„Visuomenė labai gerai atsiliepia apie suteiktą galimybę labai paprastai ir greitai pranešti apie pastebėtas negeroves, daromus aplinkos apsaugos reikalavimų pažeidimus, brakonieriavimą, paprastą ir greitą galimybę gauti reikiamą konsultaciją“, – praėjusių metų rezultatais džiaugėsi aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas.

Didžioji dalis pranešimų susiję su laukiniais gyvūnais. Tokių pranešimų gauta 5535. Tai yra pranešimai apie autoįvykius su laukiniais gyvūnais; pranešimai apie sužeistus ar kitaip nukentėjusius gyvūnus; gyvūnus ir paukščius, kuriems galimai reikia pagalbos; jiems nebūdingoje aplinkoje atsidūrusius gyvūnus.

Kita didelė dalis gaunamų pranešimų yra susiję su brakonieriavimu. Tokių pranešimų gauta – 2230. Pranešimų apie brakonieriavimą medžioklės srityje gauta 554, pranešimų apie brakonieriavimą žvejybos srityje – 1676.

Daug pranešimų gaunama apie kitus aplinkos apsaugos reikalavimų pažeidimus: aplinkos oro taršą, deginamas atliekas, krosnyse deginant plastmasę, gumos ir kitas atliekas (1177).

Taip pat piliečiai aktyviai praneša apie aplinkos taršą atliekomis (381), aplinkos taršą nuotekomis, vandens telkinių taršą (424).

Per 2015 m. buvo gauti 252 pranešimai apie vykdomus neteisėtus, savavališkus miškų kirtimus.

Piliečiams vis daugiau suteikiama konsultacijų jiems rūpimais klausimais Aplinkos ministerijos kompetencijos srityje (709). Į didžiąją dalį paklausimų atsako budintieji Informacijos priėmimo ir valdymo centro pareigūnai, negalint atsakyti į klausimą piliečiai nukreipiami pas reikiamus specialistus arba jų paklausimas persiunčiamas specialistams.

Taip pat gauti 998 pranešimai, kurie yra arba labai sezoniški, pvz., (vasaros sezono metu plaukiojimas vandens transporto priemonėmis, miško lankymo taisyklių nesilaikymas, vandens apsaugos juostų pažeidimai), arba labai reti atvejai, kuriuos netikslinga klasifikuoti (rado nežinomą grybą ar augalą, ar galima lipti ant ledo, autoįvykiai, bet taršos nenustatyta, šalikelėje išsibarstė grūdai, miške pamatė žaltį, bet galvojo, kad tai gyvatė ir kt.).

Per metus gauti 96 pranešimai apie avarijas, avarines situacijas ar kitus įvykius, kurių metu buvo teršiama aplinka ar aplinkai padaryta kitokia žala, gautas vienas pranešimas apie vykdomus mokymus, kuriuose dalyvavo aplinkos apsaugos pareigūnai. 2015 metai susidarė 1 ekstremalioji situacija, kai Kauno mieste buvo rasta talpa su chloru. Taip pat 2 įvykių vystymasis buvo priartėjęs prie nustatytų Ekstremaliųjų įvykių kriterijų – nutraukus elektros padavimo kabelį nustojo veikti Kėdainių nuotekų valymo įrenginiai, o tai grėsė dideliu Nevėžio upės užteršimu. Kitas įvykis – tai didžiulis gaisras Vilniuje, Šiltnamių gatvėje, kai buvo įtariama, kad gaisro metu pradės degti pavojingos medžiagos.

Piliečiai bet kuriuo paros metu gali susisiekti su aplinkos apsaugos pareigūnais skambindami Bendruoju pagalbos telefonu 112 arba tiesiogiai telefonu 8(5) 2732995.