Bacalhau arba sūdyta menkė yra vienas garsiausių Portugalijos žuvies patiekalų. Sakoma, jog šis patiekalas tarsi „apsėdo“ portugalus, kai vietiniai jūrų laivai XVI a. atrado Niufaundlendą. Ilgose kelionėse jie sūdė ir džiovino šią žuvį. Juokaujama, jog tokią menkę portugalai gali paruošti 365 skirtingais būdais. Taip yra todėl, kad kiekvienas regionas turi savus, skirtingus bacalhau ruošimo būdus.
Portugalijoje taip pat būtina paragauti grilyje keptų sardinių, jūros ešerių, tradiciškai paruoštų aštuonkojų ir kardžuvių. Beje, šalyje yra rengiama sardinių šventė, nes ši maža žuvelė čia labai populiari ir skaniai ruošiama.
Kiauliena Portugalijoje yra populiariausia mėsa. Carne de porco à Alentajana – gana populiarus Portugalijos patiekalas, gaminamas iš kiaulienos mėsos, prieš tai marinuotos vyne. Pagal šį receptą iškepta kiauliena pagardinama moliuskais. Na, o cozido à Portuguesa – „margas“ troškinukas iš jautienos, dešrelių, bulvių, daržovių ir ryžių.
Sriubos Portugalijoje labai populiarios ir valgomos per vakarienę, kuri čia prasideda apie 20 val. Žinoma, visada populiaresnės būna sezoninės sriubos, tačiau bet kuriuo sezonu rasite ir portugališkosios caldo verde, kurios pagrindą sudaro trintos bulvės, šviežias kopūstas, alyvų aliejus ir gabalėliai dešros. Visuose regionuose taip pat rasite ir skanią duonos sriubą (port., açordas).
Daug portugališkų desertų yra gaminami iš kiaušinių ir gardinami cinamonu arba vanile. Taip pat čia labai populiarus ryžių pudingas (port., arroz doce) su cinamonu ir citrina. Šiaurinė šalies dalis gamina kur kas saldesnius gardėsius, o šiaurinės dalies desertams įtaką daro figų ir migdolų derlius.
Žinoma, Portugalijoje turite atrasti portveiną ir madeiros vyną iš Madeiro salos.

Na, o jei kol kas nesiruošiate keliauti svetur, skaniuosius Europos meniu perliukus galite pasigaminti ir namuose. Kai kuriuos minėtus tradicinius šalių patiekalus rasite knygoje „Gurmaniški pietūs kitaip... Europos meniu perlai“. Pasikvieskite Europą į savo virtuvę!

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!