Štai 5 trikdžiai, kurie neleidžia sėkmingai kopti karjeros laiptais. Pakeiskite požiūrį ir pamatysite, kad jūsų karjera vėl įsibėgėja.

1. Esate grubus. Lengva būti maloniems, kai viskas klostosi kaip sviestu patepta, bet užtenka susidurti su problemomis, ir mūsų pozityvumas kažkur išgaruoja. Tačiau tai ne pasiteisinimas elgtis įžūliai.

Nepavyko gauti paaukštinimo, dėl kurio taip stengėtės? Nepulkite siuntinėti piktų elektroninių žinučių ar kitaip netinkamai elgtis, nes kelio atgal gali ir nebebūti. Be to, žinokite, kad pasyvus-agresyvus elgesys (neatėjimas į susirinkimą, „pamiršimas“ atlikti kažką, ką pažadėjote) aplinkiniams gali atrodyti kaip nepagarba jiems. Kaip išgyventi juodą periodą? Būkite dėkingi už tai, kas jūsų gyvenime gerai. Stenkitės mažiau bendrauti su niurzgomis bei pavyduoliais ir daugiau – su linksmais, pozityviais žmonėmis. Paimkite gyvenimo vairą į savo rankas ir mokykitės mąstyti pozityviai.

2. Manote, kad už jūsų sėkmę atsakingi kiti. Jei norite sulaukti paaukštinimo arba gauti darbą kitoje kompanijoje, turėkite omenyje, kad tik jūs galite tai paversti realybe. Niekas kitas – nei jūsų bosas, nei kolega, nei pasamdytas karjeros vadybininkas, nei tuo labiau jūsų vyras/žmona/geriausias draugas negali to padaryti už jus.

Tai nereiškia, kad negalite ieškoti pagalbos (galite – nė vienas mūsų negyvename vakuume); tai reiškia, kad sunkiausi darbai – svarstymas, planavimas, vykdymas – gula ant jūsų pečių. Galite pasamdyti žmogų, kuris pakonsultuos ar atliks smulkesnius darbelius, bet tam, kad pasiektumėte savo tikslų, turėsite pasikliauti tik savimi.

3. Sumenkinate savo indėlį. Jei jums moka atlyginimą, vadinasi, galite pasigirti kokiais nors pasiekimais. Pirmiausiai atsakykite į klausimą „Ką darau, kad padidinčiau pelną?“ Net jei kasdien fabrike plaunate butelius, jūsų darbas nėra beprasmis. Jūs paruošiate butelius naujiems pirkėjams, o be pirkėjų jūsų kompanija neturėtų pajamų, todėl negalėtų jūsų samdyti.

Jei nesuvoksite savo indėlio į kompanijos veiklą, nesugebėsite parašyti gero gyvenimo aprašymo ir „parduoti“ savęs naujam darbdaviui. Kitaip tariant, labai svarbu suvokti, kaip savo darbu padedate kompanijai siekti savo tikslų. Įsitikinimas, kad nieko gero nepasiekėte, tikrai nepadės kopti karjeros laiptais.

4. Nepasinaudojate socialinių medijų privalumais. Kiekviena „Facebooko“ žinutė – nusiskundimas. Kiekviena būsena – tirada arba verkšlenimas dėl dar vieno nenusisekusio romano. Kiekvienas apsilankymas „LinkedIn“ – darbo meldimas. Jūs nebendraujate su kitais žmonėmis. Nesiteikiate pakomentuoti kitų žmonių būsenų, paguosti, pasidžiaugti. Jums rūpi tik jūs pats. Jei pažinote save, laikas keisti virtualinio bendravimo strategiją. Socialinė medija ne be reikalo vadinama „socialine“. Bendraukite ir stenkitės būti kuo pozityvesnis.

5. Pamirštate padėkoti. Paskambinę pasiteirauti, ar praėjote atranką, gavę patarimą iš draugo, šeimos nario, mokytojo ar darbdavio, niekada nepamirškite pasakyti „ačiū“. Štai nedidelė paslaptėlė – kuo dėkingesnis būsite, tuo didesnė tikimybė, kad šie žmonės prisimins jus, kai sužinos apie naują darbo pasiūlymą. Ir tik nedaugelis bus linkę vėl padėti tiems, iš kurių nesulaukė dėkingumo. Pakeiskite požiūrį ir pamatysite, kokios teigiamos įtakos tai turi jūsų karjerai.

Stebuklingų būdų, garantuojančių karjeros sėkmę, nėra, bet netinkamas elgesys tikrai nepadės kopti karjeros laiptais. Tikimybė, kad palypėsite laipteliu aukštyn smarkiai padidės, jei laikysitės šių patarimų ir niekada neprarasite optimizmo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)