„Tvari Lietuva“ vadovė Rugilė Matusevičiūtė, kurios komanda taip pat tiria gyventojų pranešimus, sako, kad iniciatyvos tikslas yra efektyviai informuoti apie galimus aplinkosauginius pažeidimus mūsų aplinkoje.

„Kiekvienas gyventojas vaikščiodamas miške randa kokias nors asbesto dalis, padangas ar pastebi galimai nelegalius kirtimus saugomoje teritorijoje. Dažniausiai yra rekomenduojama skambinti 112, ką ir reikėtų daryti, tačiau dėl didelio krūvio ir užimtumo organizacijos ne visada spėja efektyviai sureaguoti, įsigilinti į kiekvieną situaciją. Ką siūlo projektas „Svetima gėda“? Jūs visą šią informaciją kartu su savo vardu, pavarde, lokacija, kur radote šiuos pažeidimus, sužymite svetainėje. Visa tai mato tiek gyventojai, tiek portalo žurnalistai, o tada jie jau legaliai gali imtis iniciatyvos ir išanalizuoti kiekvieną atvejį detaliau kreipiantis į atitinkamas instancijas, iškeliant klausimus. Net jeigu tam tikras atvejis bus legalus, galbūt jis yra ne iki galo sąžiningas ar teisingas“, – kalbėjo ji.

Anot R. Matusevičiūtės, gyventojai pranešdami apie pastebėtus pažeidimus informuoja žiniasklaidą, kuri, savo ruožtu, į problemą atkreipia visuomenės ir politikų dėmesį. Projekto idėja, jos teigimu, gimė pastebėjus kaip labai gyventojus piktina įvairūs aplinkosauginiai nusižengimai.

„Man atrodo, galime atsisukti į neseniai nukirsto šimtamečio ąžuolo istoriją. Tikrai aplinkosauginiai nusižengimai, ypač tokie kaip nelegalūs kirtimai, piktybinis šiukšlinimas, yra tai, kas visuomenę jau seniai piktina. Ir tikrai kiekvienas iš mūsų lankomės gamtoje ir kartais apima toks beviltiškumo jausmas. „Darom“, „River cleanup“ akcijos vyksta, o šiukšlių pilna. Tiesiog norėjosi sukurti efektyvų, paprastą būdą apie tai pranešti. Kad gyventojas išreikštų tą svetimos gėdos jausmą kai yra nemalonu už kitą, kuris taip pasielgė. Mes pažymime žemėlapyje vietą, galime įkelti ir nuotraukas, vaizdo įrašus. Kai žurnalistai jau turi priėjimą, gali gilintis į situaciją ir galbūt rasti problemos sprendimą“, – paaiškino „Tvari Lietuva“ vadovė.

Ji sako, kad gyventojai gali pranešti apie viską, nuo ko kyla svetimos gėdos jausmas: nelegalius sąvartynus, deginamas atliekas, kertamus medžius, kankinamus gyvūnus ir t.t.

 Projektas „Svetima gėda“ Ekrano nuotr.

„Tvari Lietuva“ vadovė teigia, kad iš gyventojų žurnalistai jau sulaukė daug pranešimų apie nelegalius medžių kirtimus, įvairias atliekas, tokias kaip išmestas asbestas, kuris yra nuodingas, ar padangas, kuriomis reikia oficialiai atsikratyti. Taip pat, sako ji, nustebino tai, kad gyventojai aptiko nemažai galimai nelegalių tvorų. Vieną tokių atvejų žurnalistai jau yra ištyrę.

„Mūsų kolega Tomas Janonis aprašė atvejį, kai Molėtų rajone, Labanoro parke, buvo rasta aptverta teritorija, kuri yra miško paskirties ir pagal visus įstatymus tokių teritorijų aptverti negalima. Kaip paaiškėjo, asmenys, kurie tą teritoriją aptvėrė netgi taiko 2 eurų mokestį norint ją praeiti. Buvo kreiptasi į savivaldybę. Ji teigė, kad šis leidimas buvo duotas jau seniai ir tuo metu atitiko visus įstatymus. Tačiau Aplinkos apsaugos departamentui vis dėlto užkliuvo ši situacija ir jis nusprendė imtis tyrimo. Galimai šią tvorą reikės panaikinti“, – sako pašnekovė.

Ji pridūrė: „Jeigu ir jūs pamatote miške aptvertą teritoriją ir nesate tikri, ar tikrai ji turi būti aptverta, tikrai skatiname pranešti „Svetima gėda“ portale.“

 Projektas „Svetima gėda“ Ekrano nuotr.

R. Matusevičiūtė džiaugėsi, kad gyventojai turi galimybę sužinoti, kaip išsisprendė įvykis apie kurį jie pranešė, ir tikisi, kad aplinkosauginių nusižengimų viešinimas padės sutramdyti pažeidėjus.

„Kai mes paskambiname 112 ne visada sužinosime, ar įvykis buvo išspręstas, ne visada ir mūsų instancijos turės resursų kiekvieną nusiskundimą išanalizuoti. Apkrovos yra didelės ir tikrai dėmesys kreipiamas į didžiausius pažeidimus – gaisrus ar jau labai piktybišką veiklą, kuri gali turėti labai neigiamas pasekmes. Bus tokių atvejų kai instancijos pasigilins, viskas teisiškai galbūt teisinga, bet žurnalistas kels daugiau nepatogių klausimų, kvestionuos teisinę sistemą“, – tikino ji.

Gyventojai apie galimus aplinkosauginius pažeidimus kviečiami pranešti „Svetimos gėdos“ polapyje Svetima gėda (delfi.lt). Čia taip pat rasite ir jau žurnalistų aprašytas istorijas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)