Nuo Težo upės pučiantis gaivus vėjelis net ir karščiausią vasaros dieną leidžia kuo ramiausiai vaikštinėti po šį senutėlį miestą. Ant senų tinkuotų jos sienų krintanti šviesa sudaro puikų foną fotografijoms, ypač leidžiantis saulei. Prisiminkite, kad Lisabona – tai miestas ant septynių kalvų. Jos – gana stačios, o dauguma gatvelių grįstos trinkelėmis, tad atidžiai pasirinkite avalynę.

Penktadienis

17 val. Pradėkite kelionę vienoje aukščiausių miesto vietų – apžvalgos aikštelėje Edvardo VII parke (Parque Eduardo Setimo). Čia atsiveria užburianti Lisabonos panorama, kurią vėliau galėsite apžiūrėti iš arčiau, taip pat Šv. Jurgio pilis (Castelo de Sao Jorge) ir Težo vingiai.

Išgerkite kavos ant parke tyvuliuojančio ežero kranto ir pasivaikščiokite takeliais, vedančiais pro egzotiškų augalų sodus. Keliaukite žemyn link Pombalio markizo aikštės (Praça do Marquês de Pombal) su impozantiška valstybės veikėjo, atstačiusio Lisaboną po didžiojo žemės drebėjimo 1755 m., statula.

Pasukite į Laisvės alėją (Avenida da Liberdade), pagrindinę Lisabonos gatvę, kurią supa jaukus medžių pavėsis, o kelias grįstas baltais ir juodais akmenimis. Galite keliauti plačiais šaligatviais, šalia kurių tankiai pribarstyta prabangių parduotuvių ir daugybė skanumynų krautuvėlių bei kavinukių.

18.30 val. Dešinėje, kur alėja kerta Restauratorių aikštę (Praça dos Restauradores), pasukite į Calçada da Gloria gatvelę ir išvysite vieną iš kelių Lisabonos stebuklų – elevadore – lyg ir tramvajų, lyg funikulierių, kuris pačia stačiausia gatvele užkels jus aukštyn ant kalvos. Ši muziejinė vertybė jus nugabens į ramųjį São Pedro de Alcântara belvederį – mažytį parką su dievišku fontanu ir vynine.

19 val. Pasimėgaukite vaizdu ir taure lengvai putojančio jauno vyno vinho verde, prie kurio puikiai dera menkės maltinukas (bolinho de bacalhau).

19.30 val. Grįžkite į pagrindinę alėją, aplankykite romantiškąjį Príncipe Real parką su šimto metų senumo kedru, kurio pavėsyje slepiasi jaukūs suoliukai, tūkstančiais egzotiškų augalų ir kartais vykstančiu ekologiškų produktų turgumi, apsuptą pastelinių spalvų tipinių Lisabonos pastatų. Stačios ir siauros šoninės gatvelės veda link Težo upės – pasukite į kurią nors iš jų.

20 val. Pasivaikščiokite elegantiškąja Rua Garrett gatve, pilną brangių „butikų“. Aplankykite garsiąją kavinę „A Brasileira“, kadaise taip mėgtą poeto Fernando Pessoa, kurio bronzinė statulėlė su firmine minkšta fetrine skrybėle vis sėdi prie vieno kavinės stalelio... 1905 m. atidarytoje „A Brasileira“ iš pradžių buvo prekiaujama pačia geriausia braziliška kava. Šiandien lankytojų akį traukia įspūdingas kavinės interjeras, sukurtas Art Deco stiliumi.

21 val. Pavakarieniaukite „Royale Café“ (Largo Rafael Bordalo Pinheiro, 29). Pasirinkite stalelį restorano viduje arba jaukiame kiemelyje. Išbandykite vieną gardžiausių šios virtuvės patiekalų – aštuonkojį su keptomis bulvytėmis, prie kurio labai tinka baltasis vyną iš Ribatežu regiono.

Po 22 val. Atėjo metas patyrinėti naktinį Lisabonos gyvenimą, verdantį aukštutiniame rajone (Bairro Alto). Apšiurusiuose šio rajono pastatuose įsikūrę daugybę barų, kuriuose liejasi vynas ir skamba tikro garso muzika, iki paryčių vyksta diskotekos. Tiesa, tikrasis naktinis gyvenimas čia prasideda apie vidurnaktį.

Šeštadienis

9 val. Papusryčiaukite žavingoje kavinukėje „Café Nicola“, kuri laikoma karaliaus Pedro IV aikštės (Praça dom Pedro IV) simboliu. Sakoma, kad tai viena gražiausių Lisabonos aikščių, dar žinoma tiesiog Rossio vardu.

Arba galite paragauti gardžiųjų Lisabonos saldumynų – cornucopia (gausybės ragas) kavinėje „Confeitaria Nacional“, esančioje Figeiros aikštėje (Praça da Figueira), pačioje neoklasikinio Lisabonos senamiesčio (Baixa) širdyje.

