašyti į naujųjų pasaulio stebuklų sąrašą. Majai Čičen Icą vadino šventyklų miestu. Dabar čia turistus labiausiai vilioja šventyklos –laiptuotos piramidės. Žymiausia – Kukulkano piramidė, rodanti puikias majų astronomines žinias. Šis statinys yra milžiniškas kalendorius, turintis 365 laiptelius, t. y. tiek pat, kiek metuose yra dienų. Dažniausiai turistai prie Kukulkano piramidės atvyksta pavasario ir rudens lygiadieniais, nes Saulės spindulių žaismas sukuria įspūdingą reginį: ant piramidės šešėliai krinta tokiu kampu, jog atrodo, kad laiptais žemyn vingiuoja milžiniška gyvatė.

Palenkė, saugoma UNESCO 

Sugriautas majų miestas, itin dažnai lankomas turistų, yra saugomas UNESCO. Palenkė yra pasislėpusi džiunglių tankmėje. Čia galima aplankyti karaliaus Pakala II mauzoliejų, Saulės ir Kryžiaus šventyklas bei Užrašų piramidę. 1839 m. atrastas statinys nustebino net daug mačiusius archeologus. Piramidės sienos išmargintos ne tik žmonių, bet ir mistinių būtybių atvaizdais, kur yra daug mirties ir gimimo simbolikos. Ant vienos akmens plokštės detaliai vaizduojamas kosminis laivas. Mokslininkai iki šiol nesutaria, ar tai tik lakios vaizduotės padarinys, ar majai iš tiesų bendravo su nežemiškomis civilizacijomis. Stulbina ir tai, kad piramidės pastatytos itin tiksliai. Akmenys nutašyti taip preciziškai, kad iki šiol nepajudėjo iš vietos.

Laukinėje gamtoje įsikūręs Jaščilanas

Jaščilanas turistus žavi ne tik savo archeologiniais turtais, bet ir būdu, kuriuo patenkama į šią gyvenvietę. Vienintelis būdas – kelionė upe motorine valtimi. Keliaujant galima pasigrožėti ne tik džiunglių augalija, bet ir susipažinti su beždžionėlėmis, spalvingais paukščiais bei kitais įdomiais laukiniais gyventojais. Tikras zoologijos sodas po atviru dangumi! Vaizduotę žadina ir paslaptingi džiunglių keliukai, primenantys nuotykių filmus ir pažadinantys bebaimio keliautojo dvasią. Taip pat galima sutikti vietinius indėnus, kurie laikomi majų palikuonimis, išsaugojusiais dalį jų kultūros ir papročių.

Kalnų mylėtojams – Vario kanjonas

Asmenims, kurie dievina aukštį, būtina aplankyti Vario kanjoną. Tokį pavadinimą jis gavo dėl to, kad kadaise čia buvo vario kasyklos. Apylinkėse iki šiol yra veikiančių kasyklų, kuriose yra sidabro, cinko ir švino rūdos. Turistams Vario kanjoną patariama apžiūrėti keliaujant per jį nutiestu geležinkeliu. Jis driekiasi net 650 km. Vario kanjonas yra ilgesnis netgi už Didįjį Kolorado kanjoną. Vaizdingiausia atkarpa – Siera Madrės kalnai. Per kelionę galima pamatyti ne tik didingas uolas, kvapą gniaužiančius tarpeklius, uolas, slėnius, krioklius bei karštąsias versmes, bet ir autentiškas meksikiečių gyvenvietes. Turintieji daugiau jėgų, gali keliauti į žygį po Vario kanjoną pėsčiomis, dviračiais ar net žirgais.

Magiškas Katemako šamanų kaimelis

Norint susipažinti su tikra magija, teks apsilankyti Katemako šamanų kaimelyje. Čia galima apžiūrėti senovinį akmeninį kalendorių, pasilepinti purvo procedūromis ir, žinoma, išmėginti šamanų burtus. Pavargus nuo magiškų įspūdžių, galima aplankyti netoliese esančią kaktusų giraitę arba Beždžionių salą. Tiesa, primatais galėsite pasigrožėti tik praplaukdami, nes saloje išsilaipinti gali tik mokslininkai, čia atliekantys įvairius tyrimus ir stebintys primatų gyvenimą.

