Ir tai visiškai nestebina. Dauguma žmonių yra nepatenkinti savo darbu. Ar Jūs vienas jų?

Gali būti, kad gyvenimas nuo devynių iki šešių ne Jums. Kuomet galvoje subręs mintis pradėti savo verslą, ko gero vis rasite pasiteisinimų to nedaryti. Laikas susiimti ir atsikratyti visų baimių. Pateikiame šešias populiariausias.

1. Nesėkmės baimė

Įsivaizduokite, jog savo verslo pradžiai viską sudedate – savo viltis, svajones, finansus – ir visa tik tam, kad pamatytumėte kaip jis žlunga. Pasak psichologų, nesėkmės baimė yra didžiausia ir pralenkia net išsiskyrimo ar savarankiškumo praradimo baimes.

Kaip nugalėti šią baimę?

Suteikite sėkmei kitą prasmę. Galbūt Jums neužtenka turėti pastovų darbą ir tokį pat atlyginimą, tuomet saugumas neįeis į Jūsų sėkmės apibrėžimą. Sėkmė – svajoti ir siekti savo tikslų. Tuomet suprasite, kad, ko gero, šių dalykų nepasieksite ten, kur dirbate.

2. Nepilnavertiškumo kompleksas

Prieš pradedant savo verslą vidinis balsas sako, jog „niekas į mane rimtai nežiūrės, jei žinos, kas aš iš tikrųjų esu“. Galite jaustis apsišaukėliu.

Kaip nugalėti šią baimę?

Apsidairykite ir pamatysite, kad kai kurie kolegos labai natūraliai pasitiki savimi. Jie tiesiog yra gimę sėkmei. Bet tiesa yra tokia: kiekvienas jaučiasi netinkamas, nesaugus ir nevertingas. Jei mums pavyksta tvarkytis su šiais jausmais, tai profesinis kelias gali būti ilgas. Kai tik suvoksite, jog tai – kiekvieno mūsų problema, baimė sumažės.

3. Pažeminimo grėsmė

Kartais atmetimo arba pajuokos baimė gali būti labiau išreikšta nei nesėkmės. Nuolatos bijome ką nors daryti, nes nenorime būti išjuokti. Nerimaujame dėl to, ką kiti pagalvos, jei leisime drovumui ir keblumams apriboti mus.

Kaip nugalėti šią baimę?

Pradėdami savo verslą nerimausite. Nežinosite, ką draugai ar šeima pagalvos. Nerimausite, jog rimtai į Jus nežiūrės, galbūt netgi juoksis. Bet jie nesijuoks. Iš tikrųjų labai Jus drąsins ir rems. Nustebsite, kiek žmonių nori Jus palaikyti.

4. Skurdo išgąstis

Gali būti, jog jei gimėte neturtingoje šeimoje, šiek tiek to bijosite. Nerimausite, jog netekus patikimo darbo tapsite skurdžiumi. Kadangi ne taip lengva rasti darbą, kodėl savanoriškai atsisakyti gerų dalykų?

Kaip nugalėti šią baimę?

Pripažinkite, jog Jūsų mąstysena nėra tobula. Galite manyti, kad gyvenime turite laikytis įsitvėrę kelių savo „laimėjimų“, antraip neteksite visko. Galiausiai toks mąstymas neleis Jums būti tokiu sėkmingu, kokiu galėtumėte. Nepaisykite jo ir žingsniuokite sėkmės link.

5. Nuogąstavimas, kad paliks sutuoktinis (-ė)

Nerimas dėl to, jog būsite neturtingas – tai tik įvadas į dar didesnę baimę: baimę prarasti viską. Ypač jei turite gyvenimo draugą (-ę), nervinsitės, jog jei Jums kažkas nepasiseks, jie nuo Jūsų atsiskirs. Sakykime, jei staiga mesite darbą, kuriame sparčiai kilote karjeros laiptais, jausitės visišku nevykėliu ir vis bijosite likti vienu.

Kaip nugalėti šią baimę?

Jei Jums nepasiseks, žmonės nepranyks iš Jūsų gyvenimo. O jei taip nutiks, tai taip ir turi būti, nes tokiu atveju jie Jums nebuvo tikri draugai.

6. Sėkmės fobija

Nepatikėsite, bet sėkmės baimė taip pat egzistuoja. Ji daugeliui neduoda ramybės, neleidžia realizuotis ir būti nepriklausomais. Tai baimė išsiskirti iš kitų ir kyla ji iš nevisavertiškumo komplekso.

Kaip nugalėti šią baimę?

Daugelį gąsdina kaita. Bet juk versle kaip ir gyvenime kaita neišvengiama. Jei bijote suklupti ar laimėti savo versle, pagalvokite kaip jausitės, jei to nepabandysite.

Nesuklyskite – Jūsų gyvenimas pasikeis, kai pradėsite savo verslą. Ir tik nuo Jūsų priklausys, kaip jis keisis. Jei manote, kad jis paims tai, ką Jūs jau turite, tik pats galite priimti sprendimą pabandyti. Dienai baigiantis niekas kitas nestabdo Jūsų tik Jūs pats.

„Turėti baimių ar kažko nežinoti yra visiškai normalu, visi nuo to pradedame. Tačiau drįsti stoti su jomis į kovą, o ne sprukti pabrukus uodegą, gali ne kiekvienas. Reikia įsikalti sau į galvą ir niekada nepamiršti, kad kažkam pasibaigus (pvz. netekus darbo arba sulūžus kokiams nors daiktui) atsiveria galimybės naujiems, ko gero, geresniems potyriams.

Beje, visada siūlau pirmiausia veikti tokius dalykus, kurių labiausiai bijote, tik taip pasistatysite sau tvirtus pamatus“, – pranešime spaudai teigia verslo konsultantas, nemokamasadresas.lt steigėjas Romualdas Mačiulis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)