Rusų genetikams pavyko išauginti augalą iš 30 tūkst. metų senumo vaisiaus. Už šį pasiekimą jie turėtų dėkoti voverėms, kurios kadaise savo maisto atsargas paslėpė amžiname įšale. Tai naujas pasaulio rekordas, aplenkęs Izraelio mokslininkų pasiekimą net 28 tūkst. metų, rašo BBC.

Nors tai ir didelis pasiekimas genetikos mokslui, visgi projekte dalyvavę mokslininkai pernelyg nesidžiaugia – vos kelios dienos prieš tyrimo publikacijos pasirodymą mirė komandos vadovas ir garsus rusų genetikas prof. Davidas Gilichinsky.

Straipsnyje rašoma, kad sėklos ir vaisiai buvo rasti keliose dešimtyse voverių urvų, kurie buvo įrengti vienos Sibiro upės krantuose. Tose teritorijose – amžinas įšalas, todėl radiniai gerai išsilaikė. Sėklas atrado archeologai kasinėjimų metu.

Netoli Maskvos įkurtoje laboratorijoje pirmiausia buvo mėginta sudaiginti sėklas, bet to padaryti nepavyko. Vėliau buvo nuspręsta išgauti augalo DNR iš sveikų vaisiaus audinių. Toks sprendimas nustebino kolegas užsienyje, nes daugelis genetikų pirmiausia DNR mėgintų išgauti iš sėklų. Prof. D. Gilichansky turėjo teoriją, kad vaisiųaudinių ląstelės savyje kaupia cukrų, kuris veikia kaip konservantas. Tai buvo pirmas rimtas šios teorijos išbandymas.

30 tūkst. metų augalas pasirodo yra dažnai Sibire sutinkama naktižiedė gėlė Silene stenophylla. Tiesa, genetikų išaugintas augalas turėjo subtilių skirtumų lyginant su dabartiniais.

Šis pasiekimas išjudino viso pasaulio genetikus, kurie dar šiais metais pasiryžo rasti daugiau augalų sėklų ar vaisių amžinojo įšalo žemėse Kanadoje, Grenlandijoje, aliaskoje ar Sibire. Panaudojant rusų metodiką, ir jei pasiseks, mokslininkai netolimoje ateityje galės išauginti augalus, kurie jau seniai išnykę.