Gerai nusiskusti ir pasišlakstyti losjonu – tokių reikalavimų prieš dešimtmetį pakakdavo vyrui, kad jis jaustųsi patrauklus. Tačiau stereotipai greitai kinta. Dabar iš vyrų tikimasi kur kas daugiau. O ir jie patys nori visuomet būti žavūs, patrauklūs, gerai atrodyti ir kuo ilgiau išlaikyti jaunatvišką išvaizdą. Todėl vis daugiau vyrų nuolat domisi sveikatos priežiūros ir grožio puoselėjimo naujovėmis, ryžtasi pačioms įvairiausioms grožio procedūroms, pranešime spaudai teigia Medicinos diagnostikos centro plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytoja Jelena Romanova-Paškevič.

Tampa patrauklus sau ir kitiems

„Norėčiau būti patrauklus“, – tokį pageidavimą gydytoja išgirdo prieš keletą metų iš vieno žinomo verslininko, atėjusio pas ją konsultuotis. Besikalbant šešiasdešimtmetis vyras prasitarė, kad kreiptis į grožio specialistą jį pastūmėjo… situacija darbo aplinkoje. Verslininkas sakė, jog jo vadovaujamoje įmonėje dirba daug jaunų, protingų ir išvaizdžių žmonių, todėl jis jaustųsi daug geriau, jei būtų… bent kiek patrauklesnis!

Gydytoja J. Romanova-Paškevič sako, kad tąkart vyrui buvo pakoreguotas veido kontūras, suleista veido raukšles lyginančių ir drėkinančių injekcijų. Rezultatu patenkintas vyras dabar pas specialistę apsilanko kasmet.

„Tiesą sakant, gražuolio nepadarome nė iš vieno paciento. Po procedūrų žmogus tiesiog tampa patrauklesnis sau ir kitiems, pagerėja jo savijauta ir gyvenimo kokybė“, – sako plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytoja.

Nenori raukšlėtos kaktos

Į grožio ir estetikos specialistus, plastikos chirurgus vyrai dažniausiai kreipiasi norėdami pagerinti savo išvaizdą arba išspręsti padidėjusio ir dėl to varginančio prakaitavimo problemą.

Savo išvaizda besirūpinantys vyrai paprastai nori pašalinti sendinančias raukšles veide ar nusiurbti kūno siluetą gadinančius riebalus. Šios procedūros yra labai populiariausios visų pirma tarp moterų. Gydytoja mano, kad minėtų procedūrų pasirinkimą iš dalies lemia tai, kad jos yra minimaliai invazinės, atliekamos greitai, o rezultatai – akivaizdūs.

Dėl veido estetinių procedūrų besikreipiančių vyrų ir moterų norai skiriasi. Gydytoja J. Romanova- Paškevič sako, kad moterys dažniausiai pageidauja pakoreguoti veido kontūrą, pvz., paputlinti lūpas, panaikinti nosies ir lūpų kampe esančias raukšles ir kt. Vyrus labiau jaudina amžių išduodančios veido raukšlės, ypač vagojančios kaktą. Smulkesnėms raukšlelėms lyginti specialistai dažniausiai siūlo hialurono arba botulino toksino injekcijas, o gilesnes užpildo specialiais užpildais.

Rezultatai priklauso ir nuo paciento

Gydytoja negali paguosti pacientų, labai bijančių adatų ar skausmo. Dauguma grožio procedūrų būtų daugiau ar mažiau skausmingos, jei prieš procedūrą nebūtų naudojamas nuskausminimas. Tam gali būtų naudojamos nuskausminamųjų injekcijos arba specialūs tepalai. Tačiau, kaip sakoma, dėl grožio galima pakentėti. Procedūros užtrunka trumpai, o gautas rezultatas pateisina patirtus nelabai malonius pojūčius.

Kaip greitai bus matomas rezultatas, priklauso nuo atliktos procedūros. Jei tai grožio injekcijos – rezultatas gali būti matomas iš karto ir kasdien vis gerės, kol po poros savaičių visiškai išryškės. Jei atliekama neinvazinė, pvz., odos atjauninimo lazeriu procedūra, didžiausio rezultato gali tekti palaukti ir kelias savaites. Jei pacientui atlikta sudėtingesnė grožio operacija, pvz., akių vokų korekcinė operacija, rezultatas bus matomas po mėnesio ar poros, o visiškai jis atsiskleis po pusmečio ar metų.

