Šokti reiškia įdarbinti ir kūną, ir protą

Mokydamiesi šokti koncentruojamės į tai, kaip teisingai atlikti judesį, o ne į patį raumenų darbą, todėl dėmesys visuomet nukreiptas į mokymosi procesą. Taigi šokdami ne tik laviname kūną, bet ir geriname smegenų veiklą: atmintį, dėmesio koncentraciją.

Kitaip tariant, pasakoja Elena Uksaitė, jeigu bėgiojate, tačiau šaltuoju metų laiku to daryti nemėgstate, eikite šokti. Be to, šokant ilgainiui išmokstama geriau koordinuoti judesius, neretai pavyksta atsikratyti pykinimo, kuris kamuoja važiuojant mašina ar plaukiant laivu ir pan.

Nuo norimo intensyvumo priklauso ir šokių rūšis

Jeigu į šokius žiūrite kaip į alternatyvą kitokioms sporto šakoms, turite žinoti, kad ir šokių pamokos skiriasi savo intensyvumu.

„Tarkime, norinčioms sportuoti intensyviai, reikėtų rinktis „Ladies dancing“ treniruotes. Šiuose šokiuose yra nemažai akrobatikos elementų, gana greitas tempas, daug judesių atliekama šiek tiek pritūpus tam, kad išgautume didesnę judesių amplitudę, – pataria trenerė, – taigi čia reikalinga ir ištvermė, ir lankstumas, ir tvirti raumenukai. Pati mėgstu dalį treniruotės skirti bendram fiziniam pasiruošimui gerinti: stiprinti kojų, pilvo preso, sėdmenų, nugaros raumenis, taip pat lankstumui didinti. Šios treniruotės metu sudeginama nemažai kalorijų, intensyviai dirbama su visomis raumenų grupėmis, nes šokant atliekami kaklo, rankų, pečių juostos, liemens, klubų, kojų judesiai, kitaip tariant, norint išgauti gražų judesį, įdarbinamas visas kūnas. Treniruotės metu nedaromi šuoliukai, todėl ji tinka ir toms, kurios turi nugaros problemų.“

Labiau mėgstančioms lengvus pasivaikščiojimus, o ne intensyvų sportą, Elena Uksaitė pataria rinktis Solo Latino treniruotes, Salsos ar pramoginių šokių pamokas kartu su partneriu. Klasikiniuose šokiuose labiau dirba kojų raumenys ir pečių juosta. Lotynų Amerikos šokiuose didesnis krūvis tenka nugaros raumenims ir klubams. Pastebėta, kad tai itin tinkami šokiai moterims, nes teigiamai veikia vidaus organus, neretai sumažina pilvo skausmus. Solo Latino taip pat tinka moterims, turinčioms nugaros problemų: treniruotėse nugaros raumenys įdarbinami, tačiau neapkraunami, jie sutvirtėja, pagerinama ištvermė, o tempimo pratimai pagerina raumenų, sausgyslių, raiščių elastingumą.

„Kita vertus, kad ir kokius šokius besirinktumėte, visada įdarbinate visą kūną. Taip pat garantuotai bet kuriuose užsiėmimuose pagerinsite laikyseną, pagreitinsite medžiagų apykaitą, atsikratysite nebereikalingų kilogramų, sustiprinsite širdies raumenį, pajusite savo kūną, išmoksite visai kitaip jį valdyti: grakščiau, išradingiau, laisviau. Šokantys poromis – jeigu tai pora ne tik šokių aikštelėje – sako, kad tai ir savotiška santykių terapija. Štai susipyksti namie dėl neplautos indų krūvos, o vakare šokių pamokoje vistiek turi susitaikyti“, – šypsosi trenerė.

Tiems, kurie teisinasi, kad ant kojos užmynė meška, ar kad šokių žingsnelius pamiršta vos išmokę, trenerė sako, jog aštuonerių metų pedagoginė patirtis patvirtina – niekas negimė mokėdamas, o visi, kurie stengiasi, galiausiai pasiekia rezultatų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)