Europa (palyginti tokia nedidelė) gali pasiūlyti daugybę skirtingų patiekalų, skonių ir aromatų. Tikiu, kad mažiau patyrusiems maisto tyrinėtojams ar ,,mėgėjams-ragautojams“ lengva pasiklysti skanėstų džiunglėse renkantis, kas šalyje išties yra populiaru, ką verta paragauti.

Keliaukime į Ispaniją.

Paelija – tai Ispanijos regiono Valencijos patiekalas-„žvaigždė“. Paelija gaminama iš troškintų ryžių, kurie tradiciškai maišomi su skirtingais ingredientais: su triušiena arba su vištiena, baltaisiais arba žaliaisiais žirneliais, kitomis daržovėmis ir žiupsniu šafrano.

Paelija būna ir su jūros gėrybėmis: kalmarais, krevetėmis, midijomis, žuvimi. Paelija – puikus patiekalas didesnei kompanijai, mat ją gamina dideliuose troškintuvuose, o jos aromatas užtvindo atokiausius senų Valencijos miestelių gatvelių kampus.

Gaspačio sriuba kildinama iš Andalūzijos regiono, tačiau valgoma visoje Ispanijoje ir kaimyninėje Portugalijoje. Tai nėra paprasta šalta pomidorų sriuba – ji tarytum šviežių daržovių užtaisas. Švieži pomidorai, agurkai, paprikos, svogūnai, salieras ir daug kitų prieskonių yra sutrinami iki tirštos konsistencijos. Patiekalas valgomas kaip sriuba arba šaltas užkandis.
Ispanai puikiai rūko mėsą. Rūkyti kumpiai, sočios dešros valgomos ir maisto gamybai naudojamos visoje šalyje. Kiaulienos kumpių gamyba šioje šalyje – ir verslas, ir menas. Būtina paragauti šalį garsinančių Iberijos kumpių, kurie gaminami tik iš lauke augančių ir gilėmis šeriamų kiaulių. Raudonoji (dėl rūkytos raudonosios paprikos prieskonio) chorizo dešra ir ypač jos sriuba yra unikalus Ispanijos produktas.
Galicijos aštuonkojis (isp., pulpo a la gallega) populiarus ne tik šiame regione, bet ir visoje šalyje. Tai specialiai paruoštas aštuonkojis, patiekiamas ant medinės lentelės su žarijose keptomis bulvėmis ir duona. Šis patiekalas paprastai užgeriamas jaunu raudonuoju vynu. Aštuonkojus anksčiau naudodavo žuvies sultiniams gaminti, tačiau po to gimė šis, dabar jau tradicinis, receptas. Galicijos mieste Lugo net vyksta šio patiekalo festivalis.
Būnant Andalūzijoje būtina paragauti tapų – mažų, skirtingų vieno kąsnio užkandėlių. Tapos Ispanijoje ne tik maistas, tai – tikra kultūra. Regione labai daug tapų barų, kuriuose gali išgerti taurę vyno ar alaus ir užkąsti labai įvairių užkandėlių.

Lankydamiesi Ispanijoje nepraleiskite progos paragauti Astūrijoje ir Baskų krašte gaminamo sidro, Andalūzijoje – populiaraus chereso vyno ir brendžio, o taip pat – ispaniškojo punšo.

Ispanija – viena didžiausių Europoje migdolų augintoja. Smaližiai, šiukštu, nepraeikite pro gardžiuosius marcipanus.

Na, o jei kol kas nesiruošiate keliauti svetur, skaniuosius Europos meniu perliukus galite pasigaminti ir namuose. Kai kuriuos minėtus tradicinius šalių patiekalus rasite knygoje „Gurmaniški pietūs kitaip... Europos meniu perlai“. Pasikvieskite Europą į savo virtuvę!

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!