„Kai sužinojau, kad netoleruoju gliuteno, buvau pasimetusi, ieškojau tokių kaip aš, su kuriais galėčiau pasikalbėti, kas galėtų patarti ir papasakoti, ką valgyti ir kaip apskritai toliau gyventi. Tokios knygos kaip ši tada ieškojau, būčiau norėjusi gauti aiškų ir išsamų vadovą, kuris leistų greitai susiorientuoti ir suprasti, kur manęs gali tykoti pavojus gauti netoleruojamo baltymo. Iš mano patirties ir ilgalaikių paieškų ir gimė ši knygą, todėl tikiuosi, kad ji bus naudinga visiems, kuriems tenka atsisakyti gliuteno“, – sako Kristina.

Kristina – pirmojo aktyvaus tinklaraščio Lietuvoje apie begliutenę mitybą autorė, pati patyrusi ką reiškia gliuteno netoleravimas, sunkios negalavimų priežasties paieškos ir palengvėjimas, sužinojus, kad vieno baltymo atsisakymas mityboje gali iš esmės pagerinti gyvenimo kokybę. Kristina bene pirmoji Lietuvoje ėmė garsiai kalbėti apie gliuteno netoleravimą. Bloge, renginiuose ir žiniasklaidoje ji geranoriškai dalijasi savo patirtimi laikantis dietos be kviečių ir kitų gliuteno turinčių produktų, bei pataria, turintiems panašių sveikatos sutrikimų. Kristina nuolat gilina savo žinias apie begliutenę mitybą, turi JAV įgytą gyvenimo be gliuteno specialistės sertifikatą.

Knygoje Kristina paaiškina, kas yra gliutenas, kokie yra jo netoleravimo požymiai, kokios ligos kamuoja negalinčius vartoti šio baltymo, dalijasi įžvalgomis apie dietas be gliuteno, pataria, kaip išvengti šio baltymo mityboje: kuriuose produktuose jis gali slypėti, kokie yra kryžminės taršos pavojai, kaip reikia tvarkytis savo virtuvėje ir ko teirautis valgant viešose vietose, kaip skaityti maisto gaminių sudėtį ir kuo pakeisti gliuteno turinčius produktus, kaip auginti vaikus, negalinčius vartoti šio baltymo.

Apie tai, kaip nustatomas gliuteno netoleravimas knygoje pasakoja doc. med. dr. Vaidotas Urbonas, patarimais dalijasi dietologė gyd. Barbora Jarašūnė. Viskas knygoje pateikiama paprastai ir suprantamai, su gyvenimiškais pavyzdžiais ir tikromis istorijomis.

Patiekalų be gliuteno receptus knygai „paskolino“ dainininkė Kristina Jatautaitė Stanevičienė, sveikos gyvensenos žinių skleidėja Deimantė Margerė, kepyklėlės „Beglitimis” įkūrėja Beata Sinickienė, taip pat knygų „Kepiniai be glitimo” ir „Mažylio receptai” autorės.

Knyga bus naudinga ne tik tiems, kurie visiškai negali vartoti šio kviečiuose, rugiuose ir miežiuose esančio baltymo, bet ir tiems, kurie nori sumažinti jo vartojimą, ieško alternatyvų mitybai, kurioje įprastai gausu šių grūdų produktų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)