Depresija

Depresija sergančių žmonių smegenyse dažnai pastebimi maži neurotransmiterių GABA (angl. Gamma-Aminobutryic Acid) lygiai. Pasirodo, GABA lygius gali padidinti ne tik selektyvieji serotonino reabsorbcijos inhibitoriai (SSRI) ir elektrokonvulsinė terapija, bet ir joga.

Preliminarūs tyrimai, kuriuos atliko Bostono universiteto Medicinos mokykla ir Harvardo McLean ligoninė, parodė, kad sveikų žmonių, kurie valandą darė jogos pratimus, smegenyse GABA lygiai buvo 27 proc. didesni nei organizmuose žmonių, kurie valandą sėdėjo ir skaitė. Tai dar kartą įrodo, kad joga gali pastebimai pagerinti nuotaiką ir sumažinti depresijos bei nerimo simptomus.

Širdies liga

Kiti tyrimai parodė, kad joga gali sumažinti kraujo spaudimą, cholesterolio lygį ir širdies ritmą ramybės būsenoje, sulėtinti aterosklerozės progresavimą. Išvardintieji dalykai yra širdies ligos rizikos faktoriai.

Širdžiai naudingi bet kokie pratimai, tačiau ekspertai mano, kad meditacinis jogos komponentas padeda stabilizuoti endotelį – epitelį, dengiantį kraujagyslių sieneles. Jis reaguoja į stresą ir padidina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Meditacija mažina streso hormonų lygius, todėl joga gali sukelti įvykių grandinę, kuri sumažina infarkto ir insulto riziką.

Krūties vėžys

Tyrimai rodo, kad moterys, kurios prieš ir po gydymo užsiima joga, patiria mažiau fizinio diskomforto ir streso. 2007 m. Duke universiteto mokslininkai atliko tyrimą, kurio metu moterys, sergančios metastaziniu krūties vėžiu, lankė 8 jogos pamokas per savaitę. Gydytojai patvirtino, kad šios moterys jautė mažesnį skausmą, buvo energingesnės ir ramesnės.

Menopauzė

Preliminarūs tyrimai, kuriuos atliko Kalifornijos universiteto mokslininkai, parodė, kad menopauzinio amžiaus moteris, kurios du mėnesius lankė jogą ir atliko laikyseną gerinančius pratimus, 30 proc. rečiau vargino karščio bangos. 4 mėn. trukę Ilinojaus universiteto tyrimai atskleidė, kad moterys, kurios du kartus per savaitę lankė pusantros valandos trukmės jogos pamokas, buvo energingesnės ir geresnės nuotaikos, jautė mažesnį fizinį ir seksualinį diskomfortą, jas rečiau vargino stresas ir nerimas.

Chroniški nugaros skausmai

Palyginę 12 savaičių trukusių jogos pamokų ir terapinių pratimų naudą, gydytojai nustatė, kad jogą lankiusių žmonių grupė ne tik džiaugėsi geresne sveikata, bet 14 savaičių ilgiau jautė šių užsiėmimų naudą.

Tiesa, programą tyrimui rengęs jogos specialistas Gary Kraftsow įspėja, kad nors daugelis pozų yra naudingos, sėdomis atliekami ar intensyvūs judesiai viena kryptimi gali padidinti nugaros skausmą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)