Skaitytojas kreipėsi į „Delfi“, sunerimęs, ar medžiui nedaroma žala.

„Informacinė lentelė „Takas aplink Vilnių“ prikalta ilgomis vinims prie gyvo medžio kamieno“, – rašė skaitytojas Edvardas ir pridėjo lentelės ant medžio nuotrauką.

„Delfi“ kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybę, teiraujantis, ar toks ženklinimas nedaro žalos medžiui. Ir paaiškėjo, kad priešingai – būtent toks ženklinimas laikomas saugiu ir reikėtų sunerimti, išvydus kitaip paženklintą medį.

„Apie tako ženklinimą esame viešai paskelbę 100 km puslapyje https://vilnius100km.lt/

Atnaujinant taką, dėl žymėjimo tartasi su profesionaliais arboristais ir ekologais. Tako ženklinimas dabar yra kur kas draugiškesnis aplinkai – buvusias plastikines juosteles aplink medžius keičia aliuminio kompozito lentelės, kurios yra pritvirtintos prie medžių arboristinėmis vinimis (tokios naudojamos ir kituose Europos miestuose).

Tai vakarų šalyje įprastas žymėjimas, kuris nedaro žalos medžio fiziologijai ir gyvybinėms funkcijoms, nesutrikdo vandens apytakos, nepažeidžia medžio šerdies. Vinukai palikti neįkalti 4-5 cm į medį priklausomai nuo medžio amžiaus. Paliktas atstumas nuo medžio žievės iki informacinės lentelės leidžia žievei augti, o lentelė lieka savo vietoje.

Arboristinės vinys pagamintos iš nerūdijančio plieno, nes tam tikri medžiai, tokie kaip ąžuolas, turi savyje tam tikrų rūgščių, nuo kurių paprastas metalas surūdytų“, – paaiškino Vilniaus savivaldybės atstovas.

Taigi, toks ženklinimas yra praktiškai saugiausias įmanomas. O gal kur pastebėjote ženklinant kitaip? Jei taip, praneškite „Delfi“ arba kelkite nuotrauką į puslapį „Svetima gėda“. Lauksime jūsų informacijos!

Pasak arboristų ir dendrologų, miestų medžiai džiūsta ne dėl jiems pritaikytų vinių, o dėl to, kad prisodinome netinkamų rūšių, taip pat sudarome sąlygas kenkėjams apsigyventi medžiuose. Neretai medžius mieste sodiname ypač skurdžioje žemėje, todėl jiems kenkia ne tik ligos, bet ir mitybinių medžiagų trūkumas. Medžiams kenkia ir žiemą ant kelių purškiamos druskos, išmetamosios automobilių dujos. Kita problema – genėjimas: neretai jis būna netinkamas, sužeidžia medį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją