„Tiesiog kažkas padovanojo šitą gėlę ir pražydo. Jau du kartus žydėjo šita gėlė pas mane. Maždaug kas ketverius metus ji pražysta. Ypatingai ja nesirūpinu, tik kartais įpilu vandens. Šiaip kai žydi, ji labai smirda, bet tuomet nukerpi žiedą ir tiek“, - pasakojo skaitytojas.

Kas tai per augalas ir kaip juo rūpintis?

Lietuvos edukologijos universiteto oranžerijos vadovė, botanikė Teresė Jokšienė GRYNAS.lt pasakojo apie šios gėlės auginimą ir priežiūrą.

„Tai Amorphophallus rivieri „Konjac“ – lietuviškai leopardinis amorfofalas. Jis pražysta ankstyvą pavasarį. Iš storo stiebagumbio išauga ilgas (iki 1,5 m), burbuolės pavidalo žiedynas, kurį dengia mėsos spalvos papėdlapis. Žiedus apdulkina ant pūvančios mėsos kiaušinius dedančios musės, todėl žydėjimo metu, ypač karštą dieną, dvokia supuvusia mėsa. Tikslas - privilioti muses. Žydėjimo trukmė priklauso nuo oro temperatūros - kuo šilčiau, tuo greičiau nužydi. Peržydėjęs augalas išaugina puošnų skėčio formos didelį, karpytą lapą. Dažnai tas gumbas, kuris išaugino žiedyną, vasarą suskyla į kelis mažus. Todėl praeina keli metai, kad vėl jis užaugtų ir sužydėtų. Visą vasarą reikia gausiai tręšti“, - pasakojo T. Jokšienė.

Pasak botanikės, vasaros pabaigoje lapas nudžiūsta. Tada nebelaistome, pastatome šiltame, sausame kampe ir laukiame pavasario: „Kai pradės kas nors augti - žiedynas arba lapai - pradedame laistyti. Taip pat gumbą galima iškasti iš žemės ir per žiemą jį laikyti sausai. Žydėti gali gumbas, pastatytas ant grindų, net nepasodintas. Vėliau jį pasodiname į indą. Sodinti reikia giliai, virš jo turi būti ne mažesnis kaip jo aukštis žemės sluoksnis. Kuo trąšesnė žemė, tuo kitiems metams užaugs stambesnis tas stiebagumbis. Kiekvienais metais jis formuojasi naujas – maisto medžiagos iš senojo pereina į naują.“

Anot pašnekovės, gumbas yra valgomas: „Tarp kitko, gumbas yra valgomas, jame yra daug krakmolo. Bet jeigu norėsite tai pamėginti, pasiskaitykite, kaip tai daryti. Jei paprastai atsikąsite, tai burną išdegins kalcio oksalatų kristalai. Amorfofalų yra apie 100 rūšių, natūraliai auga Amerikos ir Azijos atogrąžose.“