Dabar gyventi paprasčiau. Lakas, želė ir vaškas - gana jauni garbingosios fiksatorių genties atstovai.

Pirmuoju, saugojančiu šukuoseną, tapo lakas "Šellak". Jis iš tiesų mirtinai sutvirtindavo garbanas ir dar suteikdavo plaukams blizgesio. Kadangi jis buvo pagamintas iš vaško pavidalo medžiagos, nuo jo plaukai tapdavo lipnūs. Pastangas, kurių reikėjo laką "Šellak" pašalinti nuo plaukų, sulygintume nebent su bandymais išvalyti galvą nuo dervos ar naftos. “Priešistorinis” lakas ant plaukų palikdavo kažką panašaus į pleiskanas. Kam gi tai gali patikti?

Tobulesnė priemonė šukuosenai buvo sukurta 50- aisiais metais, kuomet kasdieniniame mūsų gyvenime atsirado eilinis chemikų atradimas - sintetinis polimeras polivinilpirolidonas (PVP). Skirtingai nei "Šellak", naujasis lakas buvo lengvai iššukuojamas, tačiau turėjo pagrindinį trūkumą: drėgnas oras panaikindavo jo sugebėjimą fiksuoti šukuoseną.

Kiti kūrybiniai bandymai turėjo pagrindinį tikslą - lakas turi taip tvirtai laikytis, kad pati dama būtų užtikrinta, jog nei rūkas, nei vėjas, nei lietus su sniegu nesugadins jos išvaizdos. Chemijos mokslas patenkino šį poreikį - moteris smarkios liūties metu galėjo sušlapti iki paskutinio siūlelio, o jos šukuosena likdavo kaip buvusi.

Tačiau ar yra ribos tobulėjimui? Juolab, kad net pats geriausias lakas negalėjo mados vergių apsaugoti nuo lipnių ir šiurkščių plaukų pojūčio.

Paskutinis XX amžiaus dešimtmetis tapo revoliuciniu. Į sceną išėjo naujas lakas, pagamintas pagal Elastess technologiją, fiksuojantis šukuoseną ir tuo pačiu išsaugantis plaukų natūralumą.

Fiksuokime protingai

Pati populiariausia plaukų fiksavimo ir gražių šukuosenų sukūrimo priemonė yra lakas.

Vidutinės fiksacijos lakas reikalingas išskirti tam tikras detales: kirpčiukus arba pakaušio purumą.

Ekstra stiprios fiksacijos pavadinimas pasako už save: šukuosena liks nepakitusi, net esant įvairiems gamtos siurprizams.

Lakas su blizgesiu veikia švelniau. Jo funkcija - sutvirtinti sruogas ir garbanas. Ypač žaismingai atrodo tokia šukuosena, esant vakariniam apšvietimui.

Želė tinka ploniems plaukams. Jos dėka taip pat galima padidinti šukuosenos apimtį - žele sutepami drėgnoki plaukai, o šukuosena formuojama rankomis arba fenu, kurio oro srovė neturi būti pernelyg stipri. Po to šukomis naudotis negalima, nes žėlė lengvai iššukuojama.

Superstiprios fiksacijos želė suteikia žymiai tvirtesnę apimtį. Šiai šukuosenai atgaivinti šukų naudoti negalima. Geriau ją perbraukti drėgnomis rankomis.

Plaukų vaškas nepakeičiamas, jei jūs - šlapių plaukų efekto gerbėja. Vaško pagalba sukurtą šukuoseną galima šukuoti, atnaujinti drėgnomis rankomis. Kitą dieną plaukus geriau ištrinkti, kad jie neatrodytų susmegę.

Putomis taip pat galima sutvirtinti atskiras sruogas, tačiau jos būna šiurkštesnės. Šią priemonę geriau naudoti, džiovinant plaukus fenu ir norint sudaryti gausumo įspūdį.

Gana dažnai, panaudojus putas, putų vašką, želė ar vašką, šukuosena sutvirtinama laku.

Specialistų patarimai:

1. Jeigu jūsų plaukai prarado savo spalvą, tuo pačiu metu nenaudokite stiprios fiksacijos putų ir lako, nes jie praras gyvybingumą ir žvilgesį. Tuo atveju, jei jūsų plaukai buvo chemiškai apdoroti, naudokite vidutinės fiksacijos putas. Kruopščiai iššukuokite plaukus ir sutvirtinkite ekstra stiprios fiksacijos laku.

2. Negalima naudoti vieno ir to paties fiksatoriaus papildomai dar kartą - tai neigiamai paveiks plaukų gyvybingumą ir tvirtumą.

3. Nemaišykite skirtingų firmų lako ir putų - pasekmės gali būti neprognozuojamos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)