Šis žemės drebėjimas Italijoje nusinešė žmonių gyvybių. Jo epicentras – šalia Rieti miesto, maždaug už 150 km nuo Romos. Pranešama, kad 2009 m. toje pačioje vietoje vyko 6,3 magnitudės žemės drebėjimas, kurio metu žuvo daugiau kaip 300 žmonių, teigiama Aplinkos ministerijos pranešime spaudai.

Mūsų šalis seisminiu požiūriu, pasak Lietuvos geologijos tarnybos prie Aplinkos ministerijos direktoriaus Jono Satkūno, yra palyginti saugi. Lietuvos teritorijoje nėra užfiksuota nei vieno gamtinio žemės drebėjimo. Tačiau Baltijos regione ir gretimoje Baltarusijos teritorijoje nuo 1616 iki 2005 metų jų būta apie 40.

Lietuvoje seismologiniai stebėjimai pradėti 1970 m., kai Vilniuje, Fizikos institute, buvo įrengta seisminė stotis. 1999-aisiais jos veikla nutraukta, o Ignalinos atominės elektrinės apylinkėse įrengtos keturios seisminės stotys. Nuo tada mūsų šalyje atliekamas nuolatinis seismologinis monitoringas. Dabar jo tinklą sudaro Ignalinos AE seismologinio monitoringo sistema (seisminių stebėjimų stotys Didžiasalyje, Ignalinoje, Salake ir Zarasuose) ir nuolatinių seisminių stebėjimų stotys Paberžėje (Kėdainių r.) ir Paburgėje (Plungės r.).

Šaltinis
Temos
www.GRYNAS.lt