Vasaros pabaigoje atsidaręs Saugomų teritorijų Nacionalinis lankytojų centras jau sulaukė kelių tūkstančių lankytojų. Šio lankytojų centro tikslas – suteikti žinių apie saugomas teritorijas. Ekspozicija padės suprasti, ką ir kodėl reikia saugoti, kodėl gamtosauga civilizuotai žmonijai darosi vis svarbesnė. Svarbu, kad lankytojai susidomėtų nacionaliniais ir regioniniais parkais, saugomomis rūšimis, kraštovaizdžio ypatumais, kad norėtų atrasti mūsų krašto gamtos lobius.

Saugomų teritorijų Nacionalinis lankytojų centras įsikūrė Antakalnyje, viename iš Sapiegų rūmų komplekso pastatų. Gerokai apgriuvęs pastatas, statytas XIX a. pabaigoje, buvo prikeltas naujam gyvenimui, jame įrengta įdomi ekspozicija. Visi darbai buvo vykdomi pagal projektą „Saugomų teritorijų tvarkymas“ ES struktūrinių fondų ir valstybės biudžeto lėšomis.

Ekspozicija – ne tik įdomi turiniu, bet ir stebinanti vizualiais sprendimais. Įėjęs lankytojas pasijus tarsi gamtos apsuptyje: žolynai, paukščiai, žiogai aplinkui, o užvertus galvą – debesys. Gali įsivaizduoti, kad esi pievoje ar miške.

Kiekvienas svečias čia galės susipažinti su saugomų teritorijų sistema, sukant susiliečiančius krumpliaračius. Ne visi žino, kad Lietuvoje yra 5 nacionaliniai, 30 regioninių parkų, 3 valstybiniai gamtiniai ir 2 kultūriniai rezervatai, apie 300 draustinių, daugiau kaip 500 valstybės saugomų gamtos paveldo objektų.

Išskirtinė nacionalinių ir regioninių parkų, rezervatų vertė iliustruota ne tik vaizdais, bet ir konkrečiais daiktais. Kino salėje – šikšnosparnių buveinėje, galite žiūrėti filmus, klausytis paslaptingų gamtos garsų. Lankytojams turėtų patikti laboratorinis stalas – klaustukas, kur įvairios gamtos mįslės paaiškinamos filmuotais siužetais.

Valstybinis turizmo departamentas ketvirtadienį apdovanojo sėkmingiausiuosius šių metų turizmo projektus. Ceremonijos metu įteikta dešimt tradicinių apdovanojimų. Buvo apdovanotas ne tik sėkmingiausias 2015 metų turizmo informacijos/lankytojų centras, bet ir sėkmingiausias 2015 metų turizmo produktas, sėkmingiausia 2015 metų turizmo traukos vietovė, sėkmingiausia 2015 metų turizmo iniciatyva, sėkmingiausias 2015 metų turizmo ambasadorius, sėkmingiausias 2015 metų žiniasklaidos projektas, skatinantis turizmą.