Atrodytų, kad rūpintis aplinka daugumą šalies gyventojų skatina ir galimybė susigrąžinti savo pinigus, tačiau prekybos tinklo „Iki“ viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė pranešime spaudai pastebi, kad Lietuvoje ekologija gyventojai domisi ir neturėdami finansinių paskatų bei pasakoja, prie kokių kitų ekologinių iniciatyvų pratinasi šalies gyventojai.

„Taromatai Lietuvoje iš tiesų sulaukia didelio žmonių susidomėjimo. Nuo vasario mėnesio vien „Iki“ parduotuvėse šalies gyventojai grąžino jau daugiau nei 34 mln. stiklinių, plastikinių ir metalinių gėrimų pakuočių. Tokį taromatų sistemos populiarumą lemia ne tik galimybė atgauti pinigų užstatą, bet ir didelis žiniasklaidos dėmesys bei pačios taromatų sistemos kokybė“, – sako B. Čaikauskaitė.

Renkasi sprendimus ir be tiesioginės finansinės naudos

„Gyventojai daug dėmesio skiria ir kitiems aplinkosaugos veiksmams – pastebime, kaip mūsų klientai vis dažniau rūšiuoja savo atliekas, perka ekologiškas maisto prekes, o joms nešti dažniau renkasi daugkartinio naudojimo maišelius ar tuos, kurie pagaminti iš specialaus suyrančio plastiko. Už šiuos veiksmus gyventojai negauna tiesioginės finansinės naudos, bet tokios ekologinės iniciatyvos vis tiek susilaukia žmonių dėmesio“, – tęsia B. Čaikauskaitė.

Prekybos tinklo duomenys rodo, kad daugkartinio naudojimo maišelių pardavimai per pirmuosius penkis šių metų mėn. išaugo daugiau nei 21 proc., lyginant su tuo pačiu metu pernai.

B. Čaikauskaitė taip pat pastebi, kad parduotuvėse žmonės vis dažniau atsikrato panaudotų baterijų bei smulkios buitinės technikos – vien per pirmą ketvirtį „IKI“ parduotuvėse šių aplinkai žalingų atliekų surinkta 2,2 tonų arba 11 proc. daugiau nei tuo pačiu metu pernai.

Galvoja apie įtaką oro užterštumui

Prekybos tinklo „IKI“ viešųjų ryšių vadovė taip pat sako, kad šiandien pirkėjai jau pradeda galvoti ir apie savo įtaką oro užterštumui, tad vis dažniau susimąsto ir apie efektyvesnį bei ekologiškesnį trumpų kelionių būdą – pavyzdžiui, į toliau nuo namų esančią parduotuvę atvyksta viešuoju transportu, hibridiniais ar elektra varomais automobiliais.

Viešosios įstaigos „Regitra“ duomenys rodo, kad š. m. balandžio 1 d. Lietuvoje buvo užregistruoti 222 elektromobiliai arba dvigubai daugiau nei tuo pačiu metu pernai.

Neperkantys tokių automobilių elektromobilius trumpam laikotarpiui jau gali ir išsinuomoti.

„Prieš keletą metų elektra varomi nuomojami automobiliai, jų įkrovimo stotelės prie prekybos centrų ar taromatų sistema Lietuvoje buvo tik vizija, tačiau tokios aplinką tausojančios iniciatyvos šiandien šalyje jau rado savo vietą. Žmonės vis labiau domisi ekologija, o mes, kaip prekybos tinklas, kasdien susiduriantis su daugybe gyventojų, jaučiame atsakomybę už įvairių ekologinių iniciatyvų skatinimą. Vis dėlto matome, kad reikės dar daug nuveikti, jog vartodami prekes ir paslaugas gyventojai aplinka rūpintųsi visada ir natūraliai“, – teigia B. Čaikauskaitė.