Rekordo siekė 68 švietimo įstaigos

Idėja gimė balandžio 7 d. Vilniaus lopšelyje-darželyje „Rūta“ ir subūrė bendram tikslui 68 švietimo įstaigas – nors didžioji dalis projekto dalyvių yra darželiai, taip pat prisidėjo mokyklos ir licėjai.

Projekto koordinatorė, Lietuvos edukologijos universiteto vyresnioji botanikė Teresė Jokšienė gali suskaičiuoti virš 600 vaikų, panorusių užsiregistruoti ir prisidėti prie unikalaus rekordo siekimo.

„Nuo pat pavasario buvo vykdomas oranžinio traukinio projektas, kuriame užsiregistravo virš 100 ugdymo įstaigų. Pavasarį vaikai išsiaugino moliūgų daigus, vasaros pradžioje juos parsinešė namo, augino, o dabar sunokusius vaisius atsinešė į šventę. Tai nėra momentas, tai – ilga istorija“, – šypsosi projekto koordinatorė.
T. Jokšienė

T. Jokšienės teigimu, rekordas yra visiškai unikalus, nors teko matyti ir šiek tiek panašių iniciatyvų. „Keletą metų iš eilės Švėkšnoje gyventojai per Vėlines suneša moliūgus, suskaičiuoja jų virš 600. Moliūgų eilės ilgis dar nebuvo skaičiuotas“, – teigia projekto koordinatorė.

Tarp moliūgų atsirado ir keletas cukinijų bei patisonų

Tikslų rekordą užfiksuoti padėjo VGTU studentas Dovydas Navickas, išmatavęs moliūgų eilės ilgį ir prižiūrėjęs, jog viskas būtų teisingai sudėliota, o atstumas tarp moliūgų neviršytų 1 cm ribos.

Rekordo siekimo šventei pasibaigus, moliūgai taip pat prasmingai panaudoti. „Jie visi bus suvalgyti. Kas norės, išsiveš juos namo, o paliktus moliūgus vešime į globos ir senelių namus“, – tikina T. Jokšienė.

Šventės metu vaikų laukė daugybė pramogų, buvo dalinamos moliūgų sėklos, svečiai ir dalyviai vaišinami moliūgų sriuba. „Moliūgus vaikai augino ne vieni, o kartu su tėvais, seneliais. Tai – šeimos šventė“, – pabrėžia universiteto darbuotoja.

Tarp moliūgų yra įsimaišę ir keletas patisonų, cukinijų. „Jie visi giminaičiai. Vaikai vis dar mokosi, kas ir kaip gali užaugti – galbūt tarp moliūgų sėklų buvo įkritusi viena kita patisono sėkla. Mačiau 5 cukinijas ir porą patisonų, o iš viso moliūgų yra keli šimtai“, – prieš rekordo paskelbimą spėliojo T. Jokšienė.

Didelis projektas prasidėjo nuo mažų sėklų

Projekto iniciatorė ir vadovė, Vilniaus lopšelio-darželio „Rūta“ auklėtoja Rita Stulpinienė džiaugėsi susirinkusių gausa.

„Man labai gera. Džiugu, kad šiandien yra tarptautinė šypsenų diena. Esame apsupti daugybės oranžinių moliūgų, kurie taip kelia nuotaiką ir verčia šypsotis. Ta maža sėklytė – tokia galinga jėga, sujungusi tiek daug švietimo įstaigų bendrai veiklai. Mes, pedagogai, sodinom su vaikučiais tą sėklytę, auginom daigelį, dovanojom jį šeimai, kuri augino ir rudenį grąžino užaugusį moliūgą", – šypsosi projekto iniciatorė.

Šventės svečias ir rekordo liudininkas Juozas Dapšauskas į šventę atvyko vedinas sveikuoliško gyvenimo būdo propagavimo. „Matau, jog daugėja renginių, susijusių su sveikatingumu ir džiaugiuosi, kad taip yra ugdomi vaikai, formuojama jų sveika mityba. Toks pigių ir paprastų dalykų valgymas sveikuoliams labai patinka“, – teigia sveikuolis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)