„Takas aplink Vilnių“ yra miškais ir gamtos keliais besidriekianti vaikščiojimo ir bėgiojimo trasa aplink sostinę, kuri tęsiasi 100 km. Trasa sužymėta vinimis prikalant informacines lenteles prie gyvų medžių, todėl gyventojams kyla klausimas: kodėl pasirinktas toks agresyvus žymėjimo būdas.

Vilniaus miesto savivaldybė tokį maršruto žymėjimą paaiškino taip: „Atnaujinant taką aplink Vilnių buvo tariamasi su profesionaliais arboristais ir ekologais. Pasirinktas aplinkai nekenksmingas ir Vakarų šalyse plačiai naudojamas medžių žymėjimo būdas arboristinėmis vinimis, pagamintomis iš nerūdijančio plieno.

Trasos žymėjimas DELFI montažas

Šis žymėjimo būdas nedaro žalos medžio fiziologijai ir gyvybinėms funkcijoms, nesutrikdo vandens apykaitos, nepažeidžia medžio šerdies. Toks sprendimas yra draugiškesnis aplinkai nei anksčiau naudotos plastikinės juostelės aplink medžius. Be to, įkalant arboristines vinis paliktas 4-5 cm atstumas nuo lentelės, leidžiantis toliau augti medžio kamienui ir žievei.

Žymėjimas į žemę įkalamais kuoliukais ar lentelėmis miškingose vietovėse nėra tikslingas, nes jų dėl augmenijos nesimatytų, tokias lenteles miško grunte sunku įtvirtinti.“

Daugiau istorijų apie gyventojų užfiksuotus galimus aplinkosauginius pažeidimus galite rasti „Svetima gėda“ polapyje ČIA. Ten taip pat galite pranešti apie jūsų pačių pastebėtus atvejus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją