Pasitenkinimas gyvenimu ir subjektyvus laimės jautimas – tai kategorijos, kurios, atrodytų, ne visada priklauso nuo mūsų. Žmonės kartais perdeda savo nesėkmių reikšmę manydami, kad dabar jiems nesiseka arba atėjo juodasis laikotarpis.

Vis dėlto yra nemažai paprastų metodų, kaip pasijausti laimingesniu nei jautėtės prieš minutę. Tai ne šiaip sau banalūs žodžiai. Šiame procese dalyvaujančius mechanizmus ištyrinėjo ir aprašė profesionalūs psichologai.

Išsiųskite padėkos laišką

Dėkingumas – tai jausmas, leidžiantis mėgautis tuo, ką mes turime, nes jeigu yra tai, už ką galime būti dėkingi kitiems žmonėms, vadinasi, gyvenimas nėra beviltiškas. Išsiųskite laiškutį (trumpąją elektroninę žinutę, elektroninį laišką ar bet kokį kitą pranešimą) artimam žmogui, kuriame išvardinkite viską, už ką galite būti jam dėkingi: tam, kurį mylite – už laimingas kartu praleistas minutes, o jeigu gyvenate santuokoje – už protingus vaikus ir ilgus laimingos santuokos metus, savo tėvams – už tai, kad jie išmokė jus tikėti savimi, o draugams – už paramą ir mokėjimą išklausyti.

Kento universiteto mokslininkų atliktas tyrimas atskleidė, kad per savaitę pakanka vos vieno laiško, kad jaustumėtės laimingesni ir labiau džiaugtumėtės gyvenimu. Eksperimentas, kuriame dalyvavo 219 žmonių, taip pat parodė, kad dėkingumo laiškai mažina depresijos simptomus.

Knygoje „Thanks!“ Kalifornijos universiteto psichologijos profesorius Robertas Emmonsas netgi išmatavo laimę, kurią mums teikia dėkingumo kitiems žmonėms išreiškimas – žmonės, kurie dažnai patiria šią emociją, jaučiasi vidutiniškai 25 procentais laimingesni už kitus. Tokį rezultatą psichologijos profesorius gavo išanalizavęs subjektyvius kontrolinės savanorių grupės pojūčius (savanoriai kas savaitę sudarydavo sąrašą, už ką yra dėkingi kitiems žmonėms, šis eksperimentas truko dešimt savaičių).

Prisiminkite tris gerus dalykus, kurie nutiko šiandien

Net jeigu jūs manote, kad viską pasiekėte patys ir tikrai neturite už ką padėkoti aplinkiniams, laimės antplūdį galite pajusti pasakę „ačiū“ atsitiktinumui ar likimui. Skirkite tris minutes prisiminimams – prisiminkite tris gerus dalykus, kurie jums šiandien nutiko.

Iš pradžių jūs ieškosite didelių ir reikšmingų įvykių – ne, tolimas giminaitis nepaliko milijono; ne, manęs nepakėlė pareigose... O paskui prisiminsite, kad ryte į gatvę išėjote prastos nuotaikos, tačiau pamatėte šviečiančią saulę ir nusišypsojote. Kolega, kuris iki tol jūsų nepastebėdavo, staiga jums nusišypsojo ir pirmą kartą pasisveikino. Ir dar, grįžę namo, jūs laiku spėjote pamatyti mėgstamo serialo pradžią.

Šis metodas ugdo įprotį džiaugtis mažais dalykais ir tarsi nejučia keičia požiūrį į savo gyvenimą.

2005 metais pozityvios psichologijos pradininko Мartino Seligmano atliktas tyrimas parodė, kad šis pratimas garantuoja ilgalaikį (trunkantį iki pusės metų) teigiamą poveikį.

Išleiskite pinigų kitam žmogui

Malonu, kai jūsų finansines problemas netikėtai išsprendžia kiti žmonės. Tačiau jeigu nuspręsite pratuštinti piniginę kažkieno kito labui, tai jums gali suteikti dar daugiau laimės.