10 val. Aplankykite didingąją Komercijos aikštę (Praça do Comércio) netoli Težo pakrantės. Pakilkite į Šv. Jurgio pilį (Castelo de Sao Jorge), trumpam sustodami prie Lisabonos katedros ir seniausios miesto bažnyčios (Santa Maria Maior de Lisboa). Ryto saulės spinduliai, prasiskverbiantys pro gotikinės katedros vitražus, pripildo didingą pastatą spalvų žaismo. Atsigaivinkite vėsiu gėrimu romantiškoje Šv. Liucijos apžvalgos aikštelėje (Miradouro de Santa Luzia). O tada ženkite vidun į viduramžių pilį. Kadaise šioje vietoje kryžiuočiai kovėsi su maurais, tad pilis alsuoja istorija, be to, leidžia iš aukštai žvilgtelėti į du didžiuosius Lisabonos tiltus.

12 val. Dabar sėskite į 28-uoju numeriu pažymėtą geltoną senučiuką tramvajų. Jis nuveš jus į dar vieną įspūdingo grožio Lisabonos vietą – apžvalgos aikštelę Miradouro da Graça, kur galėsite pasimėgauti taure vyno ir pasiklausyti džiazo muzikos, žvelgdami į raudonus Lisabonos stogus.

13 val. Vėl sėskite į 28-ąjį tramvajų ir keliaukite link senamiesčio (Baixa), čia persėskite į 15-ąjį numerį ir važiuokite palei Težą į Belemą (Belém), kur visu gražumu stūkso Šv. Jeronimo vienuolynas (Mosteiro dos Jerónimos). Jis buvo pastatytas 1500-aisiais kaip maldos namai jūrininkams, išvykstantiems ar grįžtantiems iš ilgų kelionių, kai Portugalija dar buvo pirmoji vandenynų tyrinėtoja.

14 val. Pasivaikščiokite prie upės ir paragaukite ant grotelių kepto vėžio (mariscada) arba krabo (sapataeira). Papietaukite alaus restorane ant upės kranto prie paminklo Atradimams (Padrão dos Descobrimentos). Po pietų nužingsniuokite iki Belemo bokšto (Torre de Belém), vienos elegantiškiausių tvirtovių pasaulyje.

15 val. Prie Šv. Jeronimo vienuolyno susiraskite parduotuvėlę (paprastai prie jos būriuojasi nemažai žmonių), kurioje parduodami legendiniai Belemo pyragaičiai su minkštu kreminiu įdaru. Suvalgykite vieną užsigerdami portveinu prie stalelio viduje ir vargiai atsisakysite pasiimti keletą jų į kelionę...

Tuo pačiu tramvajumi grįžkite į senamiestį (Baixa), jei norite, įsigykite keletą suvenyrų ar saldžiojo portveino, o tada susiraskite neogotikinį geležinį bokštą-keltuvą (Elevador de Santa Justa), suprojektuotą Gustavo Eifelio (Gustave Eiffel) mokinio. Pakilkite į ramybe dvelkiantį skverelį prie Karmo bažnyčios griuvėsių (Ruínas do Convento do Carmo). Čia galėsite pailsėti.

19 val. Sėskite į taksi ir važiuokite į Largo do Chafariz de Dentro istoriniame Alfamos rajone. Čia įsikūręs fado muziejus (www.museodofado.egeac.pt), kuriame rasite puikų restoraną su „gyvai“ atliekama fado muzika. Nors daugeliui atrodo, kad šis muzikos žanras yra per daug graudulingas, iš tiesų ne visi fado spaudžia ašarą. Sakoma, kad fado dainuoja gyvenimą. Tikrai verta išgirsti nors kartą. Užsukite į restoraną „Esquina de Alfama“ (staliuką geriausia rezervuoti iš anksto: www.esquinadealfama.com. Čia visi, tiek padavėjai, tiek indų plovėjai, tiek metrdoteliai, rodos, dirba dainuodami fado. Pasimėgaukite kepta menke ar kiaulienos „favas“.

Sekmadienis

9 val. Papusryčiaukite šimto metų senumo kavinėje „A Tentadora“ („Viliotoja“) (Rua Ferreira Borges 1), populiarioje tarp įvairaus amžiaus lisaboniečių. Tada pasivaikščiokite žemyn Rua Domingos Sequeira gatve, nusileisite tiesiai į žaliąjį Eštrelos parką (Jardim da Estrela). Priešais – nuostabi baltoji barokinė Eštrelos baziliką, kurią taip pat verta aplankyti.

11 val. Leiskitės žemyn istoriniu keliu Calcada de Estrela, kol prieisite įspūdingus neoklasikinius Šv. Benedikto rūmus (Palácio de São Bento) – buvusį vienuolyną, kuriame dabar įsikūręs Portugalijos Parlamentas.

12 val. Sėskite į 28-ąjį tramvajų ir važiuokite į Komercijos aikštę. Kilkite Rua Augusta gatve iki pasakišką pilį primenančios Rossio geležinkelio stoties.

13 val. Atsisveikinimo pietums stabtelėkite restorane „Beira Gare“, esančiame netoli geležinkelio stoties. Čia galėsite paragauti tradicinių portugališkų patiekalų. Pavyzdžiui, užsisakykite patiekalą iš menkės, krevečių ir moliuskų – „cataplana“, arba paskanaukite vieno gardžiausių visoje Lisabonoje sumuštinių su jautiena – „bifana“.