Suaugusieji veda vaikus per bėgius, nors po akimirkos už nugarų prašvilpia traukinys, dviračiu važiuojanti moteriškė taranuoja nuleistą kelio užtvarą, skubantis vairuotojas skuba kirsti pervažą, nors užtvarai jau nuleisti – tai tik keletas situacijų iš vaizdo klipo, kurį išplatino Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisariatas. Kai kurios situacijos kelia šypseną, o kai kurios baigėsi tragiškai.

Pareigūnai taip nori priminti, kad geležinkeliai ir pervažos – padidinto pavojaus zona. 2012-2014 m. geležinkeliuose Kauno apskrityje mirtinai sužalota 15 žmonių, dar 5 patyrė lengvesnių sužeidimų, geležinkelio pervažose užfiksuota 10 eismo įvykių.

Lietuvoje yra 538 pervažos, jose kasmet įvyksta daugiau nei 10 įvykių. Traukinio stabdymo kelias yra daugiau nei dešimt kartų ilgesnis, nei automobilio. Staigiai stabdomas traukinys dar nuvažiuoja bent 1 km. Europos Sąjungoje 99 proc. visų nelaimių pervažose įvyksta dėl vairuotojų ar pėsčiųjų, nepaisančių Kelių eismo taisyklių reikalavimų, kaltės.

DELFI primena, kad vairuotojai, važiuojantys per geležinkelį neleistinoje vietoje, lenkdami kitas transporto priemones, sustojusias prieš pervažą praleisti traukinio gali gauti 300-500 Lt baudą. Panašias sumas pažeidėjai turi pakloti ir įvažiavę į pervažą esant draudžiamam šviesoforo ar budėtojo signalui arba kai užtvaras nuleistas ar tik pradeda leistis. Be to, jiems gali būti atimta teisė vairuoti transporto priemones nuo dviejų iki keturių mėnesių.

Be to, pėstieji geležinkelio pervažose Kelių eismo taisykles pažeidžia dar dažniau negu vairuotojai, nes greičiausiai mano, jog raudonas šviesoforo signalas dega tik vairuotojams, o pėstiesiems jis negalioja. Raudonas šviesoforo signalas geležinkelio pervažoje reiškia tą patį, kaip ir bet kurio kito šviesoforo raudonas signalas, o bauda jam degant kirtus pervažą – 80 Lt.

Kauno apskrities policija perspėja ir pataria:

Geležinkelio kelius pereikite tik tam nustatytose vietose:

- Pėsčiųjų perėjose;
- Pėsčiųjų tiltais;
- Požeminiais tuneliais;
- Pervažose.

Pervažose:

- Privažiavę (priėję) pervažą, atidžiai stebėkite šviesoforą, užtvaro padėtį (jeigu toks yra), važiuojančius traukinius, klausykite garsinės signalizacijos signalus;
- Neikite ir nevažiuokite per pervažą neįsitikinę, kad pravažiavus vienos krypties traukiniui, gretimu keliu neartėja priešingos krypties traukinys;
- Nevažiuokite ir neikite per pervažą degant draudžiamam (raudonam) šviesoforo signalui.

Geležinkelio stotyse ir traukiniuose:

- Geležinkelio stotyse, atvykstant ar išvykstant traukiniui, peronuose nestovėkite šalia geležinkelio bėgių arčiau nei 0,5 m. atstumu;
- Nebėgiokite, neišdykaukite, nevažinėkite dviračiu geležinkelio stočių peronuose;
- Saugokite savo asmeninius daiktus bei bagažą, nepalikite jų be priežiūros geležinkelio stočių keleivių rūmuose, peronuose bei traukiniuose;

Prieš eidami į geležinkelio stočių ar pageležinkelės juostos teritorijas, prisiminkite, kad:

- Traukiniai visada turi pirmumo teisę prieš kitas transporto priemones ir pėsčiuosius;
- Traukiniai negali aplenkti kliūties, apvažiuoti kaip automobilis;

Dėl didelės masės traukinių stabdymo kelias labai ilgas (iki 1 500 m.).
Tarpstočiuose ir stotyse:

- Nevaikščiokite geležinkelio bėgiais ir tarpukėliais;
- Pereidami geležinkelio bėgius leistinose vietose, stebėkite, ar nesiartina traukinys;
- Pamatę ar išgirdę besiartinantį traukinį, pasitraukite nuo geležinkelio bėgių ne mažesniu nei 5 m. atstumu.

Įvykus nelaimei ar nusikaltimui visada informuokite policiją telefonu 112.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)