1. Viskam savas metas. Ekspertas pabrėžia, kad ne visus medžius ir krūmus galima genėti būtent dabar. „Gegužės pradžia dar palanki vaismedžiams – obelims, kriaušėms. Šiuo metu galima tvarkyti ir kone visus dekoratyvinius augalus. Tuo tarpu kaulavaisių medžių – vyšnių, slyvų, − genėjimą reikia atidėti - po derliaus nuėmimo. Riešutmedžių šakų retinimą reikėtų atidėti iki rugpjūčio ar rugsėjo“, − pažymi specialistas.

2. Šalia augalų sveikatos – ir žmonių saugumas. Botanikas primena, kad genėti augalus svarbu ne tik dėl jų sveikatos ar vaisingumo, bet ir žmonių bei turto saugumo. Reikėtų šalinti pavojingai pasvirusius medžius, išdžiuvusias šakas virš namų, automobilių stovėjimo aikštelių. Būtina pasirūpinti ir kad želdiniai netrukdytų elektros skirstymo linijoms. Atsižvelgiant į įtampą linijoje, želdinių šakos prie elektros laidų neturėtų priartėti arčiau kaip 1-4 metrus. Medžių ir krūmų šakas būtina genėti, kad jos nenutrauktų laidų ir neužvirstų ant atramų. „Pasodinę augalus per arti linijų ar tinkamai jų neprižiūrėdami, galite sulaukti elektros tinklų specialistų, kurie medžius nugenės ar nupjaus patys. Tik jų tikslas yra atkurti saugius atstumus iki laidų ir atramų, o ne padėti jūsų medžiams, todėl geriau pasirūpinkite tuo patys.“

3. Tinkamos priemonės. Šiais laikais sodo įrankių pasirinkimas – itin platus. Skiepijimo peiliai ir peiliukai, žirklės ir pjūklai. Pasak E. Kerbelio, įrankį genėjimui reikia rinktis įvertinus šakos storį ir patį augalą. Smulkios šakos kerpamos sekatoriais, storesnės pjaunamos pjūklais. Visais atvejais, sodininko įrankiams galioja ta pati taisyklė, kaip ir virtuvėje – kuo aštresnis, tuo geriau.

4. Tinkamas atstumas. Šakos turi būti pjaunamos ne per arti ir ne per toli kamieno. Teisinga pjūvio vieta – ten, kur ties atsišakojimu matyti žievės raukšlė. „Viršutinėje augalo dalyje šakos pjaunamos beveik prie pat kamieno, apatinėje galima palikti kiek ilgesnį strampelį. Šakas pjaukite šiek tiek įstrižai ir nenugenėkite per daug. Ypač jei medis nebuvo genėtas ilgesnį laiką, vienu ypu nepašalinkite daugiau kaip trečdalio šakų“, − aiškina botanikas.

5. Taisyklinga laja. Anot pašnekovo, genint augalus itin svarbu tinkamai formuoti lają. „Atkreipkite dėmesį, kad šakos nebūtų nukreiptos tiesiai aukštyn ar į žemę. Svarbu, kad jos tolygiai pasiskirstytų vainike, nebūtų didelių tarpų ar sutankėjimų. Jei genite vaismedį, geriau neformuokite iš jo lajos kolonos ar burbulo, nebent to reikalauja augalo veislė. Verpstės ar dvigubos verpstės formos lapija – viena tinkamiausių daugeliui vaismedžių“, - sakė specialistas.

„Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) primena, kad prireikus kirsti medžius tinklo apsaugos zonose, šiems darbams būtinas ESO leidimas. Toks suderinimas reikalingas ir tada, kai kertamas medis auga už elektros tinklo apsaugos zonų, bet virsdamas jis gali užvirsti ant laidų ir atramų.
Per praėjusius metus bendrovė užfiksavo daugiau kaip 9 tūkst. pažeidimų ir incidentų dėl netinkamo ar nesaugaus elgesio šalia elektros ir dujų skirstymo įrenginių. Daugiausia, 5618 pažeidimų, sukėlė netinkamai prižiūrimi medžiai ir želdiniai šalia elektros linijų.