Actekų didybės ženklas – Teotihuakanas

Vienas svarbiausių Meksikos turistinių objektų, kadaise buvęs didingas actekų miestas – Teotihuakanas. Anot mokslininkų, jame galėjo gyventi apie 100 tūkst. žmonių. Taigi tai buvo vienas didžiausių to meto miestų pasaulyje. Spėjama, kad jis pradėtas statyti maždaug I a. pr. Kr., tačiau iki šiol nežinoma, kada ir kodėl buvo apleistas. Dabar čia išlikę daug gyvenamųjų pastatų, piramidžių, šventyklų, autentiškų gatvelių, puoštų spalvingais piešiniais. Tačiau archeologai įsitikinę, kad kol kas apie 90 % miesto slepiasi po žeme.

Sostinė

Meksikas, kuriame gyvena apie 20 mln. žmonių.
Plotas
1 972 550 km².
Valstybinė kalba
Ispanų, kai kuriose vietose kalbama vietinių indėnų genčių kalbomis.
Gyventojų skaičius
Apie 108,7 mln.
Gyventojų etninė sudėtis
60 % metisų, 30 % Amerikos indėnų, 10 % baltųjų.
Gyventojų religinė sudėtis
97 % krikščionys, 3 % kiti.
Valiuta
Meksikos pesas.
Politinė sistema
Federacinė respublika.
Klimatas
Šiaurinėje ir Šiaurės Vakarų Meksikoje vyrauja sausas, vasarą karštas, žiemą šaltas oras. Aukštumose klimatas sausas, kalnų viršūnes dengia sniegas. Likusioje šalies dalyje vyrauja tropinis klimatas, todėl būna karšta ir drėgna.
Valstybės simbolis
Auksinis erelis.
Maistas
Aštrus su daugybe prieskonių. Populiariausi patiekalai: papločiai su įdaru, enčilada, nachos, tako ir kt.
Populiariausias sportas
Futbolas.
Kada vykti?
Geriausia lapkričio–kovo mėnesiais, nes tuomet klimatas būna šiek tiek vėsesnis ir sausas. Nebijantys karštesnio klimato gali vykti ir balandžio–gegužės mėnesiais. Tuomet temperatūra būna daugiau nei 29 °C. Puikus metas lepintis pajūrio kurortuose. Liepą–rugpjūtį daugumai keliautojų būna per karšta, o ir kelionių kainos itin didelės. Rugsėjį–spalį nepatariama keliauti į Meksiką, nes prasideda uraganų sezonas.

ĮDOMU
Meksika pagal gyventojų skaičių užima vienuoliktą vietą pasaulyje.
Šioje šalyje yra daugiau nei 30 UNESCO saugomų objektų.
Puošniausiosios karpažolės tėvynė – Meksika.
Meksikiečių vaikai per Kalėdas negauna dovanų. Jie jomis džiaugiasi sausio 6 d., kai minima Trijų karalių šventė.
Meksika yra Ramiojo vandenyno pakrančių regione, kuriame įvyksta itin daug žemės drebėjimų ir ugnikalnių išsiveržimų.
Ji yra seniausia Naujojo pasaulio sostinė, esanti Šiaurės Amerikoje.
Meksikos ir JAV siena yra antra pagal ilgį pasaulyje. Pirmą vietą užima Kanados ir JAV siena.
Actekai tikėjo, kad karštas šokoladas – šventas dievų gėrimas.
Meksika pasauliui tiekia daugiausia druskos.
700 m. Meksikoje surengtas pirmasis astronomų suvažiavimas.
Šioje šalyje yra mažiausias pasaulio ugnikalnis. Jo aukštis vos 13 metrų.