Šiuo metu vykdomas vandentvarkos infrastruktūros plėtros projektas Anykščių mieste (Dainų slėnyje), Vėjališkyje, Ažuožeriuose, Svėdasuose. Įgyvendinimui buvo gauta beveik 6 mln. litų Europos Sąjungos Sanglaudos fondo parama, o tai sudaro beveik 85 proc. visų reikalingų lėšų projektui įgyvendinti.

Rugsėjo mėn. buvo baigti statyti nauji nuotekų valymo įrenginiai Svėdasų miestelyje, o Anykščių m. įrengti centralizuoti nuotekų ir vandentiekio tinklai nuo Vilniaus g. iki Dainų slėnio. Vėjališkyje ir Ažuožeriuose darbus planuojama baigti iki šių metų rugsėjo mėn. pabaigos.

Lietuvos Respublikos įstatymai numato, kad savivaldybės pačios turi organizuoti geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugas. Todėl Anykščių rajono savivaldybės administracija ir UAB „Anykščių vandenys“ didelį dėmesį skyrė centralizuotam vandentiekio ir nuotekų tinklų išplėtimui bei naujų nuotekų valymo įrenginių statybai.

Gyventojai, norintys prisijungti prie centralizuotų tinklų, turi kreiptis į UAB „Anykščių vandenys“ ir pateikti prašymą techninėms sąlygoms gauti.

Vykdant darbus gyventojams neretai iškyla nepatogumų dėl kelio dangos ardymo ar triukšmo, tačiau UAB „Anykščių vandenys“ prašo gyventojų kantrybės bei supratimo. Nepatogumai yra laikini, o įgyvendinus projektą bus gaunama ilgalaikė nauda. Be to, 600 Anykščių rajono gyventojų turės galimybę prisijungti prie kokybiško geriamojo vandens tiekimo, o 322 gyventojams bus suteikta galimybė prisijungti prie naujos nuotekų tvarkymo sistemos.

Atlikus numatytus darbus, užtikrintas tinkamas namų ūkių nuotekų tvarkymas – visos nuotekos valymui nukreipiamos į centralizuotą nuotekų valyklą. Ženkliai sumažės aplinkinių vandens telkinių tarša. Mažinant nepakankamai išvalytų nuotekų patekimą į aplinką, sumažinamas azoto ir fosforo junginių, kurie suaktyvina eutrofikacijos procesus (vandens „žydėjimą“, ištirpusio deguonies kiekio mažėjimą, žuvų dusimą), patekimas į atvirus vandens telkinius.