Su GRYNAS.lt redakcija susisiekę vilniečiai dėstė matantys kaip iš kaminų veržiasi dūmai, kurie niekur nesiskirsto – lieka tvyroti ore. Kaip tik todėl žmonės baiminasi, kad gali būti padidėjusi kietųjų dalelių koncentracija.

Nuogąstavimus patvirtino Aplinkos apsaugos agentūros Oro kokybės vertinimo skyriaus vyriausioji specialistė Vilma Bimbaitė. Ji pripažino, kad kietųjų dalelių koncentracija ore didėja.

„Esant tokioms meteorologinėms sąlygoms (sausa, be vėjo, šalta), kietųjų dalelių KD10 koncentracija miestų aplinkos ore didėja. KD10 koncentracijos padidėjimas šiandien fiksuojamas Vilniaus, Panevėžio, Mažeikių oro kokybės tyrimų stotyse“, - situaciją komentavo specialistė.

Jos teigimu, vakariniuose rajonuose sąlygos teršalams sklaidytis geresnės dėl stipresnio pietryčių krypties vėjo. Todėl ten kietųjų dalelių koncentracija kol kas mažesnė. „Nustatyti, ar buvo viršyta KD10 koncentracijos vertinimui taikoma paros ribinė vertė (50 mg/m3), bus galima tik surinkus visos paros matavimų duomenis”, - aiškino V. Bimbaitė.

Anot specialistės, oro užterštumas šalies miestuose padidėjo daugiausiai dėl vietinių šaltinių keliamos taršos. „Stipriau atšalus būdingi didesni išmetimai iš energetikos įmonių ir pavienių namų šildymo įrenginių, taip pat teršia transportas, pramonės įmonės”, - kalbėjo pašnekovė.

Taip pat ji pridėjo, kad orų pasikeitimo artimiausiomis paromis nelaukiama, sąlygos teršalams kauptis priežemio ore bus palankios, todėl didelė tikimybė, kad šalies miestuose ir sutinkant Naujuosius metus oro kokybė nebus gera. „Neigiamas šventinių fejerverkų poveikis oro užterštumui pirmąją Naujųjų metų naktį taip pat bus jaučiamas“, - tikino V. Bimbaitė.