Sudomino ženklai ant medžių

GRYNAS.lt redakciją pasiekė sunerimusio skaitytojo Edgaro laiškas, kuriame jis dalijasi įvairiais simboliais pažymėtų medžių nuotraukomis. Edgaras teiraujasi, ką reiškia ženklai ant medžių, ir ar jie yra galimai pažymėti kirtimui.

„Dalinuosi nuotraukomis, kuriose matosi keisti ženklai ant miško medžių. Ką jie reiškia? Ne kartą esu matęs įvairių medžių ženklinimų. Gal įmanoma taip žmogui atskirti, kurie ženklai reiškia, kad medis bus nukirstas?“ – klausia susirūpinęs skaitytojas.

Kaip GRYNAS.lt žurnalistai išsiaiškino, skaitytojo užfiksuoti medžiai yra Švenčionių rajone (tiksli vieta redakcijai žinoma). Nusiuntus nuotraukas VĮ Valstybinių miškų urėdijai ir nurodžius, kurioje vietoje skaitytojas rado pažymėtus medžius, GRYNAS.lt gavo atsakymą, kad medžiai nurodytoje vietoje yra privačiame sklype ir paaiškinti ženklus, kuriais jie pažymėti, nėra galimybės.

„Pažymėti medžiai nuotraukose ir nurodytu adresu yra privačiame miško žemės sklype. Skirtingos įmonės, atliekančios darbus privačiuose miškuose, taip pat kelininkai, savivaldybės darbuotojai, prižiūrintys parkus ir kitas žaliąsias zonas, gali turėti skirtingus žymėjimus, kuriuos, ko gero, apibrėžia vidiniai įmonių dokumentai ar tvarka“, – aiškina VĮ Valstybinių miškų urėdijos Komunikacijos specialistė Lina Liepytė.

Žinoma tik dalies ženklų reikšmė

Kaip GRYNAS.lt informavo Valstybinės miškų tarnybos direktorius Albertas Kasperavičius, bendro visų galimų ženklinimo atvejų skaičiaus ir ženklinimo atmintinės Valstybinė miškų tarnyba neturi. Kitaip tariant, Lietuvoje vieno bendro nacionalinio miško medžių ženklinimo nėra. A. Kasperavičius pažymi, kad miške medžiai gali būti paženklinti ir teisės aktuose nereglamentuotais, tačiau miškininkams specialistams suprantamais ženklais (R - ribinis medis, K - kampinis medis, V - valksmo vieta). Taip pat ant medžių randama ženklų, neturinčių nieko bendra su ūkininkavimu miškuose – tai ženklai, suprantami sportininkams, kariškiams ir pan.

Tačiau yra keletas sutartinių ženklų, kuriais gali būti pažymėti medžiai miškuose. Ženklų atmintine dalijasi Valstybinė miškų tarnyba.

Jeigu ant medžio krūtinės (krūtinės aukštyje) yra brūkšnys ir virš jo užrašyti skaitmenys, tai gali reikšti, kad yra atliekamas miškų sveikumo monitoringas, ir medis pažymėtas medžio numeriu. Šio ženklo žymėjimo spalva nėra reglamentuota, tačiau dažniausiai naudojama mėlyna spalva. Toks žymėjimas galimas visoje Lietuvoje, o šalia jo dar gali būti apskaitos bareliui pažymėti skirti betoniniai stulpeliai, apskritimu krūtinės aukštyje pažymėtas centrinis medis.

Jeigu miške medis pažymėtas skaitmeniu ant medžio krūtinės (apie 10-15 medžių grupėje), jis gali reikšti apskaitos medžio numerį, brandžių medynų inventorizacijos atrankos metodu žymėjimas.

Medžių žymėjimas miške

Žymėjimo spalva taip pat nėra reglamentuota, tačiau dažniausiai žymima oranžine arba raudona spalva. Toks žymėjimas praktikuojamas valstybinės reikšmės miškuose. Galimas ir papildomas žymėjimas: įvairus (taškai, brūkšniai) atliktų darbų priežiūrai reikalingas žymėjimas.

Vaikštinėjant visuose Lietuvos miškuose, galima pamatyti brūkšnį, užpurkštą dažais ant ribinio medžio apie puse medžio perimetro ir užrištas juosteles ant ribinių medžių. Toks žymėjimas reiškia biržės ribas ar jų dalis, biržės kampus. Tokio žymėjimo spalva taip pat nėra reglamentuota, tačiau dažniausia biržių kampai žymimi spalvotomis juostelėmis.

Spaudai, numeriai, žievės patašymas, dažai, rėžtuku padaryti brūkšniai ar kryžiukai, kokybės ženklai 1,2–1,5 m aukštyje gali ženklinti kirstinius medžius visoje Lietuvoje. Šio žymėjimo spalva nėra reglamentuota.

Jeigu gyventojai, vaikštinėdami visuose Lietuvos miškuose, pamato aplink stiebus apskustą žievę ne siauresne kaip 5 cm juosta arba nudažytą juostą ryškiais dažais, tai gali reikšti sėklinių ir kitų nekirstinų medžių ženklinimą. Reglamentuota, kad tokie medžiai ženklinami ryškiomis spalvomis (išskyrus baltą spalvą).

5 cm pločio juosta 1,30 aukštyje ir virš juostos esantis skaičius reiškia rinktinio medžio, naudojamo miško selekcijoje žymėjimą (paprastai žymima balta spalva). 5 cm pločio, 1,30 aukštyje baltos spalvos puslankiais ribiniai sklypo medžiai ant kampinių medžių atitinkamai užrašant GD, SM, BZ ar KR – genetinių draustinių, sėklinių medynų, bandomųjų želdinių, klonų rinkinių žymėjimas. Taip pat balta spalva visoje Lietuvoje.

Planuoja reglamentuoti bendrą ženklinimą

Vis dėlto, kaip pažymi VĮ Valstybinių miškų urėdijos Komunikacijos specialistė L. Liepytė, VĮ Valstybinių miškų urėdijos skirtingų regioninių padalinių miškininkų naudojamuose medžių žymėjimuose kol kas dar gali būti nedidelių skirtumų. Tačiau planuojama reglamentuoti bendrą ženklinimą.

„Ateityje tokių skirtumų neliks – suvienodinsime medžių žymėjimo simbolius, kuriuos naudos visi įmonės padaliniai“, – informuoja specialistė.