Moko rūšiuoti atliekas

Zarasų rajone, Salako miestelyje, esanti regioninio parko direkcija šį pavasarį susimeistravo tris medines komposto dėžes. Parko direktorius Gedas Kukanauskas GRYNAS.lt atskleidė, kad meniškas dėžes pagamino vietos meistras kartu su parke besidarbuojančiais savanoriais.

Pašnekovas aiškino, kad taip siekiama ne tik pasigaminti vertingo komposto, bet svarbiausia – paskatinti šiuo pavyzdžiu sekti vietos gyventojus. Taip pat tokiu būdu norima mokyti vaikus teisingai tvarkyti atliekas.
G. Kukanauskas

„Šį pavasarį šalia administracinio pastato pastatėme tris dėžes ir pradėjome kompostuoti. Labai norime paskatinti žmones rūšiuoti atliekas. Būtina atskirti biodegraduojančias atliekas nuo kitų. Pavyzdžiui, jei žolės ar lapai būtų metami į konteinerius, kur metamos perdirbimui skirtos atliekos, jos perdirbimui jau nebetiktų“, - gyventojus perspėjo G. Kukanauskas.

Meta viską, kas suyra gamtoje

Jis atkreipė dėmesį į tai, kad mažų miestelių gyventojai nežino, kaip elgtis su namų aplinkoje atsirandančiomis atliekomis – nupjauta žole, sugrėbtais lapais, darže ar gėlynuose išrautomis žolėmis bei namuose susidarančiomis maisto atliekomis.

„Kai kas mano, kad geriausia išeitis – daržo ir sodo atliekas sudeginti. Tačiau geriau to nedaryti. Juk visa tai galima kompostuoti. Kompostuojant galima pasigaminti puikią trąšą, kurią galima panaudoti tręšiant daržą ir gėlynus“, - kalbėjo pašnekovas.

Jo nuomone, parke stovinčias dėžes pagaminti nebuvo sunku. O norintiems dar paprastesnio sprendimo, G. Kukanauskas patarė nedaryti durelių ir nemontuoti langelio.

„Mūsų dėžės yra su durelėmis ir langeliais. Langelį padarėme tam, kad būtų galima stebėti, kaip vyksta procesas, kokie organizmai gyvena. O dėžių apačioje sumontuotos durelės, per kurias bus galima išimti susidariusį kompostą. Norintys paprastesnio varianto gali durelių ir langelio nemontuoti. Zarasų savivaldybė dalija ir plastmasinius kompostavimui skirtus konteinerius. Juos irgi galima naudoti“, - patarė regioninio parko direktorius.

Pašnekovas sakė, kad iš dėžių, sukaltų pagal Mančesterio muziejuje pamatytą pavyzdį, komposto šiemet imama dar nebus. Dar reikia šiek tiek palaukti.

„Manome, kad kitą pavasarį jau galėsime kompostą naudoti gėlių tręšimui. Į dėžes metame lapus, nupjautą žolę, maisto likučius – viską, kas gamtoje suyra“, - kalbėjo G. Kukanauskas.