„Anksčiau būdavo lieka savaitė iki Kalėdų, tada visi sujuda sukruta. Šiemet mes pradėjome eglutėmis prekiauti lapkričio viduryje ir jau net tada buvo pirkėjų“, - DELFI pasakojo Raudondvario medelyno viršininko pavaduotoja Jūratė Karkauskienė.

Žinoma, didžiausias pirkėjų antplūdis būna savaitgaliais. Pasak J. Karkauskienės praeitas savaitgalis buvo ypatingai intensyvus.

„Dirbome visą dieną be sustojimų: vieni darbuotojai nešė eglutes, kiti pakavo, treti čekius spausdino. Jau dabar likus 10 dienų iki Kalėdų galima sakyti jau viską išpardavėme, bent jau didžąją dalį to, kiek turėjome. Galima sakyti, liko kažkiek gerų, o visos kitos - malkoms“, - juokavo J. Karkauskienė.

Taip pat medelyno viršininkės pavaduotoja pastebėjo tendenciją, kad kuo toliau, tuo kaunečiai eglutėms nebetaupo.

„Pirkėjai tapo labiau išrankūs. Jie nori, kad spygliai kuo ilgiau laikytųsi. Taigi, renkasi brangesnes, sidabrines eglutes, kurios kainuoja brangiau, nes jų spygliai yra storesni ir daug ilgiau nenukrenta. Tokias eglutes miške nerasite, mes jas auginam pas save medelyne. Jos gan ilgai auga, kartais net iki 10 metų reikia laukti. Taip pat joms reikia priežiūros, dėl to jos ir geresnes, ir kainuoja brangiau. Žinoma, perka ir paprastasias miško eglutes, jos pigesnės“, - DELFI pasakojo J. Karkauskienė.

GRYNAS.lt primena - tam, kad eglutė pasiektų bent metro aukštį reikia mažiausiai šešių-septynių metų, o jei reikia didesnės – dar daugiau. Miške eglutė brandos amžių pasiekia 120-aisiais metais, tačiau gyventi gali 200-300 metų. Nusprendę eglutės nepirkti medelyne ar kitose prekybos vietose ir "dykai" pasiieškoti miške, turėtų atsiminti, kad už nelegalų jos kirtimą galima gauti nemenką baudą.

Aplinkos ministerijos Miškininkystės skyriaus vyriausioji specialistė Zita Bitvinskaitė GRYNAS.lt yra sakiusi, kad valstybiniuose ir privačiuose miškuose savivaliaujantiems eglučių vagims administracinių teisės pažeidimų kodeksas numato tokias baudas: už savavališką medžių ir krūmų kirtimą, naikinimą arba žalojimą privačiuose arba valstybiniuose miškuose, kai iškertama, sunaikinama arba sužalojama iki 10 kietmetrių medžių ar krūmų, - nuo 200 iki 400 litų.