Ugdomasis vadovavimas – tai technologija, kurią pasitelkus galima greitai sužinoti savo stipriąsias puses ir rasti unikalią strategiją, kaip pasiekti sėkmę. Įsivaizduokite, kad bandote įeiti pro duris, pro kurias vienu metu spraudžiasi dar 100 žmonių. Koučingas moko rasti savo duris ir greitai pasiekti norimus rezultatus.

Nepatogumas, spūstis, nervinė įtampa, mintys „o jei aš neįeisiu“, „pro šias duris įeiti gali tik išrinktieji“, „aš stiprus (-i), susidorosiu“ – štai ką patiria tie, kurie sutelkia visas jėgas, kad prasibrautų.

Tik nedaugelis žmonių leidžia sau pasitraukti iš minios ir susimąstyti: „Ar man reikia eiti pro tas duris?“, „Gal yra kitas įėjimas?“, „Ar aš ten noriu patekti?“. Dauguma žmonių bando kopijuoti svetimą sėkmę ir braunasi ne pro savo duris. Tokiems veiksmams eikvojama daug energijos, jėgų ir nervų.

Koučingas moko rasti savo duris ir greitai pasiekti norimus rezultatus.

1. Pirmasis sėkmingos karjeros principas yra žinojimas, ką jūs norite pasiekti savo veikla. Pageidautina, kad savo samprotavimus užrašytumėte. Įsivaizduokite, kur ir kuo norėtumėte dirbti po 10 metų. Pasistenkite būsimą darbą įsivaizduoti kuo detaliau – jūsų darbo vieta, kuo jūs apsirengusi (-ęs), kuo apsiavusi (-ęs), ką veikiate, kas šalia jūsų, ką jūs jiems sakote, ką jaučiate darbo proceso metu, koks kūno tonusas, energijos lygis, ar jaučiatės laiminga (-as).

Laimės lygį išmatuokite pagal skalę nuo 1 iki 10, kai 1 – laimės nėra, o 10 – laimės pilnatvė. Laimę, kaip, beje, ir kitas emocijas, reikia jausti kūnu, o ne protu. Protas gali mums suteikti norimą informaciją, bet kūnas mūsų neapgauna. Taip pat parašykite, kodėl jums svarbu dirbti šiame įsivaizduojamame darbe. Kodėl būtina pasiekti sėkmę? Kodėl jums svarbu, kad nusišypsotų sėkmė atliekant būtent šią veiklą? Kokį savo poreikį realizuojate, dirbdami šioje sferoje?

2. Antras karjeros principas – tikslus norimo rezultato siekimo planas. Jūs jau žinote, ko norite, dabar reikia suprasti, kaip galite tai pasiekti. Kartais būna nelengva pamatyti savo norų realizavimo būdus. Tokiu atveju jums gali padėti „kiniškas meniu“.

Surašykite visus įmanomus, taip pat neįmanomus ir fantastiškiausius būdus pasiekti tikslą. Pažaiskite su tariamąja nuosaka. Jei laimėčiau stipendiją, galėčiau išmokti anglų kalbą per 3 mėnesius. Jei atsilaisvintų tos pareigos, kurių noriu ir pan. Visų šių pratimų tikslas – pamatyti, kaip galima pasiekti tai, kas šiuo metu atrodo neįmanoma. Peržiūrėkite savo sąrašą ir išsirinkite tuos veiksmus, kuriuos iš tiesų įgyvendinsite artimiausiu metu.

3. Trečias sėkmingo darbo principas – lankstumas įgyvendinant savo planą. Daugelis žmonių, kurie mėgina pasiekti savo tikslą, vis kartoja tą patį veiksmą, tikėdamiesi skirtingų rezultatų. Kai pradedame įgyvendinti savo pirmuosius žingsnius, rezultatai dažnai būna ne visai tokie, kokių norime, nes realybė juos pakoreguoja.

Kodėl taip vyksta? Kiekvienas skirtingai įsivaizduojame pasaulį – koks jis, ką galima daryti ir ko ne, nuo elementarių dalykų iki pasaulėžiūros. Pavyzdžiui, supratimas, kad ugnis karšta, ir ją palietus galima nusideginti. Mūsų suvokimų ir įsivaizdavimų apie realybę visuma vadinasi „pasaulio vaizdas“.

Planuodami mes remiamės asmeniniu realybės suvokimu, o kadangi mūsų susidarytas pasaulio vaizdas nesutampa 100 proc. su objektyvia realybe, žmonės ne visada gauna tai, ką norėtų gauti. Geriausias būdas suprasti gyvenimą – išanalizuoti savo veiksmus ir pastangų rezultatus. Todėl kai gaunate ne tai, ką suplanavote, tai signalas, kad jūs kažką ne visai teisingai įsivaizduojate. Pakeiskite tikslo siekimo strategiją ir pažiūrėkite, kokie bus rezultatai.

4. Kad geriau suprastumėte tai, kas jums veiksminga, pildykite grįžtamojo ryšio lentelę. Viename lentelės stulpelyje surašykite savo veiksmus, kitame – galutinius veiksmų rezultatus. Ši lentelė padės išgryninti efektyvius veiksmus, nes nežinant to, kas padeda jums pasiekti rezultatus, sunku greitai ir veiksmingai siekti karjeros.

Ketvirtas veržlaus sėkmės siekimo principas – atlikti tik tuos veiksmus, kurie atneša jums apčiuopiamus rezultatus.
Rekomenduojame kartą per 3 mėnesius atlikti veiksmingumo analizę (ABC analizę). Kaip ją atlikti?

Sudarykite sąrašą veiksmų, kuriuos atlikote siekdami karjeros, ir išanalizuokite, kokie veiksmai davė daugiausiai teigiamų rezultatų. Ši analizė paremta Pareto principu. Vilfredas Paretas dar XIX a. nustatė, kad didžioji dalis rezultatų pasiekiama įdedant palyginus nedaug pastangų.

Šis principas dar žinomas kaip 20/80 taisyklė, kuri aiškina, kad 80 proc. pasiekimų buvo gauta iš 20 proc. visų atliktų veiksmų. Jei įprasite reguliariai atlikti šią analizę ir išsiaiškinti, kokie veiksmai buvo efektyvūs, toliau darydami tik tuos veiksmus, kurie davė rezultatų, jūs automatiškai pereisite į sėkmingos karjeros kelią.

5. Penktoji plyta jūsų sėkmės pamate – nuolatinis judėjimas link tikslo, reguliariai atliekant veiksmus, kuriuos suplanavote ir išanalizavote. Joks planas ir jokia veiksmingumo analizė neduos rezultatų, jei elementariai neatliksite to, ką susiplanavote. Žmonės turi daugybę vidinių baimių, visi mes vengiame nesėkmių, ir tai stabdo mūsų veiksmus. Turėtume suteikti sau leidimą klysti, suprantant, kad būtent taip ir sukaupiama patirtis, kuri veda mus sėkmės link.
W. Churchillis yra pasakęs: „Sėkmė – tai mokėjimas judėti nuo nesėkmės prie nesėkmės su vis didėjančiu entuziazmu“.

Pageidautina išmokti atskirti emocijas ir veiksmus. Atlikite suplanuotus veiksmus, kad ir kokios emocijos jus užvaldytų.

Pamėginkite savo veiklą traktuoti kaip žaidimą: „Įdomu, koks bus rezultatas?“. Tada nejusite atsakomybės naštos, leisite sau atlikti bandomuosius variantus ir tuo pačiu atversite energijos ir kūrybos kanalą, kuris būtinas norint veikti.

Palaipsniui žingsnis po žingsnio realizuodami savo planus, koreguodami juos pagal būtinybę, rasdami efektyviausius veiksmus ir reguliariai juos atlikdami, savo karjeros kelią nutiesite būtent taip, kaip norėsite.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)