Nesveikas maistas gali sukelti sveikatos problemų, tačiau pastarąjį dešimtmetį nustatomas naujas mitybos sutrikimas, kai sveikatai pakenkia tai, jog žmogus tampa pernelyg išrankus maistui, ieško tik itin sveikų produktų ir taip beveik visiškai nustoja valgyti.

Šį sutrikimą pirmas įvertino ir terminą „ortoreksija“ jam 1997 metais pritaikė amerikiečių gydytojas Stevenas Bratmanas. „Ortoreksija“ graikų kalba reiškia „teisingą dietą“, tačiau šiuo terminu apibūdinamas psichologinis sutrikimas, kai nebekontroliuojamas noras rinktis tik „teisingą“ maistą ima kelti pavojų gyvybei. Nuo ortoreksijos kenčiantis asmuo iš savo valgiaraščio eliminuoja daugelį produktų, manydamas, kad jie užteršti ar kitaip kenkia sveikatai. Jis kelias dienas gali valgyti tik, pavyzdžiui, brokolius ar kitus neapdorotus produktus ir ilgainiui praranda daug svorio, sutrinka organizmo funkcijos.

S. Bratmanas sukūrė nesudėtingą testą, nustatantį ortoreksiją:

1. Ar maisto kokybė jums svarbesnė nei valgymo malonumas?

2. Ar jūsų mitybos režimas jums svarbesnis nei bendravimas su žmonėmis prie nebūtinai įprasto maisto lėkštės?

Jei į šiuos du klausimus atsakėte teigiamai, galite turėti polinkį į ortoreksiją.

3. Ar per dieną, mąstydami apie maistą, praleidžiate daugiau nei tris valandas? Į šį laiką įtraukiami maisto pirkimo planavimas, pirkimas, gamyba, pokalbiai apie jį.

4. Ar rytdienos patiekalus planuojate šiandien ir daugiau malonumo jums teikia planavimas, o ne pats valgymas?

5. Ar didžiuojatės, kad jūsų mitybos režimas - griežtas?

6. Ar maisto klausimais sau tampate vis griežtesnis (-ė)?

7. Ar tapote mažiau socialūs, kad galėtumėte valgyti tik maistą, kuris, jūsų nuomone, yra tinkamas?

8. Ar niekinamai vertinate tuos, kurie nesilaiko sveikos mitybos?

9. Ar jaučiate kaltę, gėdą bei priekaištaujate sau, jei nuklystate nuo savo dietos? Ar savigarbą bandote atgauti dar griežtesniu režimu?

10. Ar visur nešiojatės tik savo gaminto maisto?

11. Ar valgydami pagal nustatytą režimą jaučiate ramybę ir gebėjimą kontroliuoti savo gyvenimą?

12. Ar dėl sveikos mitybos aukojate daugiau, nei galite sau leisti? (Pavyzdžiui, perkate brangius produktus, nors tuomet nelieka pinigų kitiems dalykams).

Jei iš viso sąrašo teigiamai atsakėte į penkis ir daugiau klausimų, gali būti verta apsvarstyti, kaip jūsų mitybos režimas veikia jūsų gyvenimą ir ar nevertėtų jo keisti.