Grožio injekcijų poveikis, priklausomai nuo naudojamų medžiagų, gali būti įvairus, tęstis nuo pusmečio iki ketverių metų. Pavyzdžiui, subalansavus mitybą, sportuojant, riebalų nusiurbimo operacijos rezultatais galima džiaugtis iki gyvenimo pabaigos.

Gydytoja atkreipia dėmesį, kad kiekvienos procedūros rezultatai priklauso ir nuo paties paciento. Prieš kreipiantis į plastikos chirurgus dėl išorinio grožio reikia pasirūpinti bendra sveikata. Grožis ir sveikata yra neatsiejami. Paprastai tik sveikas žmogus yra gražus, įsitikinusi chirurgė. Norint visuomet atrodyti gražiai, būti sveikam ir gerai jaustis, nepakanka turimas problemas išspręsti tik chirurgija ar injekcijomis. Dera pakeisti gyvenimo būdą, daugiau judėti, sveikiau maitintis ir rasti laiko poilsiui. Tik tuomet grožio procedūrų rezultatai džiugins ilgą laiką.

Procedūros tos pačios, bet skirtumų yra

Moterims ir vyrams gali būti atliekamos tokios pačios estetinės procedūros, bet jų atlikimo būdas ar naudojamos medžiagos gali skirtis dėl vyrų ir moterų odos sandaros, organizmų natūralių skirtumų.

Gydytoja J. Romanova-Paškevič sako, kad, pavyzdžiui, skiriasi vyrų ir moterų užkritusių viršutinių akių vokų plastika. Operacija vyrams atliekama siekiant ne tik pašalinti estetinę problemą, bet ir palikti specifinius vyriškus veido bruožus.

Taip pat gali skirtis grožio injekcijoms parenkamos medžiagos – moterų kaktos raukšlėms išlyginti dažnai pakanka botulino toksino injekcijų, o vyrų raukšlės būna įsirėžusios giliau, todėl joms išlyginti reikia specialių užpildų.

Kiekvienam pacientui procedūros, joms atlikti reikalingos tinkamiausios medžiagos parenkamos individualiai. Įprastai vyrų pageidavimai būna tokie: atrodyti gražiau, jauniau ir kad niekas nesuprastų kodėl, sako gydytoja J. Romanova-Paškevič. O tai, pabrėžia chirurgė, yra specialisto meistriškumo išbandymas.

Prakaitavimą galima įveikti specialiomis injekcijomis

Labai dažnai vyrus, ypač verslo pasaulio atstovus, į grožio klinikas atveda padidėjusio nuolatinio, varginančio ir gausaus pažastų, kojų, delnų prakaitavimo problema, taip pat tuos kurie dirba prieš dideles auditorijas – verslininkus, lektorius, mokymų vedėjus ar kitų profesijų atstovus, kurie darbe neišvengia įtampos ir emocijų, paprastai lydimų gausaus prakaitavimo. Gydytoja sako, kad pirmiausia nustatoma padidėjusio prakaitavimo priežastis.

Jei tai ne kokios nors ligos, o funkcinė priežastis, ją galima įveikti botulino toksino injekcijomis. Jos žymiai sustabdo ar net visai panaikina prakaitavimą pusmečiui ir net ilgiau.

Botulino toksino injekcijos nėra rizikingos, sako gydytoja J. Romanova-Paškevič. Alerginių reakcijų pasitaiko labai retai. Labai mažam skaičiui pacientų, 2–3 procentams, botulino toksino injekcijos yra neveiksmingos. Tokiais atvejais tenka ieškoti kitokių prakaitavimo mažinimo būdų.

Vyrai klauso moterų, bet ne žmonų

Apskritai į grožio specialistus kreipiasi daugiausia vyrai, kurie nuolat būna tarp žmonių ir visuomet turi atrodyti nepriekaištingai. Dažniausiai tai – pramogų pasaulio atstovai, kurių išvaizda yra jų vizitinė kortelė ir nuo jos nemažai priklauso sėkmė.

