Ir kaip nešvęs, ypač kai vakarinėje šalies dalyje prie Šiaurės jūros susiformuoja ištisos žiedų marios! Kone per patį jų vidurį – Lisės mieste – spalvose, kvapuose ir formose skęsta gražiausiu pasaulyje pavasario sodu tituluojamas Keukenhofas.

Dėl parko titulo ginčytis neverta: kuriame kitame pasaulio krašte žydinčių gėlių, krūmų, žolių, ir ne tik, kompozicijos maloniai nuteikia, nustebina ir įkvepia net tris mėnesius iš eilės? Kur kitur per 7 milijonus tulpių, narcizų ir hiacintų pasklidę po 32 hektarų plotą? Augančių ir skintų žiedų kūriniai savotiškai konkuruoja su daugybe meno dirbinių, vieni kitus papildo?

Šiųmetė Keukenhofo tematika – van Gogo metai – žymaus Nyderlandų impresionisto 125-osioms mirties metinėms paminėti (1853–1890). Manoma, kad dailininkas nutapė ne mažiau nei 36 autoportretus, iš kurių 30 – vos per trejus metus, gyvendamas Prancūzijoje. Dėl tokios gausos jis laikomas vienu produktyviausių visų laikų šio žanro kūrėjų. Įdomu, kad savo atvaizdo perkėlimas į drobę jam padėjo užsiimti savistaba, užsidirbti pragyvenimui ir tuo pačiu patobulinti meninius gebėjimus.

Šis XIX amžiaus impresionistas įkvėpė Nyderlandų gėlininkus pademonstruoti savo meninę išmonę: jie iš dešimčių tūkstančių skirtingų spalvų tulpių svogūnėlių dar pernai spalį sukūrė Vinsento van Gogo autoportretinę mozaiką. Ji užima net 250 kvadratinių metrų plotą prie Keukenhofo paviljono Oranje Nassau. Mozaikos žiedai kaip tik šiomis dienomis pradeda skleistis – palengva ryškėja pavasariškai ryškaus ir kvapnaus paveikslo detalės. Parke taip pat yra dailininko autoportretas, sukurtas iš nuskintų gėlių žiedų.

Įžvelgus ryšį tarp garsiųjų autoportretų ir autoportretinių nuotraukų, Keukenhofe įkurtas kiek neįprastas, tačiau didžiulio populiarumo susilaukiantis „Asmenukių sodas“ (Selfie garden). Daug įdomių puošybos gėlėmis sprendimų pateikiama „Įkvėpimo soduose“.

Žodžiu, visi, kas nori, čia gali žaisti, pasijusti van gogais, reikšmingais kūrėjais. Kam įdomu, gali tapti savotiškais tulpių manijos, Nyderlandus apėmusios dar XVII amžiuje, žinovais: paviljone Juliana įdomiai pateikiama Vakarų Europą per olandus pasiekusių tulpių istorija.

Gražiausiame pasaulyje pavasario sode akis ganyti norom nenorom tenka ir į margaspalvę minią, su kuria reikia dažnai konkuruoti dėl įdomesnio kadro. Dauguma svetimtaučių lankytojų į parką atvyksta itin išsipustę, nešini naujausia foto technika, taigi vykusios nuotraukos – kone garantuotos. Žiedų apsupty apskritai sklando ypatinga dvasia: čia ir musulmonai uoliai meldžiasi, ir vienuoliai budistai savo nuoširdžias šypsenas dalija.

Atrodytų, išėjus iš Keukenhofo, niekas nebenustebins? Pakanka pasukti į čia pat už tvoros esančius gėlių laukus, kuriuos savo čirenimu laimina vieversiai, ir nauji ryškiaspalviai kvapnūs nuotykiai garantuoti! Tiesa, jau – su įsivaizduojama van Gogo dvasia: jam, atrodo, apskritai saulėgrąžos labiau už tulpes patiko.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt