Įsivaizduokite, kad atsidūrėte labai gražiame mieste, kurio visiškai nepažįstate. Žinoma, norisi kuo daugiau pasivaikščioti, apžiūrėti įsimintinas vietas. Jau susiruošėte eiti, pasiėmėte fotoaparatą ir staiga už lango prasideda baisi liūtis. Jūsų pirmoji mintis:

1. Taip ir žinojau, kad nieko nepavyks. Užsuksiu iš nevilties į barą.

2. Ką gi, pastovėsiu prie lango, palauksiu – gal oras netrukus pasitaisys.

3. Išsikviesiu taksi ir apžiūrėsiu miestą kad ir lietui lyjant.

4. Viskas sugadinta – ir vakaras, ir visa kelionė. Reikėjo iš anksto pasižiūrėti orų prognozę.

Išsirinkite savo atsakymo variantą:

1. Jus labai erzina, jeigu tenka kažko atsisakyti. Priimate tai kaip konfliktą, nesantaikos pradžią. Taip yra todėl, kad esate stiprus žmogus, įpratęs dominuoti. Susiimkite ir atsipalaiduokite. Neigiami atsakymai suteikia mums aktyvumo, leidžia pažvelgti į viską iš skirtingų pusių. Neatmeskite tikimybės, kad kartais „ne“ padės rasti geriausią veiksmų variantą.

2. Jeigu tenka kažko prašyti, išoriškai į situacijas reaguojate ramiai, nes iš anksto esate nusiteikę neigiamam atsakymui. „Žinoma, paprašysiu, tačiau kažin ar kas nors gausis“.

Taip elgiasi arba savimi nepasitikintys žmonės, nesuvokiantys, kad sėkmė dažnai priklauso nuo jų pačių, arba pernelyg kuklūs asmenys, įsitikinę, kad rašyti kitų pagalbos – nepadoru. Kiekvienas „ne“ savivertę dar labiau sumažina, o pačių prašymų taip pat mažėja ir mažėja. Neigiamus atsakymus verčiau tokiu atveju vertinti kaip priežastį pareikšti apie save dar garsiau.

3. Tai reakcija žmogaus, kuris sugeba ir iš bet kokios situacijos išspausti naudos. „Ne“ tik dar labiau jį paskatina. Tai puiku, tačiau... be prieštaravimų jam darosi nuobodu. Todėl toks žmogus gali pats sukurti situacijas, kad išgirstų neigiamą atsakymą, o paskui siektų sutarimo.

Tai suteikia jam energijos. Priešingai nei žmonėms, su kuriais šis prieštaravimas kilo. Neprošal išmokti kartais atsisakyti savo sumanymų ir žodį „ne“ suprasti tiesiogiai.

4. Jūs neigiamus atsakymus vertinate pernelyg emocionaliai – išgyvenate, liūdite, pradeda galvoti, kodėl taip nutiko ir ką darėte neteisingai. Ir, žinoma, esate linkęs viską perdėti. Nuoskaudos ir savigrauža trukdo tobulėti ir judėti į priekį („Daugiau niekada nieko nesiūlysiu, jeigu manęs neklauso“).

Nepriimkite neigiamo atsakymo asmeniškai. Žmonės gali turėti daug svarių ir gerbtinų priežasčių jums atsakyti. Akivaizdi nuoskauda tik sutrukdys tolimesniems santykiams su žmogumi, kuris ištarė jums „ne“, vadinasi, ir klausimas nebus išspręstas jūsų naudai. Tas, kuris mato jūsų įsižeidimą, vėliau visiškai nenori žvelgti į jus geranoriškai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją