Daug žmonių, besilaikančių griežto mitybos ir treniruočių rėžimo, atostogos kelia nerimą, nes tai reiškia nukrypimą nuo sveikos gyvensenos, daugybę pagundų bei pasyvesnį laisvalaikį. Kai kurie įpratę tysoti paplūdimyje ir judėti nebent naktiniuose klubuose, kiti nesaikingai vartoja alkoholinius gėrimus, treti visiškai paleidžia vadeles ir kemša viską iš eilės, nes „juk atostogos“. Tačiau savaitė ar dvi tokio „poilsio“ padaro didelę žalą tiek sveikatai, tiek kūno formoms, ir žmogus ne atsigauna, o išsenka.

Asmeninis treneris Dominykas Rukšėnas teigia, kad įmanoma išlaikyti sveiką gyvenseną ištisus metus ir net per atostogas lygiai taip pat taisyklingai maitintis, sportuoti. Ir taip dar geriau jaustis ir pailsėti, o po išvykos ne graužtis dėl priaugtų kilogramų, o džiaugtis išlaikius ar net pagerinus fizinę formą. Dominykas pasakoja, kaip atostogų metu galima sportuoti lauko aikštelėse ir nenukrypti nuo mitybos rėžimo.

Fizinio aktyvumo aikštelių vien Vilniuje yra 28 (nuoroda į Vilniaus visuomenės sveikatos biuro žemėlapį, kuriame sužymėtos fizinio aktyvumo vietos http://services.maps.lt/vvsb/ ), jų gausu ir kituose miestuose, taip pat pajūryje, tad tai – galimybė pasimankštinti, kad ir kur būtumėte. Šios aikštelės turi daug privalumų: galite kvėpuoti grynu oru, nereikės skųstis kondicionieriais ar vėdinimo stoka.

Kadangi būdami lauke gauname didesnį deguonies kiekį, turime daugiau jėgų, teigia Dominykas. Taip pat - tai galimybė pakeisti nusibodusią sporto klubo aplinką, o tai gerina nuotaiką, tad padidėja ir motyvacijos išbandyti ką nors nauja.

Tokios aikštelės pritaikytos darbui su savo kūno svoriu, o tai reiškia, kad sveikata ne žalojama, o tik stiprinama. Ten paprastai atliekami svarbiausi, baziniai pratimai, kadangi nėra tokios didelės įvairovės kaip sporto salėje. Dar vienas privalumas – tokias aikšteles gali rinktis ir vaikai, ir vyresnio amžiaus žmonės ir lankytis ten visiškai nemokamai. Jas pasieksite bėgdami, važiuodami dviračiu arba tiesiog pasivaikščiodami, tad atvykę į aikštelę jau būsite apšilę. Gyvūnų mylėtojai ten laukiami su augintiniais, o mamos su vaikais.

Dominykas, atostogaujantis Nidoje, kasdien lankosi fizinio aktyvumo aikštelėje prie Kuršių marių. Jis džiaugiasi nuostabiu kraštovaizdžiu bei grynu oru. O dar labiau motyvuoja tai, kad ten kasdien susirenka dešimtys entuziastingų įvairaus amžiaus poilsiautojų. Juda visi – ir vaikai, ir senoliai.

Šiose aikštelėse funkcionaliausias treniruoklis, pasak trenerio, yra skersinis ir lygiagretės. Ant jų galite atlikti prisitraukimus, pratimus pilvo presui, tricepsui, krūtinės raumenims. Taip pat svarbus treniruoklis pečių deltoms stiprinti naudojant savo kūno svorį.

Dominykas pastebėjo, kad daug kur trūksta treniruoklių kojoms, tačiau tą siūlo kompensuoti atliekant siaurus ir plačius pritūpimus, įtūpstus, pasistiebimus, kojos tiesimus atgal ir į šonus. Kojoms aikštelėse yra stūmoklio tipo bei lauko „steperis“. Ko labiausiai pasigestų vaikinai – treniruoklių rankoms.

Pilvo preso treniruoklių tikrai pakanka: pratimus presui treneris siūlo atlikti ant skersinio, sienelės su atrama alkūnėms, suoliuko kampu bei pasisukimo treniruoklio šoniniams pilvo preso raumens.
Trenerio teigimu, tokiose sporto aikštelėse tikrai galima atlikti pilnavertę viso kūno treniruotę ir jaustis puikiai tiek atostogų metu, tiek po jų. Aplinka yra tikrai motyvuojanti, nes aplink daug puikiai nusiteikusių žmonių, grynas oras bei graži gamta. Čia nebūna eilių prie treniruoklių, tad mankštai neišeikvosite daug savo atostogų laiko.

Dominykas džiaugiasi, kad treniruokliai nauji, nesurūdiję, gerai prižiūrimi, ant jų yra lentelės su aprašymais, kaip taisyklingai mankštintis, netgi yra parašyti siūlomi svoriai pagal amžių. Jis tikisi, kad jų tik daugės, nes didžiulis tiek poreikis, tiek jų teikiama nauda.

O siekiant išlaikyti ir sveiką mitybą vaikinas pataria tiesiog elgtis atsakingai, užsisakant maistą restoranuose ir kavinėse: rinktis salotas be užpilų, padažų, majonezo. Vietoj riebių patiekalų valgyti sriubą, vištieną ar kitą liesą mėsą, žuvį. Garnyrui rinktis ryžius vietoj bulvių.

Labai užsimanius deserto paprašyti tiesiog neriebios varškės ir uogienės pagardinimui. Taip pat neatsipalaiduoti parduotuvėse: į šaldytuvą ir lentynas krauti tik tai, kas naudinga ir sveikatai, ir kūno linijoms. Turėdami namuose tik sveiko maisto sumažinsite pagundų ir iš atostogų neparsivešite papildomų kilogramų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)