Pirmą kartą įtariamasis pabėgo

Vilniaus miesto aplinkos apsaugos agentūra skundų apie neteisėtai viename Trakų Vokės angare ardomus susidėvėjusius automobilius gavo jau seniai. Pirmasis patikrinimas įvyko praėjusią savaitę. Tačiau tada viskas klostėsi ne taip gerai, kaip norėjosi aplinkosaugininkams. Nelegalia veikla įtariamam darbininkui pavyko pabėgti.

Nepaisant to, jau tada inspektoriai angare užfiksavo neteisėtos veiklos požymių – matėsi alyvos dėmės, mėtėsi automobilių detalės, teritorijoje stovėjo daug senų automobilių.

O dėl savo pavaldinio pasišalinimo iš aplinkosaugininkus sudominusio angaro jo savininkas, teigiantis, kad pastatą naudoja ūkio reikmėms, buvo iškviestas į sostinės aplinkos apsaugos agentūrą. Tačiau inspektoriai atkreipė dėmesį į įžūlų neteisėtos veiklos vykdymu įtariamo vyro elgesį.
Pažeidėjų advokatas V. Keliuotis
Jūs gal nefotografuokit. Ką jūs čia išdarinėjat? Ką čia fotografuojat? Sudaužysiu fotoaparatą. Todėl pasitrauk iš čia – gerai?

Po ketvirtadienį įvykusio susitikimo aplinkosaugininkai dar tą pačią dieną nutarė antrą kartą apsilankyti įtariamojo angare. Šįkart vizitas buvo gerai apgalvotas. Kadangi buvo gauta duomenų, kad angare gali būti ardomi ir vogti automobiliai, prie inspektorių prisijungė ir Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Ekologijos ir teisės pažeidimų prevencijos skyriaus ir transporto priemonių vagystes tiriantys pareigūnai.

Prašėsi vežamas į komisariatą

Tiesa, aplinkosaugininkai nesitikėjo, kad neplaninis patikrinimas pateiks tiek daug staigmenų. Jos prasidėjo keliolika kilometrų nutolus nuo Vilniaus, kai aplinkosaugininkai prieš savo akis pamatė atvažiuojant jau pažįstamą bėglį. Jis netrukus buvo sustabdytas. Po trumpo pokalbio jo buvo paprašyta kartu važiuoti į angarą, kuriame, kaip įtariama, nesilaikoma gamtos apsaugos reikalavimų.

Nuo aplinkosaugininkų jau kartą pasprukęs vyras šįkart dėjosi nieko nežinąs ir aiškino nesuprantantis, kas vyksta. Įsakymui jis pakluso, tačiau tik atvykus į įvykio vietą ėmė aiškinti, kad neturi pastatą saugančios tvoros raktų. Bet aplinkosaugininkų tai neįtikino, nes ant kelio matėsi šviežios padangų protektoriaus žymės.

Be to, įtariamasis, išsitraukęs išmanųjį telefoną, nutarė paskambinti savo viršininkui. Galiausiai jis perdavė telefono ragelį aplinkosaugininkams, kurie primygtinai reikalavo pavaldinį įpareigoti inspektorius įleisti į angarą. Vis dėlto, toks įsakymas nebuvo duotas. Tačiau prie užrakintų vartų šąlantiems aplinkosaugininkams pavyko įkalbėti atvykti patį angaro savininką.
J. Bacevičius
Ten tikrai yra buvusi transporto priemonių neteisėto ardymo veikla. Dabar apvalyta, bet matėsi tepalo ir kuro dėmės. Radom tam tikrų atsarginių transporto priemonių detalių – sėdynių, sandarinimo gumų, tris statines variklinės alyvos. Abejotina, ar iš ūkinės veiklos tiek galėtų susidaryti.

