Spanguolės mažina šlapimo takų infekcijų riziką, kai kurių vėžio rūšių grėsmę, stiprina imunitetą, mažina kraujospūdį.
Iš spanguolių daromas padažas, gėrimai, džiovintų spanguolių deda į įvairius desertus, trumpai tariant, spanguolės daugeliui asocijuojasi su šventiniais pietumis ar vakarienėmis
Spanguolių nauda sveikatai
Šlapimo takų infekcijos. Spanguolės saugo nuo šlapimo takų infekcijų, ypač nuo pasikartojančių infekcijų. Spanguolėse yra daug proantocianidinų, kurie trukdo tam tikroms bakterijoms prikibti prie šlapimo takų sienelių ir taip įsimesti infekcijai.
Širdies ir kraujagyslių ligos. Yra tyrimų, rodančių, kad spanguolėse esantys polifenoliai gali sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką, nes trukdo susidaryti kraujo plokštelėms bei mažina kraujospūdį.
Vėžys. Tyrimai rodo, kad spanguolės užkerta kelią formuotis augliams, saugo nuo prostatos, kepenų, krūtų, kiaušidžių ir storosios žarnos vėžio.
Dantys. Proantocianidinai saugo ir dantis bei dantenas, nes trukdo bakterijoms daugintis burnos ertmėje.
Maistinė spanguolių vertė
Spanguolėse daug vitamino C, ląstelienos ir vitamino E.
Vitaminas C – stiprus antioksidantas, blokuojantis dalį laisvųjų radikalų padarytos žalos, stiprina organizmo atsparumą infekcijoms. Senovėje jūreiviai įsidėdavo į keliones spanguolių, kad nesusirgtų skorbutu.
Didelis ląstelienos kiekis mažina širdies ir kraujagyslių ligų, insulto, hipertenzijos, diabeto, nutukimo, kai kurių virškinimo ligų riziką, taip pat mažina kraujospūdį ir cholesterolio lygį, padeda sulieknėti.
Vitaminas E – riebaluose tirpstanti antioksidantas, kuris saugo nuo chroninių ligų, sukeltų laisvųjų radikalų.
Spanguolėse yra ir vitamino K, mangano, daug fito maistinių medžiagų, kurios saugo organizmą nuo laisvųjų radikalų, nuo uždegimų ir nuo vėžio.
55 g spanguolių yra: 25 kalorijos, 0,21 g baltymų, 6,71 g angliavandenių, 2,5 g ląstelienos, 2,2 g cukraus, 4 mg kalcio, 0,14 mg geležies, 3 mg magnio, 7 mg fosforo, 47 mg kalio, 0,06 mg cinko, 7,3 ,g vitamino C, 0,007 mg tiamino, 0,011 mg riboflavino, 0,056 mg niacino, 0,031 ,g vitamino B6, 0,66 mg vitamino E, 2,8 mg vitamino K.
Valgykite daugiau spanguolių
Spanguoles renka rugsėjį ir spalį. Jas galima užšaldyti, galima džiovinti, iš spanguolių verdama uogienė, spaudžiamos sultys.
Patarimai
Labai skanus ir sveikas užkandis – nesūdyti riešutai, saulėgrąžos ir džiovintos spanguolės.
Įdėkite spanguolių į vaisių kokteilį.
Spanguolės pagardins avižinę košę ar javainį.
Įdėkite džiovintų spanguolių kepdami savo mėgstamus sausainius.
Spanguolės labai tinka į obuolių pyragą.
Įspėjimai
Jei geriate kraują tirštinančius vaistus, spanguolių nepadauginkite.
Spanguolės ir jų produktai gali padidinti šlapimo rūgšties išskyrimą, todėl gali imti formuotis inkstų akmenys. Žmonėms, kurie yra turėję inkstuose akmenų, reikėtų pasitarti su savo gydytoju.