Kaip įdomiausiai panaudoję pakuotes, apdovanoti Klaipėdos „Vėtrungės“ gimnazija, Klaipėdos lopšelis – darželis Liepaitė, KTU ir kaimo bendruomenė „Biliūnai“.

Klaipėdos Vėtrungės gimnazija iš mokykloje esančių nebereikalingų popierių, senų pratybų gaminusi kalėdines dekoracijas, iš kurių dabar jau padarė Užgavėnių morę ir ketina ją sudeginti per mokykloje vyksiančią šventę.

Klaipėdos lopšelis-darželis „Liepaitė“ iš pakuočių kartu su vaikais daręs mašiną, su kuria vėliau žaidė vaikai, taip pat kūręs drabužių iš atliekų kolekciją.

KTU bendruomenė savaitę gėrusi kavą iš savo atsineštų keramikinių, stiklinių puodelių. Mintis buvusi ta, kad būtų panaudota kuo mažiau popierinių kavos puodelių. Universitetui pavyko sutaupyti net 200 puodelių per savaitę.

Kaimo bendruomenė „Biliūnai“ buvo apdovanota už surengtą mugę, kurios metu gyventojai mainėsi senais daiktais ir gaminiais iš pakuočių.

Konferencijoje dalyvavęs Aplinkos ministras Kęstutis Navickas džiaugėsi, kad šiais metais Lietuva garsiai kalbėjo apie šalyje esančią pakuočių problemą. Anot jo, tai yra viena svarbiausių sričių ir jam pačiam.

„Smagu, jog yra kalbama apie pakuočių mažinimą. Aplinkos ministerijai – tai vienas svarbiausių darbų. Tikrai turime problemų dėl pakuočių kiekio, jos atsiduria sąvartynuose ar rūšiavimo įmonėse“, - teigė K. Navickas.

Aplinkos ministerijos atliekų departamento direktorius Dalius Krinickas, taip pat dalyvavęs apdovanojimuose, dar kartą priminė, jog Lietuva tokia iniciatyva užsiima antrus metus ir daugiausiai ji skirta šviesti visuomenę apie atliekų rūšiavimo ir perdirbimo svarbą.

„Atliekų mažinimo savaitė skirta atkreipti dėmesį į kurią nors vieną atliekų rūšį. Pagrindinis tikslas – visuomenės švietimas, o dalyvauti gali visų amžiaus grupių atstovai. Kalbant apie šiuos metus, mes dalyvaujame antrą kartą, tai dalyvių būta apie 40 įstaigų, dalyvauta ir tarptautiniu mastu“, - kalbėjo D. Krinickas.

Atnaujinant atliekų tvarkymo sistemą, bene didžiausias dėmesys skiriamas pakuočių tvarkymui, pasitelkiant žiedinės ekonomikos principą. Europos atliekų mažinimo savaitė skirta atkreipti visuomenės dėmesį į panaudotų pakuočių rūšiavimo ir perdirbimo svarbą. Taip pat informuoti, kaip šiek tiek pakeitus savo vartojimo įpročius, galima taupyti gamtinius išteklius ir mažinti susidarančių atliekų kiekį. Šia iniciatyva siekiama įtraukti įvairias visuomenės grupes, todėl 2016 metų lapkričio 19-27 dienomis vyko renginiai, skirti pakuočių atliekų susidarymo prevencijai, ne tik ES šalyse, bet ir už ES ribų. Iniciatyvos organizatoriai viliasi, kad renginių gausa paskatins visuomenę susimąstyti ir suvokti, kad prie darnios, švarios ir harmoningos aplinkos kūrimo gali ir turi prisidėti kiekvienas.