ANGLIAVANDENIAI

Valgykite grikius, nevalytus ruduosius ryžius, smulkintas kvietines kruopas, avižinius ir kitus dribsnius, rupią duoną.
Apribokite baltos duonos, makaronų, krekerių vartojimą.

DARŽOVĖS IR VAISIAI

Valgykite daugiau šviežių vaisių ir daržovių.
Apribokite džiovintų vaisių vartojimą.

PIENO PRODUKTAI

Valgykite neriebius ir nuriebinto pieno produktus (pieną, jogurtą, varškę).
Apribokite riebių pieno produktų vartojimą.

SRIUBOS

Valgykite daržovių sriubas.
Apribokite sriubų-piure vartojimą.

BALTYMAI

Valgykite žuvį, veršieną, baltą paukštienos mėsą be odos, sojos mėsą, liesą jautieną.
Apribokite riešutų ir riebios mėsos vartojimą.

CUKRUS

Valgykite šviežius arba keptus vaisius.
Apribokite sausainių, šokolado, saldainių ir kitų saldumynų vartojimą.

NAUJOJI STRATEGIJA

TAIP

1. Valgykite normalų baltymų kiekį (rupią duoną, rupaus malimo miltų duoną, dribsnius), kurių kiekvienai kalorijai tenka maksimalus kiekis maistingų medžiagų.

2. Dažniau virkite košes ant vandens (grikių, ryžių, avižų ir kt.): jos stipriai išbrinksta ir taip padidėja jų kiekis.

3. Pusryčiams leiskite sau tik pusę bandelės, o likusios vietą užpildykite vaisių salotomis.

4. Paruoštus dribsnius stenkitės valgyti su vaisiais ir nuriebintu pienu.

5. Į salotas, kotletus ir padažus dėkite daugiau nekrakmolingų daržovių (pomidorų, saldžiųjų paprikų, kopūstų, morkų, svogūnų).

6. Valgykite daug šviežių vaisių. Juose daugiau vandens nei džiovintuose vaisiuose, todėl juose mažiau ir kalorijų. Į kepinius, vaisių kokteilius ir salotas dėkite tuos vaisius ir vaisių piure, kuriuose gausu ląstelienos. Taip patiekalams suteiksite daugiau skonio ir tūrio.

7. Pirmenybę teikite tiems pieno produktams, kurių žemas riebumas arba kurie yra nuriebinti. Juose daugiau vandens ir mažiau sočiųjų riebiųjų rūgščių nei įprastuose pieno produktuose. 8. Nepamirškite ir apie daržovių sriubas. Pagal voljumetriką tai tikras valgis – stebuklas. Jos puikiai šalina alkį ir padeda kovoti su nereikalingu svoriu.

9. Iš baltyminių produktų rinkitės tik neriebius: žuvį, paukštieną be odos, liesą jautieną, pupas ir t.t.

NE

1. Stenkitės nepasitikėti krakmolingomis daržovėmis (bulvėmis, kukurūzais, moliūgu). Jos, žinoma, maistingos, tačiau jose daugiau kalorijų nei nekrakmolingose daržovėse. Be baltymų ir ląstelienos jūs greitai iš naujo išalksite.

2. Per daug nesimėgaukite sūriu. Norint pasimėgauti jo skoniu, užtenka suvalgyti mažą gabaliuką arba tarkuotu sūriu pabarstyti makaronus, picą, salotas ar sriubą.

3. Būkite atsargi su šokoladu, riešutais ir kitais saldumynais, kuriuose didelė riebalų ir kalorijų koncentracija.

4. Neatsisakykite to, ką iš tikrųjų mėgstate. Norisi šokolado? Ištirpinkite keletą gabaliukų ir pamirkykite skystame šokolade obuolio ar kitų vaisių skilteles. Norite riešutų? Keptą vištą pabarstykite žemės riešutais arba įberkite jų į daržovių ragu.

5. Nenaudokite daug cukraus. Jame nėra riebalų, tačiau yra labai daug kalorijų. O jei jums norisi saldaus, geriausia valgyti vaisius. Pavyzdžiui, pieno kokteilį galima pasaldyti įdėjus bananų, o į keksus ar kitus kepinius – obuolių arba abrikosų piure.

Apgaulingas lieknumas

Šiandien didelio pasisekimo susilaukia baltyminės dietos. Jų esmė tokia, kad stengiamasi organizmą priversti naudoti energiją ne gaunamų angliavandenių, o riebalų atsargų sąskaita. Skamba mįslingai. Tačiau ar iš tikrųjų viskas taip paprasta?

Ekspertai mano, kad baltyminės dietos – tai tik užmaskuota žemo kaloringumo dietų įvairovės atmaina. Sumažinant angliavandenių vartojimą, jūs automatiškai sumažinate suvartojimų kalorijų kiekį. Riebus maistas puikiai šalina alkį, todėl pusryčiams, pietums ir vakarienei valgydama riebią jautieną jūs pasitenkinsite mažesniu maisto kiekiu.

Problema ta, kad laikantis baltyminės dietos, jūs suvartojate daug sočiųjų riebalinių rūgščių, o tai gali sukelti širdies – kraujagyslių ligas. Ląstelienos trūkumas ir mažas maisto kiekis gali tapti vidurių užkietėjimo priežastimi, o tai padidina storosios žarnos vėžio riziką. Be to, tokia dieta galima pakenkti inkstams. Juk jiems pastoviai tenka iš organizmo šalinti baltymų perteklių ir dirbti su dideliu spaudimu. Tai gresia bendru organizmo apnuodijimu, kurio pirmieji požymiai – nemalonus kvapas iš burnos.

Be to, kai kurie angliavandeniai yra gyvybiškai svarbūs mūsų organizmui. Daržovėse, vaisiuose yra gausu vitaminų, mineralų ir kitų naudingų medžiagų, taip pat ir ląstelienos. Apriboti reikia tik krakmolo ir valytų angliavandenių produktų (baltos duonos, makaronų, cukraus, tortų ir pyragaičių) vartojimą. Šiuose perdirbimo procesą perėjusiuose produktuose yra daug kalorijų ir mažai maistingų medžiagų.

Kokia gi išvada? Kol kas neaišku, ar baltymų dietos yra efektyvios diabeto, širdies-kraujagyslių susirgimų ir vėžio gydymui. Aišku, kad jos leidžia greitai numesti nereikalingą svorį. Tačiau ką jūs valgysite po to? Reikia dar patikrinti, ar galima nugyventi visą gyvenimą pusryčiams, pietums ir vakarienei valgant tik mėsą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją