Į upių aukštupius neršti pajudėjusi stinta plūstelėjo į Skirvytės upę. Pirmieji didesni stintų būriai Nemuno žiotyse pasirodė dar penktadienį ryte, tačiau Skirvytėje didysis kibimas prasidėjo temstant.

Pirmąją naktį žvejai viena vilktimi traukė po toną ir daugiau, šeštadienio naktį buvo jau mažiau žuvies, tačiau visa Rusnė nemiegojo.

"Žvejoti stintų tinklais leidimus turi septynios įmonės, tačiau mėgėjų žvejų taip pat netrūko. Visą savaitgalį krantuose degė laužai", - GRYNAS.lt pasakojo vietos gyventojas.

Nors stintų migracija vyksta kasmet, toks kibimas, anot žvejų, pasitaiko ne kasmet. „Pavasaris vėluoja, todėl sunku sulaukti tinkamo meto, kai stinta juda link nerštaviečių. Jei oro sąlygos būna palankios stinta pasiekia net Rambyno kalno prieigas“, – Kl.lt pasakojo specialistas.

Dideliais stintų laimikiais džiaugėsi ne tik Rusnėje žvejojančios įmonės, Kaliningrado pusėje taip pat šią naktį žvejai gaudė po 1-1,5 tonos stintų.

„Pernai tokio kiekio stintos nebuvo, todėl, kad praktiškai nebuvo atlydžių. Net buvo pasigirdę versijų, kad stintos ištekliai yra smarkiai sumažėję“, – aiškino A.Švagždys.

Tačiau daugelį metų šią šviežiu agurku kvepiančią žuvelę stebintis mokslininkais aiškino, kad kitomis žiemomis stinta tiesiog nespėdavo pakilti į upes ir išneršdavo jūroje.

„Taip atsitiko pernai, kai nebuvo atlydžių ir vyravo rytų vėjas. Ją tiesiog bangos nunešė gilyn į jūrą. O šiemet stintai buvo palankus laikas pakilti į upių nerštavietes“, – pastebėjo A.Švagždys.

Dideliais stintų laimikiais džiaugėsi ne tik Rusnėje žvejojančios įmonės, Kaliningrado pusėje taip pat šią naktį žvejai gaudė po 1-1,5 tonos stintų.

Kol kas stintos kaina svyruoja apie 8 litus, tačiau spėjama, kad po tokio kiekio sugautų žuvų gali nukristi iki 5-6 litų.

Didysis stintų kibimas, prasidedantis žiemą, dažniausiai pasibaigdavo iki balandžio mėnesio.