Kone viso krašto žmonių dėmesį šiomis dienomis traukęs pelikanas Titas toliau krečia išdaigas. Trečiadienį jis buvo su džiaugsmu paleistas į Žuvinto ežerą, o jau ketvirtadienį egzotiškas paukštis iš rezervato "dezertyravo".

Alytaus rajone esantis Žuvinto biosferos rezervatas tapo tik laikina rožinio pelikano Tito apsistojimo vieta Dzūkijoje. Gamtininkų parinktą jam tinkamiausią buveinę paukštis paliko labai greitai. "Juk pelikanas nežino, kad Žuvinto ežeras seklus ir žuvingas, kad gyvendamas čia jis galėtų nesunkiai pramisti", - "Lietuvos žinioms" teigė Žuvinto biosferos rezervato direktorius Arūnas Pranaitis.

Įspūdingas bene didžiausias Europos skrajūnas (išskleisti sparnai siekia beveik tris metrus) vakar pastebėtas maždaug už 10 kilometrų nuo Žuvinto ežero. Anot gamtininko, Titas - nebaikštus paukštis, todėl Dzūkijos gyventojai neturėtų nustebti pamatę jį ir savo sodyboje. Pelikaną nesunkiai galima atpažinti iš Kauno zoologijos muziejaus žiedo AA02.

Ar Titas sugrįš į Žuvinto ežerą, gamtininkai nesiima spėlioti. Jų nuomone, nors rožinis pelikanas yra Pietų paukštis, jis gali išgyventi ir vėsesniuose kraštuose, svarbiausia, kad rastų maisto.

Keistuoliai užklysta vis dažniau

"Alytaus naujienos" rašo, kad į Lietuvą šie egzotiški paukščiai dabar užklysta dažniau, stebimi beveik kasmet. Neretai jie būna labai jaukūs. Įdomu, kad pelikanai mūsų krašte ieško baltųjų gandrų draugijos, greičiausiai ir šis paukštis atskrido kartu su pavasarį parskrendančiais gandrais. Abiejų rūšių paukščių migracijos keliai susikerta, kai gandrai kerta pelikanų buveines, esančias prie Viduržemio jūros. Didžiausios pelikanų kolonijos yra ne tik Viduržemio, bet ir Kaspijos, Juodosios jūrų pakrantėse.

Žuvinto ežere per pastaruosius dvidešimt metų rezervato darbuotojams tik du kartus teko regėti po vieną skrendantį pelikaną. „Supainioti rožinį pelikaną su kitais paukščiais sunku, nes tai bene didžiausias Europos skrajūnas: atstumas tarp išskleistų sparnų siekia beveik tris metrus. Jis skrenda sulankstęs kaklą, iš tolo neretai primena gandrą”, – pelikanus apibūdino rezervato specialistai.

Pirmasis išskraidintas į Graikiją

Beveik tuo pat metu kaip dabar, 2009 metų balandžio 6 dieną, Alytaus rajone Ryliškiuose irgi buvo stebėtas pelikano jauniklis. Vėliau jis ilgokai sukinėjosi Dzūkijoje, skelbia "Alytaus naujienos".

Tačiau bene įdomiausia rožinio pelikano istorija nutiko 2006 metais. Pivašiūnų seniūnijoje pagautas pelikanas pirmiausia buvo atgabentas į specialias Alytaus apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos patalpas, skirtas atklydusiems ir tiriamiems gyvūnams laikyti. Tyrimams dėl paukščių gripo iš pelikano paimta kraujo. Paaiškėjus, kad maždaug 8–9 kilogramus sveriantis paukštis yra sveikas, veterinarijos specialistai ėmė rūpintis saugia jo prieglauda. Paukštis buvo įkurdintas Veterinarijos akademijos klinikose, čia jam įrengtos patalpos su guminiu baseinu.

Kol sparnuotis buvo globojamas klinikose, gauti visi reikalingi dokumentai jį importuoti į Graikiją. Tai užtruko mėnesį. Bilietą į Graikiją, kainuojantį 1 tūkst. 200 litų, jam nupirko Anglijos gamtos stebėjimo fondas. Prieš išskrendant pelikaną nuspręsta pavadinti Pranu.