Upė teršiama pavojingomis medžiagomis

Toks įspūdis, kad prie Neries veikia visas spalvotųjų metalų atskyrimo nuo plastiko ir kitų dangų fabrikas: voliojasi kalnai plastmasės, purškiamo spirito, kuriuo greičiausiai skatinamas degimas, buteliukai, pirštinės ir tušti pigaus alkoholio buteliai. Nosį riečia deginta plastmase persigėręs gruntas ir kalnai suodinų bei dervingų pelenų.

Iš Neries šlaito trykštančių šaltinių ir lietaus vanduo visa tai plauna į lašišinę upę – Nerį. Dalį šiukšlių per potvynį „pasiėmė“ pati upė.

Iš šviežių atliekų matosi, kad deginimo darbai vyko visai neseniai. Vertinant laužaviečių dydį galima spręsti, kad turėjo susidaryti nemažai dūmų, todėl ilgapirščiai „darbus“ greičiausiai vykdydavo naktį ir šitaip likdavo nepastebėti. Kai kurios laužavietės – visai šalia judraus Lazdynų tilto.

Įpareigojo atliekas pašalinti

Nuotraukas, kuriose užfiksuota tarša, GRYNAS.lt persiuntė Vilniaus miesto savivaldybei. Miesto ūkio ir transporto departamento Želdynų poskyrio vedėjas Gintautas Runovičius teigė, kad specialistai nuvyko į nurodytą vietą ir atliekos buvo surastos.

„Šią teritoriją prižiūrinti bendrovė „Stebulė“ įpareigota per šiandieną (kovo 9 d. - red. past.) sutvarkyti minimą teritoriją ir visą pakrantę (apie 200 metrų)“, - GRYNAS.lt atsiųstame atsakyme aiškino G. Runovičius.

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Vilniaus miesto agentūrai taip pat nusiuntėme užterštos vietos nuotraukas. Aplinkos apsaugos inspektorius Paulius Rutkauskas teigė, kad aplinkosaugininkai trečiadienį nuvyko į nurodytą vietą ir atliekų jau nerado.

Tačiau jis įvardijo, kokios baudos gresia už aplinkos teršimą. „Pažymime, kad piliečiams už aplinkos teršimą atliekomis, kurių tūris siekia 1 m3 ar mažiau, pagal Lietuvos Respublikos Administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) 513 str. 1 dalį gresia įspėjimas arba administracinė nuobauda, kurios dydis siekia nuo dvidešimt aštuonių iki penkiasdešimt septynių eurų“, - teigė P. Rutkauskas. O taip pat tokiu atveju gali būti skaičiuojama ir aplinkai padaryta žala.