2008 metais grupė amerikiečių psichologų atliko eksperimentą, kurio metu savanoriams buvo duotos nedidelės pinigų sumos – nuo penkių iki dvidešimties dolerių. Pinigus leista panaudoti savo nuožiūra: išleisti sau, nupirkti kažką kitiems žmonėms arba paaukoti labdarai. Buvo nustatyta, kad „nesavanaudžiai“, išleidę jiems duotus pinigus kitiems, jautėsi kur kas geriau už sau pinigus išleidusius „egoistus“.

Pagelbėdami senutei ar užmokėdami už kolegos pusryčius valgykloje jūs savo psichikai suteikiate keletą „dovanų“ – pradedate geriau elgtis su aplinkiniais, sustiprinate pasitikėjimą savo jėgomis ir jaučiate artimus santykius su visuomene.

Dosnumo demonstravimas (kartais netgi perdėtas) figūruoja daugelyje ritualų, kuriuos etnologai pastebi įvairiose pasaulio tautose, tereikia prisiminti Šiaurės Amerikos indėnų šventę „potlach“, kai genties vadas ir jo svečiai stengiasi pranokti vieni kitus dosnumu, teikdami vieni kitiems dovanas.

Leiskitės į svajones

Galbūt oro pilys ir yra tuščias reikalas, tačiau jeigu galvojate apie realias galimybes, tai dar vienas būdas pasijausti laimingu.
Perfrazavus Hipokratą, galima būtų pasakyti, kad mes esame tai, ko mes tikimės. Tai patvirtino visa eilė eksperimentų, kuriuos 2007 metais atliko Kolorado universiteto mokslininkai. Svajodami apie įvykius, kurie gali nutikti ateityje, žmonės patiria beveik tokias pats stiprias emocijas, lyg tie įvykiai vyktų dabar pat.

Pavyzdžiui, šios emocijos yra gerokai stipresnės nei pojūčiai, kylantys žmogui prisimenant praeities įvykius, net jeigu jie labai džiugūs ar, priešingai, pakankamai liūdni. Svajojant apie apsilankymą pas draugus, dalyvavimą šventėje ar kelionę į seniai išsvajotą šalį, mes nepastebimai programuojame save pozityviam savo gyvenimo suvokimui. Ir kuo detalesnės jūsų svajonės, kuo daugiau jose įtikinamų vizualinių formų, tuo atsirandantis laimės pojūtis yra pilnesnis.

Dar stipresnį gyvenimo džiaugsmą jaučia tie, kurie ateities planus kuria kartu su draugais. Tyrimo metu netgi buvo vertinamas piniginis šios galimybės ekvivalentas – norint gauti tiek pat laimės, kurią jaučiate reguliaraus ateities planų aptarimo su draugais procese, reikia per metus papildomai uždirbti 130 tūkstančių dolerių. Už juos galima nupirkti butą.

Užsiimkite tuo, ką puikiai sugebate

Šis metodas geriau už visus kitus išgelbėja nuo rutinos jausmo. Jūs seniai negirdėjote, kad aplinkiniai girtų jūsų profesinius sugebėjimus? Nenuostabu, jeigu to, kuo užsiimate, nelaikote savo gyvenimo veikla. Pagalvokite apie užsiėmimą, kuriam iš tikrųjų turite talentą – galbūt rašote nuostabias eiles, idealiai mėtote krepšinio kamuolį iš tritaškio zonos arba mokate bendrauti su pagyvenusiais žmonėmis.

Pomėgis – tai ne šiaip sau maloni laisvalaikio leidimo forma. 2002 metais atliktas tyrimas parodė, kad tai galimybė įgyti pasitikėjimo savimi ir pajusti pasitenkinimą gyvenimu. Užsiėmimas mėgstama veikla ne tik leidžia sumažinti įtampą ir atsikratyti nuovargio, bet ir yra svarbus veiksnys kuris turi įtakos mūsų suvokimui kaip mūsų egzistavimas atitinka mūsų sau patiems keliamiems idealiems kriterijams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)