T. Rath aiškina, kad pora duonos gabalėlių gali tiek pat padidinti cukraus kiekį kraujyje, kaip ir cukringo limonado skardinė ar saldus batonėlis. Pirmoji studija, kurioje pavartota glikeminio indekso (GI) sąvoka, atskleidė, kad viso grūdo duonos GI yra 72 (kuo šis skaičius mažesnis, tuo geriau). Glikeminis indeksas – tai matas, parodantis, kaip tam tikri maisto produktai veikia cukraus kiekį kraujyje.

Palyginimui: baltos duonos GI yra 69, „Mars“ batonėlio – 68, skaldytų kviečių kruopų – 67, o sacharozės – 59. Naujesniu tyrimu nustatyta, kad maisto produktai, kurių sudėtyje yra industriniu standartiniu viso grūdo antspaudu pažymėtų komponentų, turi daugiau cukraus ir yra kaloringesni negu tokiu antspaudu nepažymėtas maistas.

Sveiką maistą apgaubus dviem duonos riekelėmis, pakinta visa lygtis. Pasak vieno eksperto, suvalgytos dvi viso grūdo kvietinės duonos riekelės cukraus kiekį kraujyje padidina labiau negu du valgomieji šaukštai gryno cukraus. Tai skatina insulino išsiskyrimą, o ilgainiui ant pilvo ima kauptis papildomi riebalai. Šiam ciklui tęsiantis, aukštesnis cukraus lygis kraujyje signalizuoja apie uždegiminę reakciją, dėl kurios gali kilti didesnių bėdų, pavyzdžiui, galima susirgti širdies liga arba vėžiu.

Iš visų jėgų stenkitės valgyti kuo mažiau duonos, skatina knygos autorius. Nuimkite viršutinę sumuštinio riekelę, kad suvartotumėte perpus mažiau duonos. Būtų dar geriau, jei duoną pakeistumėte žymiai sveikesne alternatyva – sluoksniu žalumynų.

Daugelyje restoranų, pradedant greitojo maisto įstaigomis ir baigiant vietomis, kur maistas užsakomas prie baro, į „sveikų“ patiekalų valgiaraščius įtraukiama dar ir bandelės ir duona. Tokia tvarka nusistovėjusi daugelyje restoranų ir būtent to tikisi klientai.

Tad kai žmonės, kupini geriausių ketinimų, užsisako palyginti sveikas salotas ir šalia valgo duoną, gauna daug nereikalingų papildomų angliavandenių ir kalorijų. Paprastai duona beveik patrigubina visą su salotomis suvartojamų angliavandenių kiekį.

Duonos atsisakymas, autoriaus teigimu, yra būtinas, bet sunkus pasirinkimas. Visada bus dienų, kai ką nors suvalgysite prabėgomis, o lavašo suktinukas ar sumuštinis bus vienintelis galimas pasirinkimas. Tokiu atveju labai svarbu atsisakyti papildomos duonos. Ir kai kitą kartą valgysite sviestu užteptą skrebutį pagalvokite, kad galbūt valgyti sviestą sveikiau negu duoną, siūlo autorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)