Tuo metu pareigūnai liepė darbininkui rašyti pasiaiškinimą. Pradėjęs šį darbą vyras staiga pakeitė savo elgesį. Išlipęs iš pareigūnų automobilio vyras juos ėmė kaltinti smurtavimu, bandymu pasisavinti telefoną ir pan. Taip pat jis ėmė reikalauti būti išvežtas į komisariatą: „Norit – sulaikykit! Aš nieko nerašysiu – viskas. Vežkit į komisariatą. „(mane – red. past.) tampo, telefoną už tūkstantį litų išnešė.“

Pasidomėjus, kodėl pirmojo patikrinimo metu nutarė pasišalinti iš įvykio vietos, vyras pateikė netikėtą atsakymą: labai išsigando aplinkosaugininkų.

Svaidėsi grasinimais

Po gero pusvalandžio kartu su advokatu prisistatęs savininkas nestokojo arogancijos. Advokatas Vilhelmas Keliuotis nepagarbiai kalbėjo tiek su aplinkosaugininkais, tiek su žurnalistais. „Jūs gal nefotografuokit. Ką jūs čia išdarinėjat? Ką čia fotografuojat? Sudaužysiu fotoaparatą. Todėl pasitrauk iš čia – gerai?“ – įtūžį liejo V. Keliuotis. Be to, teisininkas nesigėdydamas nesilaikė tvarkos – sau po kojomis mėtė cigarečių nuorūkas.

O visai netrukus jis žurnalistams ėmė grasinti. Advokatas perspėjo, kad jei naujienų portale pamatys savo ir ginamojo nuotraukas, su reporteriais bus susidorota.

Nustojus bauginti žurnalistus galiausiai advokatas ir jo ginamasis nutarė į angarą įleisti pareigūnus – tačiau be žurnalistų. Iš abiejų pusių angarą gerai apžiūrėję aplinkosaugininkai ir policijos pareigūnai konstatavo, kad jų įtarimai dėl nelegalios veiklos tik dar labiau sustiprėjo.

Už aplinkos taršą teks paploninti piniginę

Vilniaus miesto agentūros vyresnysis aplinkos apsaugos inspektorius Jonas Bacevičius GRYNAS.lt teigė, kad angaro savininko laukia nemaži nemalonumai.

„Po ilgų įkalbinėjimų angaro savininką pavyko įkalbėti parodyti jam nuosavybės teise priklausantį angarą. Jis susideda iš dviejų dalių. Ten tikrai yra buvusi transporto priemonių neteisėto ardymo veikla. Dabar apvalyta, bet matėsi tepalo ir kuro dėmės. Radom tam tikrų atsarginių transporto priemonių detalių – sėdynių, sandarinimo gumų, tris statines variklinės alyvos. Abejotina, ar iš ūkinės veiklos tiek galėtų susidaryti“, - sakė pareigūnas, pridėjęs, kad angare apsilankyta kilus įtarimams dėl neteisėto transporto priemonių ardymo taip pat netvarkomų pavojingų automobilių atliekų. Taip pat buvo duomenų, kad dalis mašinų gali būti vogtos.

Tiesa, pirmojo apsilankymo metu tiek nuošaliame angare, tiek ir šalia jo mėtėsi kur kas daugiau senų mašinų ir išardytų jų detalių. „Ankstesnio apsilankymo metu buvo nustatyta, kad šiame angare neteisėtai ardomos transporto priemonės“, - dėstė J. Bacevičius.

O įtarimus dar labiau sustiprino netikėtai priėjęs netoliese dirbantis žmogus, kuris patikino, kad toje vietoje iš tiesų vyksta „negeri dalykai“, dažniausiai prasidedantys vakare, kai ima temti.

Vis dėlto aplinkosaugininkai po neplaninio patikrinimo tikino, kad taip aršiai nusiteikusio galimai sunkius pažeidimus padariusio įtariamojo ir jo ginamojo jau seniai nematė. „Tai - išskirtinis atvejis", - sakė jie.

J. Bacevičius patikino, kad pažeidėjui bus taikoma administracinė atsakomybė, numatyta Administracinių teisės pažeidimų kodekse. Kiek tiksliai angaro savininkui teks paploninti piniginę, pašnekovas pasakyti negalėjo, tačiau viską susumavus suma menka nebus.