Apie medžių kirtimą sužinojo tik iš motorinių pjūklų gausmo

Į GRYNAS.lt redakciją besikreipusi Santariškėse gyvenanti Brigita žurnalistams pranešė apie netoli jos namų iškirstus beržus. Moterį labiausiai papiktino tai, kad gyventojai tik iškirtus medžius sužinojo, kodėl nutarta taip pasielgti.

Pašnekovė pasakojo, kad motoriniai pjūklai gausti pradėjo lapkričio 19-ąją. Tiesa, darbininkai jais mosavo dar ir kitą dieną. Per tiek laiko buvo iškirstas beveik visas Santariškių gatvės pabaigoje daug metų žaliavęs beržynas.

Nors teritorija apsauginiais atitvarais buvo aptverta dar prieš savaitę, informacinis stendas, vietos gyventojams pranešantis, kas toje vietoje bus daroma, Brigitos žodžiais tariant, buvo pakabintas tik vakar. Moteris įsitikinusi, kad savivaldybė turėjo kur kas anksčiau informuoti apie aptvertoje teritorijoje, besiribojančioje su Pavilnių regioniniu parku, numatytus darbus.

Beržyno vietoje išdygs darželis

„Prieš savaitę tas plotas buvo aptvertas, bet gyventojai tik vakar oficialiai galėjo sužinoti, kas ten bus daroma. Paaiškėjo, kad bus statomas naujas vaikų darželis. Tas beržynas nuo gatvės užstojo namus. Ten būdavo kepami šašlykai, taip pat įrengta vaikų žaidimų aikštelių. Bet prieš kelias dienas vienas po kito krito berželiai. Darbininkai juos nušienavo. Dabar ten jau dirba sunkiasvorė technika“, - pasakojo Santariškių mikrorajono gyventoja.

GRYNAS.lt primena, kad ketvirtadienį Santariškėse pradėtas statyti pirmasis nuo Nepriklausomybės laikų naujas vaikų darželis. Vilniaus miesto savivaldybė informavo, kad tai bus pirmasis Lietuvoje vaikų darželis su geoterminiu šildymu.

Planuojama, kad statybos užtruks 14 mėnesių. Darbų pabaigtuvėms ruošiamasi 2015 m. Statybos darbai finansuojami iš sostinės savivaldybės biudžeto. Bendra vertė, savivaldybės duomenimis, - 13, 636 mln. Lt. Planuojama, kad darželis talpins 200 vaikų.

Savivaldybė pripažino suklydusi

Vilniaus miesto savivaldybės Želdynų poskyrio vedėjas Gintautas Runovičius GRYNAS.lt patvirtino, kad Santariškėse medžiai buvo kertami naujai statomo darželio teritorijoje. Taip pat valdininkas patikino, kad pabaigus statybas numatytas teritorijos apželdinimas naujais augalais.

„Leidimas medžių kirtimui buvo išduotas vadovaujantis patvirtintu projektu, kuriame numatytas ir darželio apželdinimas naujais želdiniais bei krūmais pabaigus statybas“, - sakė pašnekovas.

Nors medžiai iškirsti šią savaitę, G. Runovičiaus tvirtinimu, vietos gyventojai apie tai buvo informuoti prieš keletą metų. O apie tai, kad likus kelioms dienoms iki medžių kirtimo gyventojams reikėtų dar kartą suteikti tokią informaciją, savivaldybė tiesiog nepagalvojo ir dėl to atsiprašo.

„Želdinių kirtimo darbai buvo vykdomi šią savaitę. Apie tai gyventojai buvo informuoti prieš kelis metus ruošiant teritorijos detalųjį planą. Atsiprašome, kad neapsvarstėme galimybės ir šios informacijos gyventojams nepriminėme“, - apgailestavo valdininkas.