Gydytoja teigia, kad kreipiasi įvairaus amžiaus asmenys. Nors dažniau grožio specialistų patarimų ir pagalbos nori brandesni vyrai, ateina ir trisdešimtmečių, ir šešiasdešimtmečių. Pavyzdžiui, pastebima, kad poreikis atsikratyti sendinančių raukšlių ar pakoreguoti kūno formas atsiranda maždaug nuo 35-erių. Brandesnius vyrus į grožio klinikas atveda sumažėjusi savivertė: kasdienės įtampos išvarginti vyrai jaučiasi susenę, pavargę, prarandantys konkurencines pozicijas darbe ir asmeniniame gyvenime.

Praverti grožio klinikos duris vyrus paskatina draugai, kurie jau sėkmingai pasinaudojo specialistų pagalba, artimieji, būna, kad ir žmonos atveda. Gydytoja J. Romanova-Paškevič pastebi, kad mažiausią motyvaciją ką nors daryti turi būtent tie vyrai, kuriuos atveda žmonos. Jie neretai net neslepia nelabai suprantantys, kodėl sutuoktinė nori, kad jis ką nors keistų.

Geriausia, žinoma, kai vyrai pas grožio specialistus ateina patys. Paprastai jie jau būna skaitę apie dominančias procedūras ir paslaugas, žino ir suvokia, kodėl ir ką nori pakeisti, kokio rezultato tikisi. Pasitaiko vyrų, kurie ateina tiesiog pasitarti, gauti atsakymus į dominančius klausimus, pasikonsultuoti dėl galimybių atlikti vieną ar kitą procedūrą ir pasiekti norimą rezultatą.

Kartais vyrai ateina paraginti draugų. Šiais laikais plastinė chirurgija jau nėra tabu, žmonės pasikalba apie jiems atliktas grožio procedūras, aptaria jas draugų susibūrimuose, vakarėliuose. Bet vis dėlto dažniausiai apie tai vyrai šneka ne tarpusavyje, bet su artimesnėmis moterimis, sako gydytoja J. Romanova-Paškevič.

Raumeningos rankos ir seksuali smakro linija – nebūtinai duota gamtos

Specialiais implantais padidinta krūtinė ar patobulintas užpakaliukas – tai vis moterims priskiriamos plastinės operacijos. Tačiau pagerinti išvaizdą implantais nevengia ir vyrai, nors viešumoje tokios žinios – retenybė. Vyrai nelinkę atvirauti, kad blauzdų, rankų ar sėdmenų formą pakoregavo silikonu.

Gydytoja J. Romanova-Paškevič sako, kad silikoniniais implantais vyrai ne tik paryškina bicepsus, bet ir veido bruožus – apatinį žandikaulį, skruostus. Tiesa, silikonas implantuojamas ne tik dėl grožio. Tokie implantai pagerina gyvenimo kokybę žmonėms, kurių raumenys sunykę dėl ligų ar patirtų traumų.

Rezultatas svarbiau už kainą

Gydytojos nuomone, norą visada gražiai atrodyti lemia ir auklėjimas. Nuo paauglystės savo estetinei išvaizdai pakankamai dėmesio skirti įpratintas jaunas vyras vėliau nė viename gyvenimo etape nenorės būti apsileidęs – nesvarbu, ar tai būtų spuoguotas veidas, ar nukritę akių vokai, per kuriuos sunku matyti, kas dedasi aplinkui, ar apdribęs pilvas.

Svarbu, kad nuo paauglystės vaikinai būtų įpratinti dėl estetinių problemų konsultuotis su specialistais. Veido ir kūno priežiūros priemones taip pat nuo jaunų dienų reikia pratinti rinktis ne atsitiktines, bet tik kokybiškas ir tas, kurias rekomenduoja tai išmanantys asmenys.

Daugelį norinčių ką nors savyje pakeisti, patobulinti jaudina procedūrų kainos. Gydytoja J. Romanova-Paškevič sako, kad grožio procedūrų kainos tikrai nėra labai mažos. Juolab kad Lietuvos grožio specialistai niekuo nenusileidžia kolegoms, dirbantiems Vakarų šalyse, kur grožio industrija seniai yra tapusi kultu. Suprantama, kad grožio klinika – tai ne kirpykla, kurioje esame įpratę lankytis kas mėnesį, tad kainos čia didesnės, sako plastikos chirurgė. Tačiau žinant, kad po grožio procedūros pasiektas rezultatas pagerins gyvenimo kokybę, leis geriau jaustis, kaina tampa ne pačiu svarbiausiu rodikliu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt