Skaitytojas suabejojo, ar gamtinėje teritorijoje esantys statiniai nepatenka į Pavilnių regioninį parką, kur statybos yra griežtai reglamentuotos ir klausė, kas leido statytojams nukasti šlaitą. Jis įsitikinęs, kad šlaito nukasimas yra didelis aplinkosaugos pažeidimas, už kurį griežtai baudžia.

„Smėlis yra valstybės turtas. Jei galima nukasti ir pasisavinti gruntą, tai gal visi be leidimų pradėkime nukasinėti ir pardavinėti ką tik sugalvoję?" - svarstė vyras.

Šlaitas - už saugomos teritorijos ribos

GRYNAS.lt pasidomėjo, ar Subačiaus g. 131 esantis sklypas nepatenka į parko teritoriją, kur statybos būtų dar griežčiau reglamentuotos.

Tačiau tiek Pavilnių regioninio parko atstovai, tiek Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktoriaus pavaduotoja Rūta Baškytė patikino, kad sklypas yra už Pavilnių regioninio parko teritorijos ribos.

Savivaldybė leido kasti

Vis dėlto Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) atstovė spaudai Vida Aliukonienė teigė, kad nukasti šlaitą ir pradėti garažo statybas leido Vilniaus miesto savivaldybė.

„Skundą dėl galimai neteisėtos statybos ir šlaito nukasimo žemės sklype Subačiaus g. 131, Vilniuje, 2012 m. pabaigoje nagrinėjo inspekcijos Vilniaus skyrius ir pareiškėjui pateikė atsakymą, kuriame nurodyta, kad statytojas pateikė šiuos dokumentus: Vilniaus m. savivaldybės administracijos išduotą leidimą kasti (šlaito nukasimui); Vilniaus m. savivaldybės administracijos 2011-06-16 rašytinį pritarimą statinio projektui (nesudėtingo statinio (garažo) statybai)“, - laiške rašė V. Aliukonienė.

Namas, esantis sklype, buvo pastatytas daug seniau, todėl panašu, kad paskutiniu metu buvo tik remontuotas. „Pagal nekilnojamojo turto registro centrinio duomenų banko išrašą pastatas-gyvenamasis namas pastatytas 1940 m.“, - teigė V. Aliukonienė.

Šlaito nukasimas – naujoms garažo statyboms

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Miesto plėtros departamento Statybos dokumentų skyriaus vedėja Angelija Petrauskienė iš pradžių GRYNAS.lt teigė, kad naujoms statyboms leidimai nebuvo išduoti, tačiau vėliau patvirtino, kad sklype buvo atstatytas garažas.

„Registrų centro duomenimis, tame sklype yra įregistruotų pastatų. Naujai statybai prašymų nesame gavę“, - iš pradžių teigė A. Petrauskienė.

Tačiau paklausus dar kartą ji pateikė kitą informaciją, kad vis dėlto savivaldybė garažo statybos neprieštaravo.

„Pagal projektą garažas naujai statomas ten, kur jau buvo senas garažas ir pavėsinė, t.y. griaunamas ir prie esamos šio pastato vakarinės dalies statomas naujai. Esant ryškiam sklypo reljefo, paaukštėjimui, į vakarinę sklypo dalį, planuojamo pastato stogo lygis turėjo sutapti su viršutiniu žemės lygiu. Šiuo sprendimu pastatai turėjo būti įkomponuoti į aplinką. Kadangi tai nesudėtingas statinys ir statomas statytojo ar jo šeimos narių reikmėms, statybos techninę priežiūrą vykdė pats statytojas, todėl jis pats prisiima atsakomybę. Šis projektas suderintas su kultūros paveldo departamentu", - teigė savivaldybės atstovė.

Žinote nelegalių ir savavališkų statybų atvejų Lietuvos parkuose, draustiniuose, valstybinėje žemėje arba kai statybos prasidėjo be leidimų? Kviečiame informacija pasidalinti su portalu GRYNAS.lt. Garantuojame šaltinių konfidencialumą. Rašykite laiškus elektroniniu paštu grynas@grynas.lt.