Stresas – mano asmenybės dalis, sunkumų man kelianti nuo vaikystės ir varginanti visą gyvenimą, rašo elleuk.com žurnalistė Katie O'Malley. Tai susiję su mano polinkiu į tobulumą, pasižyminčiu tiek trūkumais, tiek ir privalumais.

Vis tik, kaip rašoma žurnalistės parengtoje publikacijoje, neseniai atlikto tyrimo rezultatai liudija, kad darbe patiriamas stresas ne tik nėra toks jau blogas, o netgi gali būti naudingas sveikatai ir mažinti riziką mirti anksčiau laiko. Tiesa, kažin ar verta švęsti anksčiau laiko. Stresą naudingu sveikatai galima pavadinti tik tada, kai stresinę situaciją galime suvaldyti, rašo elleuk.com.

Šio tyrimo rezultatai publikuoti „Personnel Psychology“ leidinyje, o jį atlikę mokslininkai iš Indianos universiteto septynerius metus tyrė į 2363 septintąją dešimtį įkopusių asmenų gyvenimus. Mokslininkai nustatė, kad didelį stresą darbe patiriančių, bet situaciją kontroliuojančių tyrimo dalyvių rizika mirti anksčiau laiko buvo 34 proc. mažesnė nei tų, kurie profesinėje aplinkoje patiria mažiau streso. Tiesa, nustatyta, kad didelį stresą darbe patiriančių ir mažai autonomiškumo bei kontrolės turinčių tyrimo dalyvių sveikatos būklė prastesnė, o rizika mirti anksčiau laiko 15,4 proc. didesnė.

Vienas iš tyrimo autorių Erikas Gonzalezas-Mule teigia, kad tokie tyrimo rezultatai patvirtina neigiamus daug streso keliančio darbo padarinius darbuotojo sveikatai, jei asmeniui suteikiama mažai laisvės priimant sprendimus. „Tiesa, didelį stresą keliantis darbas gali būti naudingas darbuotojo sveikatai tik tada, jei asmeniui suteikiama pakankamai laisvės darant sprendimus“, - pridūrė vienas iš šio tyrimo autorių.

Dar tyrimą atlikę mokslininkai išsiaiškino, kad didelį stresą keliantis darbas nesuteikiant darbuotojui pakankamai kontrolės didina Kūno masės indeksą (KMI) kur kas labiau nei tais atvejais, kai didelį stresą keliantis darbas papildomas didesne laisve priimant sprendimus. „Kai neturima resursų, būtinų spręsti sudėtingų darbinių situacijų, imamasi kitų dalykų: daugiau valgoma, rūkoma ir pan.“, – apgailestavo E. Gonzalezas-Mule.

Iš esmės būtų galima teigti, kad gyvenimas būna geresnis, kai žmogui suteikiama daugiau laisvės ir galimybių kontroliuoti darbines situacijas. Taigi kaip visa tai turėtų būti įgyvendinama darbe? E. Gonzalezas-Mule pataria įmonių vadovams suteikti savo darbuotojams pakankamai galimybių siekti tikslų ir suteikti daugiau progų kontroliuoti darbų apimtis. Jei jaučiate, kad darbų šiuo metu turite akivaizdžiai per daug, susitikite su vadovu ir apsvarstykite galimybę labiau kontroliuoti kasdienius savo reikalus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)