„Bright Side“ išvardijo pagrindines priežastis, kodėl negalima taip daryti.

Kokios plastiko rūšys išskiria kenksmingas chemines medžiagas?

Plastikinis butelis gali išskirti pavojingas chemines medžiagas. Atkreipkite dėmesį į specialius ženklus ant dugno: trikampiai su skaičiais nurodo, kokios rūšies plastikas naudojamas.

Butelį, kuris yra 1 („PET“ arba „PETE“) saugu naudoti tik vieną kartą. Veikiamas deguonies arba aukštos temperatūros, taip pat ir saulės šviesos, toks butelis išskiria toksines medžiagas, kurios patenka į vandenį.

Venkite butelių, pažymėtų skaičiumi 3 arba 7 („PVC“ ir „PC“), nes jie išskiria toksines medžiagas, kurios pakliūva į maistą ir gėrimus, o jei juos vartojame dažnai, tai gali sukelti rimtų sveikatos problemų.

Butelius, pagamintus iš polietileno (skaičiai 2 ir 4) ir polipropileno (5 ir PP) galima naudoti daug kartų. Juos palyginus saugu naudoti, bet tik jei juose laikysite šaltą vandenį ir reguliariai dezinfekuosite.

Plastikiniai buteliai yra puiki terpė bakterijoms.

Gerti vandenį iš panaudoto plastikinio butelio yra beveik tas pats, kas laižyti unitazą, šuns žaislą ar dar nešvaresnius daiktus, sako mokslininkai. Bakterijų kiekis tokiuose buteliuose dažnai neatitinka saugumo reikalavimų. Dažniausiai šią puikią terpę bakterijoms sukuriame mes patys, imdami butelį nešvariomis rankomis, kruopščiai jo neišskalaudami ir laikydami jame šiltą vandenį.

Ką reikėtų daryti?

Reguliariai plaukite butelius šiltame muiluotame vandenyje, skalaukite su actu arba antibakteriniu burnos skalavimo skysčiu.

Ypatingai kruopščiai nuplaukite butelio kaklelį.

Net jei butelius kruopščiai plauname, vis vien galime apsinuodyti ar netgi užsikrėsti hepatitu A.

Tyrimai parodo, kad dauguma bakterijų veisiasi ant tokių butelio kaklelių, kurių neįmanoma kruopščiai išplauti. Įmantrūs užsukimai yra puiki terpė bakterijoms, kurias mes po to nuryjame su vandeniu. Jei tenka gerti iš tokio buteliuko, geriau naudokite šiaudelį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (104)