Sporto ir laisvalaikio klubo „Goodlife“ dietistė Asta Bagdonaitė apibendrina taisykles, kurių laikydamiesi galėsite džiaugtis sveika ir švytinčia oda.

1. Venkite perdirbto, rafinuoto, kepto, skrudinto maisto – net jeigu jis praturtintas dirbtiniais vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis. Valgykite tikrą maistą, daugiau termiškai neapdorotą, raugintą, fermentuotą – tai ir gerųjų žarnyno bakterijų maistas. Sveikas žarnynas – graži oda.

2. Nepiktnaudžiaukite aukšto glikemijos indekso angliavandeniais – venkite išgryninto cukraus, baltų miltų, ribokite net šviežių vaisių ar morkų sultis. Greitai įsisavinamas cukrus „surakina“ odos kolageną ir greičiau sendina odą.

3. Venkite griežtų liekninamųjų dietų, o ypač tų, kurios draudžia valgyti uogas, vaisius, ar net riboja daržoves. Skaidulose „uždarytas“ cukrus nėra toks pavojingas, o šių natūralių biologiškai aktyvių medžiagų neatstos jokie sintetiniai maisto papildai. Taip pat vartokite įvairius prieskonius, jūros kopūstus. Dėkite jų visur, kur tik norite – tai milžiniškos antioksidantų talpyklos.

4. Periodiškas, trumpalaikis kalorijų ribojimas siejamas su ilgaamžiškumu, taip pat ir odos jaunyste. Užtenka bent vieną ar dvi dienas per savaitę nevalgyti įprastos vakarienės – bent 16-kos valandų tarpas tarp valgymų prailgins ląstelių gyvenimą.

5. Vartokite sveikuosius riebalus – ypač Omega-3 riebiąsias rūgštis. Bent 2-3 k./sav. valgykite riebios žuvies, laisvėje augintų vištos kiaušinių, o linų sėmenys, kanapių, chia sėklos, graikiniai riešutai – tiesiog būtini. Nevenkite organinio sviesto, vartokite kokybišką alyvuogių aliejų, pagardinkite maistą kokosų ar kakavos sviestu – pastarieji vieni puikiausių energijos šaltinių, be to, tinka tepti ir ant odos.

6. Įvertinkite savo mitybą (patys ar padedant specialistams). Tik esant mitybos nepakankamumui, trūkstamus nutrientus būtina kompensuoti maisto papildais. Venkite vartoti maisto papildus, vitaminus „dėl visa pikta“. Vis dėlto, bene stipriausią žinomą antioksidantą karotenoidą astaksantiną, išgaunamą iš jūros mikrodumblių, rekomenduoju vartoti kaip odos apsaugą nuo laisvųjų radikalų pertekliaus (itin tinka vasarą).

7. Vartokite pakankamai skysčių, nes pagrindinis odos drėkinimas vykta iš vidaus. Gurkšnokite tarp valgymų, sporto metu ir stebėkite savo šlapimą. Alkoholis ir didelis kofeino kiekiai dehidratuoja organizmą, mažina odos turgorą.

8. Venkite staigių svorio pokyčių. Dėl greitai augančio svorio odos elastinas, kolagenas neatlaiko tempimo, plyšta ir susiformuoja strijos, o staigus svorio mažėjimas, sąlygotas griežtų dietų, sutrikdo odos mitybą, ji apdrimba, praranda elastingumą.

9. Išsimiegokite, raskite būdų kompensuoti neišvengiamai patiriamą stresą, nes jis gali išbalansuoti skydliaukės veiklą, sukelti virškinimo sutrikimus, kas sąlygoja odos mitybos ir kvėpavimo deficitą.

10. Būkite fiziškai aktyvūs – bent po 15-30 min. kasdien. Būtina įdarbinti kojas, sušilti, suprakaituoti, tačiau pervargti nepatariu.

11. Daugiau yra mažiau. Didesnis kosmetinių priemonių kiekis, sekinantis sportas, gausesnė vitaminų/maisto papildų koncentracija neužtikrins sveikos odos. Vienintelis dalykas, kurio niekada nebūna per daug – tai saikas.

Asta Bagdonaitė
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)