Laikai, kai bent jau vyrus, randas puošė — seniai praeityje. Vos kelios tautos, vis dar besilaikančios protėvių papročių, vyriškumo įrodymui prilygina randus. Štai Papua Naujosios Gvinėjos sepikų genties žmonės krokodilus laiko šventomis būtybėmis, todėl jauni vyrai turi dalyvauti skausmingame rituale, kurio metu skustuvo pagalba pašalinama dalis odos. Kuomet ceremonija baigiasi, berniukai skelbiami tikrais vyrais, o jų oda tampa panaši į reptilijų.

Kodėl fizinė savijauta lemia ir dvasinę būseną?

Šiandienos visuomenėje net ir nedidelis vizualus ligos ar nelaimingo įvykio palikimas gali sukelti daug nepatogumų. Klinikos „Grožio chirurgija“ gydytoja–dermatologė Natalija Jasaitienė sako, kad randai yra natūralus gijimo procesas po įvairių odos pažeidimų.

Anot psichiatrės Brigitos Baks, žmogaus gebėjimas susigyventi su randu priklauso nuo jo kilmės, vietos ant kūno, asmens amžiaus bei lyties. Ypač moterys jautriai reaguoja į randų atsiradimą, sumažėjęs pasitikėjimas savimi gali paskatinti depresiją, miego sutrikimus. Svarbiausia užduotis yra susitaikyti su nauja „savo istorija“.

„Itin randuotas kūnas aplinkiniams dažnai asocijuojasi su kriminaline praeitimi. Nuo pirmosios gyvenimo dienos aptinkami randai, tokie kaip kiškio lūpa, siejami su įgimta anomalija. Operacijų ar savižalos randai primena sunkius išgyvenimus. Po nelaimių atsiradę veido randai gali sukelti ir tapatumo krizę, todėl dažnai plastikos chirurgai atkuria ne tik fizinę formą, bet ir gerą psichologinę būseną“, — pasakoja B. Baks.

Kaip gydomi kūno randai?

Turbūt būtų sunku surasti žmogų, kuris neturėtų nei vieno rando. Randai gali atsirasti po traumų, nudegimų, operacijų, skiepų ar apgamo pašalinimo. Tačiau parinkus tinkamą gydymą, net ir pačiais bjauriausiais randais įmanoma atsikratyti arba bent jau gerokai juos sumažinti.

„Rando susiformavimą gali nulemti keletas veiksnių: genetika, odos tipas, pažeidimo vieta ir žaizdos gijimo procesas. Svarbu paminėti, jog krūtinės ir nugaros srityse randai pasitaiko itin dažnai, pagrindinė priežastis - šios zonos yra nuolat išsitempę. Taip pat pastebėta, kad tamsaus gymio žmonėms dideli randai susiformuoja kur kas dažniau. Randų atsiradimo tikimybė didėja ir brendimo laikotarpiu, kuomet prasideda hormoniniai pokyčiai“, — sako gydytoja–dermatologė N. Jasaitienė.

Specialistė tvirtina, kad rando susidarymą galima pristabdyti tinkamai juo pasirūpinus. Tačiau veiksmų reikėtų imtis, kuomet randas tik pradeda formuotis. Užsitraukus žaizdai verta pradėti naudoti minkštinančius ir gijimą skatinančius gelius. Randų nerekomenduojama valyti spiritiniais dezinfektoriais. Jie gali nudeginti randėti pradėjusią odą ir tokiu būdu dar labiau ją deformuoti. Verta naudoti vaistinėse parduodamus gijimą skatinančius gelius ir kremus.

„Kuomet minėtosios priemonės nepadeda, rimtesnis gydymas – randų šalinimas frakciniu lazeriu. Toks gydymo būdas galimas praėjus pusmečiui po traumos, nes iki tol randas nuolat kinta, formuojasi kraujotaka. Specialistai, matydami odos pažeidimus, parenka tinkamiausią gydymo būdą. Nedideli randai šalinami lazeriu juos švelniai šlifuojant, norint panaikinti didelius — gali prireikti daugiau lazerinių procedūrų ar net plastinės operacijos. Koks gydymas žmogui yra tinkamiausias ir kiek jis užtruks, gali atsakyti tik gydytojas asmeninės konsultacijos metu“, — sako N. Jasaitienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)